Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 855
  • 761
  •   1
Отговори
# 570
Привет на всички. Скоро ще навърша 45. В началото на септември имам час за годишен преглед. На предишните всичко и било тип - топ. По принцип цикълът ми винаги е бил 28 дни, имам 3 деца, нормални бременност и т.н. През последните няколко години се беше скъсил на около 25-6, като миналата година еднократно се случи да ми дойде и веднага след овулацията. Лекарката ми тук е много добра, работи и оперира и в АГ отделение на болница. Каза, че може да случи на тая възраст, прегледа ме с ехо, всичко ок. Сега от 2 - 3 месеца цикълът ми се случи на дойде на 35+ дни, като в момента го няма вече около 45 дни, а мялко след овулацеята пак се опита да ми тръгне, но леко зацапа и спря. Предполагам, че хормоните са разбутани, но чакам да дойде 4ти септември, когато съм на преглед. Иначе спортувам усилено, играя тенис 2 пъти седмично, почти не ям млечни, а хляб, паста, глутен изобщо. Прясно мляко не пия, основно пресни зеленчуци, салати, риба и месо. Пия билкова кръв (желязо), на л- тироксин съм от 2010г. Заради хашимото и хипофункция, но жлезата е под контрол. ТСХ ми е ок, също и на ехо ходя..
Не обмислям да пия хормони, евентуално нещо на растителна основа ако се наложи. Да пусна ли някакви изследвания преди да видя лекарката?Сега с този цикъл не знам как да броя дните...
Според мен ще преминете безболезнено през тоя период. В началото сте, може да продължи и още 5-6 години.

# 571
  • тук-там
Ооо, може да продължи и 10 години. На мен скъсяването на Ц започна на 40, а 10 години след това все още имам. Но имайте предвид, че щом ви е дошло рано, не сте имали ову. Няма как да ви дойде веднага след овулация. ЛФ е 14 дни и не се променя. Цикъл на 15-ти ден означава, че е нямало ову. Което на тази възраст инцидентно си е в нормата.

# 572
Моят цикъл е скъсен с 2-3 дни от години вече, може би 4 години някъде, че не пазя по-стари записи. От 27-8 дни стана на 26, а напоследък и 25 с инцидентно 24 в единични случаи. На 42 съм, т.е. и преди 40 стават тия работи.
Но за момента поне нямам други оплаквания които да свържа с пре-менопауза, озъртам се и се надявам да мине по-леко като ѝ дойде времето и така Grinning

# 573
Аз съм на 48.5 и започнах да имам някакви симптоми преди 4 години, като реално процесът е започнал още преди това (съдейки по аналитични наблюдения във времето и резултати от гинекологични прегледи оттогава), а през последната година значително се засилиха и разнообразиха Stuck Out Tongue.
Няма изгледи скоро да свърши, цикълът ми е редовен (за жалост, и ужасно обилен заради миомите), а яйчниците в страхотна форма, според лекарите. Така че 5-10 години не е никак преувеличена продължителност.

При инцидентни колебания в цикъла (еднократен пропуск, скъсяване, удължаване) не бих се сурвала на лекар извън обичайната профилактика на 6-12 месеца. За нашата възраст това е норма, не патология.

# 574
  • София
Ясно, значи и при мен е нормално да има такива промени.

# 575
  • Стара Загора
При мен колебанията в цикъла започнаха на 42, след махането на спирала Мирена. Това значи, че може и по-рано да е стартирала пременопаузата, но заради спиралата не е имало как да го усетя по цикъла. В общи линии около 5 години само тези колебания в продължителността бяха симптом, но от това лято започнаха и топлите вълни, а също така нямах цикъл цели 82 дни. След махането на спирала ми откриха и миомен възел и заради него дори не си помислям за хормонални терапии, но и без него сигирно не бих. Някак не мога да си представя, че природата е "измислила" менопаузата с цел да увреди жената и да и скъси живота нарочно. По скоро смятам, че този период идва да ни научи на неща, които сме пропуснали преди това да възприемем - доброто здравословно хранене например, важността на физическата активност, алтернативните методи да се справям сами със себе си и настроенията си, намирането на начини и причини да се обичаме и оценяваме по повече и по-различни показатели.
В крайна сметка на тази възраст жените открай време са ставали баби и тепърва са започвали да изпълняват много важни функции в еволюционно отношение. Има разни изследвания, че броя родени деца в едно семейство и качеството на отглеждането им пряко зависи от наличността поне на една баба наоколо.
Тъй, че... готвим се за бабинството, мацки! Нищо страшно Simple Smile

