Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 850
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Тегаво за планиране на почивка, когато не се знае кога точно е цикъла. При мен в момента е на 20-21, но може да е на 24-5-6 или 18. Преди 50 г. едва ли ще ми спре, колкото и да ми се иска.

# 586
Тегаво за планиране на почивка, когато не се знае кога точно е цикъла. При мен в момента е на 20-21, но може да е на 24-5-6 или 18. Преди 50 г. едва ли ще ми спре, колкото и да ми се иска.
Не ми говори. Това е най-противното.
Поне знам, че само 1 ден е гаден, другите бива с тампон. Но тоя единствен ден на адски екшън, не мога да изляза спокойно.

# 587
  • тук-там
В Париж видях много жени на възраст 50+ с прошарени коси, но топ прически. Има тренд в момента да се стилизира добре побелялата коса и да не се боядисва.
Мисля, че хормоналния баланс е много важен и няма как при недостиг и разбалансиран хормонален статус това да е добре. Със сигурност експонира процеса по стареене. Но естествено, че няма отношение на към продължителността на живот.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 18:34 от mtz

# 588
  • Варна
Да, определено разбалансираните хормони не са ок и ние всички в тази тема усещаме как това ни влияе.
Днес четох един блог на някаква мацка от UK и как там лекарите изобщо не обръщат внимание на жени към/в менопауза. Тази мацка пишеше, че всеки месец е кървяла в продължение на 1 година, всеки ден по капка две. И никой не й обърнал внимание. Изтърпява и сега в пост менопауза ок била.

# 589
Ужасен ужасон!
При мен уж е между 24-25 и 28-29, но мърда нагоре-надолу както си иска. Имам и дъщеря с цикъл и въобще - прелест. Втория ден съм grounded, не мога да правя никакви резки движения от теч.

# 590
Satisfied
Ще ме изтрият, знам. С тез емоджита.

# 591
При мен колебанията в цикъла започнаха на 42, след махането на спирала Мирена. Това значи, че може и по-рано да е стартирала пременопаузата, но заради спиралата не е имало как да го усетя по цикъла. В общи линии около 5 години само тези колебания в продължителността бяха симптом, но от това лято започнаха и топлите вълни, а също така нямах цикъл цели 82 дни. След махането на спирала ми откриха и миомен възел и заради него дори не си помислям за хормонални терапии, но и без него сигирно не бих. Някак не мога да си представя, че природата е "измислила" менопаузата с цел да увреди жената и да и скъси живота нарочно. По скоро смятам, че този период идва да ни научи на неща, които сме пропуснали преди това да възприемем - доброто здравословно хранене например, важността на физическата активност, алтернативните методи да се справям сами със себе си и настроенията си, намирането на начини и причини да се обичаме и оценяваме по повече и по-различни показатели.
В крайна сметка на тази възраст жените открай време са ставали баби и тепърва са започвали да изпълняват много важни функции в еволюционно отношение. Има разни изследвания, че броя родени деца в едно семейство и качеството на отглеждането им пряко зависи от наличността поне на една баба наоколо.
Тъй, че... готвим се за бабинството, мацки! Нищо страшно Simple Smile
И аз мисля така.Менопаузата не скъсява живота на никого,тя е част от живота,при това възпрепятстваща жената да ражда безразборно,нещо,което на определена възраст би носило излишен риск за нея и за поколението.При това,според една от хипотезите на биологията,менопаузата идва,защото човешкото същество се грижи за внуци,нещо нетипично за животинския свят.Впрочем това било така само при хората и делфините.Останалите бозайници си имат цикъл до края и не са ламиниране в раждаемостта.

# 592
  • Стара Загора
Определено има интересна зависимост. С първия цикъл се готвим да ставаме майки, с последния - баби 🙂

# 593
Менопаузата е част от стареенето и със сигурност за жалост ни скъсява живота. Природа! Иначе щяхме да живеем много повече. То природата е измислила и побеляването, ние противостоим с боядисване Wink

Не, не мисля че ни скъсява живота, а и няма връзка с продължителността на живота.
На колежката майка й е била на 39 години, когато от раз й спира, без симптоми, без нищо. Сега тази жена е на 85 години жива, здрава и енергична.
При моята баба е така,да е жива и здрава, на 89г.е. При това изобщо не е разбрала какво и се случва в онези години, първоначално мислила,че е бременна. Нито вълни е имала,нито нищо.

