Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 356
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
Защо разсъждаваш в стил чужденци да го правят? Спокойно някой богат българин може да направи собствен фонд.

# 196
Аз на българин нямам доверие.
Не че нещо, самият аз като българин би ми било неприятно някой да има предразсъдъци да прави бизнес с мен, ама нали ги знам какви са богатите българи, които евентуално биха направили фондове.
Само виж пенсионните ни фондове какво правят - такса за вход, такса за изход, такса за мениджмънт, то половината ти доходност отиде за такси. А и самата доходност е една... инвестират в свързани лица, предимно.
Представям си български фонд за недвижимости... ще инвестира той в един проект дето струва примерно 1 милион, но ще го изкара 2 и единия ще си разделят под масата със строителя (който може и да му е баджанак). Ще викне Пенчо дипломирания експерт-счетоводител да го одитира, който преди това е одитирал КТБ, и всичко е точно!

# 197
  • София
Ами защото пишеш за хеджфондове, а те не са по силите на един богат човек, независимо от националността му. Освен това както съм написала няма предпоставки за навлизането на такива фондове на нашия пазар, напр. голям дял на наетите жилища, регулация на наемните отношения и прочие.

# 198
Ами защото пишеш за хеджфондове, а те не са по силите на един богат човек, независимо от националността му. Освен това както съм написала няма предпоставки за навлизането на такива фондове на нашия пазар, напр. голям дял на наетите жилища, регулация на наемните отношения и прочие.
Хедж-фондовете не инвестират в недвижимости, а в ликвидни активи, които могат бързо да купуват и продават, и скоростно да сменят позицията според конюнктурата, освен това по дефиниция те играят лонг и шорт, а недвижим имот няма как директно да шортиш - само финансови активи може.

Вероятно колегата има предвид фонд за недвижими имоти, такива наистина по света има много, не е задължително всички да отдават под наем, има и такива, които само флипват - или инвестират в западнали сгради, които ремонтират; или недовършени строежи (предния фалирал) да ги довършат и продадат; или проект за под наем, но още без дългосрочни наематели, но ипотеката върви, те намират и след това ги продават; или пък проекти в начална фаза, за които не е сигурно за колко ще се продадат като се завършат. Ей това последното е нишата на българина. Но българин ако е мениджър на такъв фонд, трудно ще ми е да му имам доверие, освен ако не ми е личен приятел.

# 199
Ей ме и мене в подоба ситуация съм със селските ми имоти...

# 200
Да продаваш имот на село,с изключение на земеделски земи е приключение....
Освен ако не е в близост до София или Пловдив....

# 201
Да продаваш имот на село,с изключение на земеделски земи е приключение....
Освен ако не е в близост до София или Пловдив....

Моите са на г..а на географията, в най-най - северозападналите части ... Абе мани. Имоти да нямаш. Тук ми дадоха евентуално съвети как мога да се откажа изобщо от тях, поне данъците им да не плащам. Като знам как се борят за всяка педя земя по другите страни, а ние сме се концентрирали в 4 града и чакаме и гледаме как им растат цените на имотите, и търсим после качествени селскостопански стоки от Франция и Белгия, тук само горите останаха като реален ресурс от тези части на България.

# 202
Още храна за размисъл и повърхностни разсъждения: Защо БГ няма хедж фондове като блекстоун, които да инвестират и управляват имоти. А Ганьо просто да си вкарва парите в тях?

Има такива фондове, друг въпрос е дали масово хората биха инвестирали там.
https://bolgarcapital.com/

# 203
Никой не пише какво ново на пазара в България, затова ще коментирам една новина от Австралия:

Зелените/левите предлагат да се дават субсидирани ипотеки с лихва 1.5% по-ниска от пазарната, тъй като пазарните напоследък се качиха.
При високи цени, каквито има при тях, ако и лихвите са високи средният човек със среден доход не може да си позволи жилище и това е политически непопулярно.
Сега обаче нямат полезен ход: или трябва субсидии (данъкоплатецът ще ги плаща), или трябва да оставят балона да се спихне малко. Това обаче също е политически непопулярно, тъй като тези, които вече имат жилища, не биха искали пазарната им стойност да спадне (особено ако имат да обслужват ипотека, взета на високата цена).
Най-добре е въобще да не оставят да се надуе балон, което обикновено става при ниски лихви, тъй като всеки може да си позволи по-висока цена срещу същата месечна вноска. Но... ниските лихви (почти нулеви) бяха популярен популистки ход покрай ковида. Освен това държавите с висок държавен дълг хич не искат високи лихви, понеже обслужването на дълга почва да яде голям % от БВП. При нас, слава богу, дългът не е над 100% от БВП, както е вече в повечето развити държави, но както беше тръгнал Асенчо нищо чудно и да стане.

# 204
Слава Богу, оставаме си в недоразвитите страни.

# 205
дежурния въпрос - какво общо има това с пазара на имоти в България Grinning
Субсидираните ипотеки са илюзия. В момента в който лихвите паднат, цените ще скочат и пак ще е същия ...

# 206
Здравейте, за първи път пита тук, извинявам се предварително ако допусна грешка. Преди известно време се разбрах с родителите ми, да закупя семейния апартамент. Те са разведени и апартамента се дели 50 на 50 между тях. Цената за която се разбрахме е 120к евро(реално е доста по скъп, но както се вика, съм им син). Въпроса ми е, когато започна разговорите с банката, ако оценителя каже че цената му е 150к, банката ще вземе ли под внимание цената на която сме се разбрали или оценителя има повече тежест? Надявам се че разбирате въпроса ми, ще отговоря на всеки въпрос, който може да имате за този казус. Благодаря Ви!

# 207
По принцип притесненията при тегленето на ипотека са при обратната ситуация - когато оценителят оцени имота на цена, по-ниска от договорената, защото банката отпуска кредит на базата на тази оценка.
Така че не виждам защо се опасявате, че ще го оцени по-високо - дори и да е така, не разбирам как това би Ви повлияло негативно.

# 208
По принцип притесненията при тегленето на ипотека са при обратната ситуация - когато оценителят оцени имота на цена, по-ниска от договорената, защото банката отпуска кредит на базата на тази оценка.
Така че не виждам защо се опасявате, че ще го оцени по-високо - дори и да е така, не разбирам как това би Ви повлияло негативно.

Не би ли повлияло на това че вместо да трябва да изплащам 120к, ще станат 150к?

# 209
Не, защото Вие няма да теглите кредит за 150к, понеже ще го купувате за 120к.
Колко по-висока оценка би дал оценителят Вас не Ви касае.
Банката не решава продажната цена. Тя е между Вас и продавача (родителите Ви).
Проблем би имало единствено ако дадат много по-ниска оценка от договорената, т.е. 120к, понеже ще Ви отпуснат по-малък кредит. Но доколкото разбирам няма такава опасност във Вашия случай.

Общи условия

Активация на акаунт