# 576
  • тук-там
Менопаузата е част от стареенето и със сигурност за жалост ни скъсява живота. Природа! Иначе щяхме да живеем много повече. То природата е измислила и побеляването, ние противостоим с боядисване Wink

# 577
Аз съм на 45 г. Още на 38 г. след лечение на киста на гърдата с прогестеронов крем няколко месеца цикълът ми стана от 32- 35 дневен на 28- 29 дни. Преди няколко месеца за първи път имах цикъл преминал в зацапване продължил общо 11 дни. Сега през няколко месеца е една идея по- обилен. Имам и коремче от скоро. То не ми харесва. Спортувам, но без да прекалявам, а то си стои.

# 578
  • Стара Загора
Менопаузата е част от стареенето и със сигурност за жалост ни скъсява живота. Природа! Иначе щяхме да живеем много повече. То природата е измислила и побеляването, ние противостоим с боядисване Wink
Не всички. Аз открих хубостта на белите коси и смелостта да не ги криеш. Всъщност ми се наложи, защото съм тъмнокоса и с бързо растяща коса, срещу което няма спасение. Изсвеляване на кичури не ми е вариант, защото косата ми не подлежи на такова третиране и така стигнах до трудното решение преди 2 години да спра да се опитвам да крия естествения и вид.
Ами получиха се едни доста приятни бели кичури отпред и в редките случи, в които си поиграя да си стилизирам косата някак (хич ме няма в тая работа), все се намира някой, който да ме пита коя фризьорка ги прави тия хубави бели кичури Simple Smile

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 17:53 от Jade

# 579
Менопаузата е част от стареенето и със сигурност за жалост ни скъсява живота. Природа! Иначе щяхме да живеем много повече.
Какво имате предвид? Жените и сега живеят значително по-дълго от мъжете - статистически факт.

Jade, хубава коса! Аз си признавам, че не знам дали бих се боядисвала. Косата ми е тъмнокестенява и имам 3-4 бели косъма (нали темата ще е за фукане). Разбира се, на младини съм минала през всякакви ярки и контрастни цветове Simple Smile

# 580
Еволюционно целта е осигуряване на потомство и отглеждането му, а не най-голяма продължителност на живот.
Та, в тази връзка една от причините за менопаузата може би е, за да се прекрати възможността за потомство, тъй като в тази възраст нито може да се отгледа, нито да е здраво, ако изключим съвременната медицина.
А и намаляването на естрогена има предпазна функция за рмж.

# 581
Няма вид, който да умира в края на фертилната си възраст, всички бозайници преживяват значителен период след това. Котките например са фертилни до 8-9 години, а спокойно живеят до 16-18, че и повече при добър късмет и гледане.

# 582
  • Варна

Не, не мисля че ни скъсява живота, а и няма връзка с продължителността на живота.
На колежката майка й е била на 39 години, когато от раз й спира, без симптоми, без нищо. Сега тази жена е на 85 години жива, здрава и енергична.

# 583
И на мен ми се скъси от 35 дни, постепенно 30 и вече на около 24-5-6, не мога да им хвана точно края... На 42 съм, последните 2г особено се случват тези промени.

# 584
Jade, разкошна коса.

Е, хайде да се оплача!
На мен косата започна да ми побелява още на 20. Сега съм с почти бяла коса, само отзад на тила си остана съвсем черна. Но аз нямам смелост да се пусна натюр, и затова избрах много светлорус цвят и я поддържам късо каре, за да не я мисля. Ползвам само хубави шампоани, маски, какво ли не. Уж да я щадя. И мажа само корените.

Общи условия

Активация на акаунт