Всякакви въпроси относно климатиците - тема 5

• 37 987
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
Колко ''харчи'' един климатик?

В техническите х-ки често виждам нещо подобно:

Отдавана мощност на охлаждане (Мин./Ном./Макс):1.3 / 3.3 / 3.8 kW
Отдавана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):1.3 / 3.5 / 4.4 kW
Консумирана мощност на охлаждане (Мин./Ном./Макс):0.31 / 1.01 / 1.4 kW
Консумирана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):0.25 / 0.94 / 1.5 kW

Консумираната мощност ли е колко ползва? И ако е така какво е отдаваната? Защо са три стойности? И за какъв период от време са?

# 76
Колко ''харчи'' един климатик?

В техническите х-ки често виждам нещо подобно:

Отдавана мощност на охлаждане (Мин./Ном./Макс):1.3 / 3.3 / 3.8 kW
Отдавана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):1.3 / 3.5 / 4.4 kW
Консумирана мощност на охлаждане (Мин./Ном./Макс):0.31 / 1.01 / 1.4 kW
Консумирана мощност на отопление (Мин./Ном./Макс):0.25 / 0.94 / 1.5 kW

Консумираната мощност ли е колко ползва? И ако е така какво е отдаваната? Защо са три стойности? И за какъв период от време са?

Климатиците са топлинни машини, които съвсем според законите на физиката са "се изхитрили" да имат КПД над единица.  Тоест консумират от мрежата по-малка мощност, отколкото е полезната (охлаждане или отопление). И затова, както си се досетила, има две мощности - консумирана и отдавана.
на второто питане - мощността винаги е моментна и се дава в киловати. Енергията е мощност по време и се дава в киловатчасове.
Трите стойности предполагам са за минимално, средно и максимално натоварване, сигурно има някакъв стандарт.

# 77
В др.форуми и групи гледам слагат смарт контакт и така знаят във вкеки момент колко дърпа от мрежата.
Такъв
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-gj-rev1& … &bih=604&dpr=3.19

# 78
  • Пловдив
Диапазонът на консумираната мощност показва минимална и максимална консумация  , съответно при охлаждане и отопление .
  Първите два реда ,които показват минималната отдавана мощност ,за мен са по-важни,конкретно за режим отопление и охлаждане  .В случая,  минималната мощност ,която може да отдаде климатикът е 1300W .Не може да слезе под нея .Колко енергия ще консумира (минимум 310W) зависи от това каква е външната и каква вътрешна температура сте задали .Ако помещението Ви обаче няма нужда от 1300W,  ще работи на принципа включване и изключване ,което имах впредвид .При всяко включване се форсира  като  шумът е по-голям ,съответно и консумацията .Затова казах ,че има висок минимум спрямо обявеното BTU ,съответно квадратура за която е предвиден .

# 79
В др.форуми и групи гледам слагат смарт контакт и така знаят във вкеки момент колко дърпа от мрежата.
Такъв
https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung-gj-rev1& … &bih=604&dpr=3.19

Любопитно да се знае, ама до там. В края на краищата какво ме интересува?

Диапазонът на консумираната мощност показва минимална и максимална консумация  , съответно при охлаждане и отопление .
  Първите два реда ,които показват минималната отдавана мощност ,за мен са по-важни,конкретно за режим отопление и охлаждане  .В случая,  минималната мощност ,която може да отдаде климатикът е 1300W .Не може да слезе под нея .Колко енергия ще консумира (минимум 310W) зависи от това каква е външната и каква вътрешна температура сте задали .Ако помещението Ви обаче няма нужда от 1300W,  ще работи на принципа включване и изключване ,което имах впредвид .При всяко включване се форсира  като  шумът е по-голям ,съответно и консумацията .Затова казах ,че има висок минимум спрямо обявеното BTU ,съответно квадратура за която е предвиден .

Интересна информация, не се бях замисляла за това. Още повече за моя климатик дават само една стойност - максималната. Предполагам, понеже регулира надолу почти до нула (установено практически, едва едва доловим полъх).
https://eclima.bg/podov-klimatik-toshiba-ras-b18j2fvg-eras-18j2a … -18000-btu-klas-a

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 18:10 от Черна станция

# 80
Аз отговорих на който го интересуваше..и който питаше

# 81
  • Пловдив
ЧСна мен ми излезе тази Тошиба с минимална отдавана мощност 1100W на отопление и 1200W на охлаждане .Възможно е при достигане на заданието да преминава само във вентилаторна функция .
Има разлика , защото е 18ка и със сигурност е предвидена за  по-голямо помещение  ,а показаната 9ка е с по-висока консумация .
 Иначе , до горенаписания от мен извод стигнах  ,след като следях с Шели какво се случва при всяка промяна на температурите  .Нашите климатици са канални и имат повече настройки ,с които може да се заиграя .Единият Daikin 60ка(21 000BTU) е с минимална отдавана мощност на охлаждане 1,4KW .Преди да го осъзная,защото не съм се интересувала от тези минимални параметри ,  се чудех защо при настроени 25° вътре ,пада на 24° ,през това време външната Т се повишава и вместо  климатикът да намали консумацията ,защото е под заданието ,той  я увеличава  .Тоест ,през цялото време,  работи на минимума си от 1400W ,но при увеличаване на външната Т ,COP пада и съответно реално консумираната енергия се вдига .И така ,докато падне на градусите ,на които съм задала да изключи (хистерезиса) .Е,аз имам възможност да намаля напор ,хистерезис и как да работи след достигане на заданието ,  и в крайна сметка го нагласих ,но при обикновените стенни /подови климатици е хубаво да се гледат тези показатели и да са съобразени с нуждите на помещението .

