Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 327
  • 756
  •   1
Отговори
# 390
Тук много зависи, ще дам пример с Бургас. Бургазлии и да не купуват, защото нямат пари, купуваха първо руснаците, а сега - украинците. Реално ако ги нямаше чужденците, наемите и недвижимите имоти щяха да са с 40 % по-ниски. Реално смятам, че подобно нещо ще стане или става и в други градове. Българите няма да могат така да купуват, защото кой има 300 000 евро. И как се спестяват тези пари за апартамент. Ако спестяваш 5000 лева на месец ще ти трябват 10 години, нон-стоп спестявания, за да ги имаш тези пари. И кой ще може да ги даде?
Смятам, че в момента има основно три вида купувачи на пазара: Чужденци с пари, българи с пари с неясен произход и българи, взимащи заем за първо жилище. Последните са прецакани.
Какво искам да кажа - имотите ще растат цените според мен. Може и да се забави растежа, но ще има растеж.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 18:39 от prolet_inchen

# 391
За мен е ясно, че в момента има три вида купувачи на пазара: Чужденци с пари, българи с пари с неясен произход и българи, взимащи заем за първо жилище. Последните са прецакани.
Какво искам да кажа - имотите ще растат цените според мен. Може и да се забави растежа, но ще има растеж.

Тоест българи с честно спечелени и бели пари няма???

# 392
Мисля, че темата много се разми. Хайде, данъците имат общо с имотите, но оттук насетне нито е информативна, нито полезна.
Правилно, да не го обръщаме на политика и социология.
Аз се връщам на темата с цените на имотите - ето как са те в момента в една държава, където населението също като нас използваше покупката на втори и трети апартамент като начин за спестяване или забогатяване:

Цените са спаднали с малко - на нови жилища с 8%, а на съществуващи - с 15% от пика. Така че не са станали "по две за лев".
Какво става обаче ако някой е купил апартамент за инвестиция за 200к с 20к вноска и 180к кредит?
Жилището му вече струва 170к (15% надолу), а кредитът си остава 180к. И вече няма 20-те си бона, които е дал за първа вноска, отделно разходи по сделката. Той е, както се вика, "под вода" и му остава или да продава на загуба, или да държи с надежда след време пак да се вдигне.
Тъй като обаче имат повече построени жилища, отколкото имат домакинства, и значителен % от жилищата са празни. Така че не е ясно кога цените им ще се вдигнат пак.

# 393
А тогава защо цитираш майката на студентка и я хулиш баш нея?
Иво Сиромахов нарича децата, които родителите пазят от всичко, "златцето на мама", не аз. Той говори за роля в обществото и тя е в контекста на темата за това, че младите не работят, и една от причините е че те вече си имат подарен дом.

Изглежда ми, че като влезем спукването на балона ще е доста зрелищно. Като нищо подобно на предишния - 40% спад.
Кога е бил този спад?

Аз се връщам на темата с цените на имотите - ето как са те в момента в една държава, където населението също като нас използваше покупката на втори и трети апартамент като начин за спестяване или забогатяване:
...
Ее, сериозно ли даде за пример Китай. Тотално излезе от темата!
ПП: И да се подминава социологията е много повърхностно. Ценностната система на един народ определя в какво ще влага парите си. Има държави, в които населението избира да не купува имот, а да плаща наеми, да инвестира във фондове, в злато, в земя и т.н. В икономиката потребителите често биват наричани "стадо" и това не е случайно, защото понякога разумното решение не е решението, което взема човек, според това в каква среда е.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 18:37 от animsaj

# 394
За мен е ясно, че в момента има три вида купувачи на пазара: Чужденци с пари, българи с пари с неясен произход и българи, взимащи заем за първо жилище. Последните са прецакани.

Има, но влизат или в графата жилище със заем (просто имат по-голямо самоучастие) или ако могат да си позволят 300 000 евро да дадат са пренебрежимо малко на общия фон сделки, за да влияят на тенденциите.

# 395
... ако могат да си позволят 300 000 евро да дадат са пренебрежимо малко на общия фон сделки, за да влияят на тенденциите.
Сега били вървежни малкоквадратните апартаменти. Къде са тези имения за 600 000 лв.?

# 396
А тогава защо цитираш майката на студентка и я хулиш баш нея?
Иво Сиромахов нарича децата, които родителите пазят от всичко, "златцето на мама", не аз. Той говори за роля в обществото и тя е в контекста на темата за това, че младите не работят, и една от причините е че те вече си имат подарен дом.