# 594
Здравейте, чета ви редовно, но рядко пиша напоследък. При мен малко е трудно да се каже в премено ли съм или се броя към мено мацките. На 49 (почти 50) съм. Преди 10 месеца ми махнаха матката и шийката, поради редица проблеми - аденомиоза, полипоза, миоми, кръвоизливи и неспирно зацапване и кървене впоследствие. Яйчници имам, макар че не е ясно колко работят след всичките неща през които съм преминала. Сама се определям все още в премено. Горещи вълни не усещам, поне за сега.
Гледам че обсъждате режими на хранене, калории и т. н
Не мога да не споделя моя опит с интервалното хранене, благодарение на което си докарах много проблеми. Преди 12-14 години започнах да го спазвам, ядях в прозорец от 17.00 -22.00 ч , в другото време само вода и кафе. В началото беше супер, чувствах се страхотно. Отслабвах, смених си гардероба, бях в кондиция, доволна от живота. Цикъла ми се оправи - беше обилен и болезнен още от момиче. И така няколко години, докато не дойде период в който въпреки глада, аз не отслабвах ами напротив, почнах да качвам. Скъсявах прозореца за хранене, намалявах количествата и въпреки това пълнеех. Цикъла ми се разбута отново, откриха ми миома, започна да ми прицапва на 14ти ден и после да не спира по 2 седмици. Тогава съм била на около 40 г. Зарязах интервалното хранене, но проблемите ми си останаха и се задълбочаваха. Миомите растяха, докторите ме "лекуваха" с противозачатъчни, после с Примолут. Нещата ставаха все по-зле, докато не стигнах до там че изпитвах ужас от дните с цикъл - денонощни течове, които се удължаваха с всеки месец. Никакви кръвоспиращи не ми помагаха и не знаех в кой точно момент ще ми дойде и ще ме залее. Не можех да жиея нормален живот. В тоя момент открих групата на Рейпатките (някой тук така се беше изразил 😉) и започнах да чета и да се уча как да познавам сигналите на тялото си. Признавам си, с годините бях свикнала да заглушавам знаците които ми е давало, защото видиш ли, докторите и близките ми викат "нищо ти няма всичко ти е в главата". Сигурно и високото кръвно, което вдигах на 35-36 години е било от проблеми в главата 😜 Сега вече знам от какво е било високо в тоя момент от живота ми, както и знам кое го върна в нормани граници, без да пия хапче за това. Много неща разбрах за себе си, макар и късно, и не успях да си запазя матката, но въпреки това съм убедена че д-р Рей Пийт и неговите последователки, от които съм и аз, ми помогнаха да стигна до същината на моите проблеми.
Най-важното за всеки човек е да слуша тялото си. Всеки сам е отговорен за здравето си и само и единствено той може да си помогне. Никой друг, било то доктор, приятел, форум, група,  не е отговорен за това. Можем да извлечем много информация от различни източници, да получим подкрепа и съчувствие, но ние сами трябва да намерим кое работи за нашето тяло, и да следваме пътя.
Малко дълго стана, надявам се да не съм ви отегчила ☺️

# 595
Аз също си докарах ужасни проблеми със стомаха от това ядене в прозорец.

Да, определено разбалансираните хормони не са ок и ние всички в тази тема усещаме как това ни влияе.
Днес четох един блог на някаква мацка от UK и как там лекарите изобщо не обръщат внимание на жени към/в менопауза. Тази мацка пишеше, че всеки месец е кървяла в продължение на 1 година, всеки ден по капка две. И никой не й обърнал внимание. Изтърпява и сега в пост менопауза ок била.
Първото нещо, което трябва да се отхвърли при червено извънцикълно кървене, е рак. Не знам какви са тия идиоти лекари.
Моя приятелка също тук я лекуваха месеци наред от небалансирани хормони, щото по овулация й се появяваше двудневно леко кървене. Накрая се оказа рак.

# 596
divet, същината на проблемите какво се оказа, хипо и ед ли?

# 597
Divet, искам да питам какво е обяснението за ползата от толкова малък прозорец за приемане на храна? И то толкова късно. Аз от повече от година се придържам към 16/8 и осемте ми часа за прием на храна започват в 12 на обяд.  И аз се чувствам много по-добре, а целта ми не беше отслабване, въпреки, че не се оплаквам от двата килограма,  които смъкнах в началото. След първите 3 месеца нямам промяна в теглото, но общото ми състояние и фитнес да по-добре. Но дали е само от храненето ме съм сигурна,  защото едновременно с това имах и други промени в живота. Също така, в твоя случай защо мислиш, че проблемите сандошли от диетата - трудно ми е да свържа директно храненето с промените в цикъла, които описваш. Звучи ми като резултат от хормоналните нива...wdyt?

# 598
А може ли да дадете линк към въпросната тема за "рейпатките". И преди съм търсила, но не успявам да намеря такава.

# 599
Група във Фейсбук е, не е тема тук.

Общи условия

Активация на акаунт