# 82
Някак не ми се вярва, защото когато влезе в установен режим на практика едва едва подухва, но все пак студен въздух, не е само вентилатор. Но пък е и мощен... Все едно, за мен важното е, че е много тих и изобщо не се усеща, че работи в установен режим. Пък колко е не мога да споря.

# 83
  • Пловдив
Тогава вероятно намаля вентилатора до минимум  и така се усеща струята .

# 84
Да, и аз се замислих и стигнах до този извод - вентилаторът е до нула, а охлаждането до минимума. Но явно е добре сметнато, защото нямам проблеми.

# 85
За голямо помещение си спомням питаше ЧС когато го избираше, над 40 кв.м. мисля. Добър размер си е климатикът.
Естествено че ще си увеличи консумацията, при промяна на външната температура. Така работи климатикът. "Взима" студеното при охлаждане и съответно "топлото" при отопление от външната температура, или по - скоро разликите (вж. снимка). Малко невероятно е звучи да "вземе" от -5 градуса външна топлина, но точно това върши климатикът. Както казвам аз - лъже физиката климатикът, и при консумирана 1 kw например отдава 2-3-4 kw топлина. Но то пак зависи от характеристиките на климатика и външната температура, от която "краде" разлики. На моя климатик например, при зададена характеристика 250 W консумация на минимума, когато навън е например 24-25 гр, а вътре ми е 25-26 гр и съм пуснал задание на охлаждане на 24  - сваля тази консумация на 170 W и поддържа толкова, въпреки че условният му минимум на консумация на ел. енергия е 250 W. Съответно, при 36-37 градуса навън и същото задание и градуси вътре, консумацията му е над 350 W (поддържащ мимимум). Т.е. компресорът се натоварва повече или по - малко за да поддържа по - високо или по - ниско налягане и дебит в системата, за да достигне отдаваната мощност на минимума например по характеристиките му.  Рядко достига точно заданието и не изключва, просто сваля най-много до този минимум. При точно изчисление на квадратурата и топлинните характеристики на стаята.

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 07:12 от Seiko7075

# 86
  • Пловдив
Seiko ,ако от това ,което съм казала е произлязло,че очаквам по-ниска консумация при по-голяма амплитуда вън -вътре ,значи не съм се изразила правилно .
  Идеята бе да наблегна на минималната "отдавана мощност"  ,не консумирана .
При мен е по-сложно защото разполагам с два климатика -по един на етаж ,като първи етаж е отворен към втори .Обща квадратура 260м2 .Зимата работи само климатикът на първи етаж и е достатъчно да се постигне равномерна температура в цялата къща .Лятото, обаче,по закона на физиката , топлият въздух се издига нагоре  и се налага да работят и двата климатика .И тук дойде моментът ,че минималната отдавана мощност на по-големия климатик на първи етаж е по-голяма от нужното .Оттам произхожда и дискомфорта при заданена 25° лятото ,Т° да слиза до 23° ,дори при 40° отвън .Както казах ,приложих настройки ,които чувствително увеличиха комфорта и сега вътрешната Т слиза най-много до 24°  . Затова обърнах внимание на тази характеристика (минимална мощност на охлаждане) ,особено за малък климатик 9ка ,за какъвто се питаше .

# 87
Благодаря на всички за отговорите. Разбира се, човек не може да е твърде взискателен, когато иска да е и евтино. Направо ми се замая главата от гледане и четене за марки и параметри. Ето няколко модела, които разгледах и се чудя какво може да ми кажете за тях.
https://eclima.bg/invertoren-klimatik-alpin-asw-25ete-elite-wifi-9000-btu-klas-a
https://vimax.bg/index.php?route=product/compare  - тук сравних 2 от една марка
Тъй като в помещението, в което ще е климатика има много кондез, има ли климатик, който може да се справи с влагата и ако не, влагата съсипва ли климатика. Ще се радвам на вашите мнения по въпроса.

# 88
Здравейте, мнения за тази марка климатици Qualitair CSD? Срещам я за първи път.
Дори изкуственият интелект дава много обща информация по темата.
Явно е нова марка и се използват производствените мощности на друг производител.
Риск печели, риск губи.
В такива случаи може да са ребрандирани доказани като надеждност модели, а с течение на времето качеството да падне. Може и да претърпи обратното развитие.

https://pmclima.bg/klimatik-qualitair-csd.html    само тази марка и daikin са на този сайт, затова предполагам, че са свързани или са на един производител.

# 89
Благодаря на всички за отговорите. ……………….

Тъй като в помещението, в което ще е климатика има много кондез, има ли климатик, който може да се справи с влагата и ако не, влагата съсипва ли климатика. Ще се радвам на вашите мнения по въпроса.
За влагата си купете влагоабсорбатор

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 18:33 от petiaivanov

Общи условия

Активация на акаунт