Иво Сиромахов си е Иво Сиромахов, но ти написа това:

Цитат
видяхте реакция на потребителка. Никой да не смее да ѝ държи сметка до колко години ще остави дъщеря ѝ да цоца от нея! Това е синдромът на единственото дете, което Иво Сиромахов подигравателно назовава "златцето на мама".

Като визираше ей този пост:
Цитат
Ако аз изкарвам значително над минималната - това си е само и поради мои лични заслуги. И ако аз искам да деля доходите си с дъщерите ми, които бих искала да се фокусират върху образованието си (както и моите родители са направили с мен), то изобщо никой няма право да ми държи сметка.

# 397
... ако могат да си позволят 300 000 евро да дадат са пренебрежимо малко на общия фон сделки, за да влияят на тенденциите.
Сега били вървежни малкоквадратните апартаменти. Къде са тези имения за 600 000 лв.?
Какви имения, и в Бургас има нелуксозни, а нормални тристайни апартаменти за 200 000 и нагоре, а в София масово се коментират цени от 300 000 нагоре...

# 398

Изглежда ми, че като влезем спукването на балона ще е доста зрелищно. Като нищо подобно на предишния - 40% спад.
Кога е бил този спад?

2008-2013 г.

# 399

Има, но влизат или в графата жилище със заем (просто имат по-голямо самоучастие) или ако могат да си позволят 300 000 евро да дадат са пренебрежимо малко на общия фон сделки, за да влияят на тенденциите.

Не знам дали са толкова пренебрежимо малко, щом ипотеките са само около половината покупки. А в София чужденци не са се скъсали да купуват.

# 400
Хем сме богати и купуваме имоти и коли, хем е голяма драма, че сме платили 500 лв за година дълг работещите.
Не дава за култура и затова има пари за имоти. Дали дава 100 или 1000 за култура баш от там се вадят пари за имот.
От пиратстването много се спестява наистина. При положение, че напоследък мобилните оператори дават безплатни абонаменти за нетфликс и какви ли не видеотеки за по-малко от кутия цигари.
За младежите хич няма да коментирам. Явно имам късмет да виждам умни, възпитани и трудолюбиви деца.
И не виждам нищо лошо на 20 години да ходиш на дискотека. Като станеш на 50 ли ще тръгнеш. Всяко поколение е лудувало на 20 и така трябва да бъде.

# 401
Иво Сиромахов си е Иво Сиромахов, но ти написа това:
...
Хайде да проследим хронологията, да не се обърка някой.

Вижте моя коментар за това, че данъци влизат от работещите, а не от това колко харчат една заплата:
https://bg-mam.ma/p/1676154/48454339
На него последва реакция, която за мен е неадекватна, защото аз на никого не държа сметка за нищо:
https://bg-mam.ma/p/1676154/48454369
И отговорих с въпроса "Каква сметка?", повтаряйки, че "Разходите са перманентни, а единственият приход на държавата след като си подари предприятията, са данъците на работещите. И... заемите." в: https://bg-mam.ma/p/1676154/48455187
Това, че на някой му се привижда, че му казвам как да живее, докато обяснявам как работи икономиката, си е негов личен проблем. Във всеки случай припознаването и самосезирането е точно като на персонажите, които Иво Сиромахов обрисува. Сакън.

... голяма драма, че сме платили 500 лв за година дълг работещите.
А! Ей това си е част от нашата народопсихология, да се подиграваме на това, че някой нещо е изгубил. Убий ме не мога да открия смисъл в това!
Аз тая година, поредна, харчих за култура, харчих и за общественополезни дейности. За едни хора тези 500 лв. са много салфетки в чалготеката, за други хора е личностно израстване.

Какви имения, и в Бургас има нелуксозни, а нормални тристайни апартаменти за 200 000 и нагоре, а в София масово се коментират цени от 300 000 нагоре...
София, Бургас, тристайни, триетажни. Добре.
Това са луксозни жилища. Лимитирана бройка. И за тях не се борят само българи, както стана ясно. На пазара има сегментиране. Има жилища, които никога няма да бъдат закупени от определена група купувачи, защото са евтини, не са в София или не са тристайни. В момента има огромен глад на стоки за богати. Измислят се всякакви извратени неща като хайвер от албиноси в злато и неща, които не мога да повторя. Защото има хора с много пари и в България и Европа и техният брой непрекъснато расте. Затова не е нужно тези имоти да струват много, нужно е да имат етикет с висока цена за да бъдат привлекателни.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 19:17 от animsaj

# 402

На него последва реакция, която за мен е неадекватна, защото аз на никого не държа сметка за нищо:
https://bg-mam.ma/p/1676154/48454369

Защо реши, че реакцията е на теб? Не си цитирана, нали? Май реакцията е на по-преден пост. Просто ако човек не цитира, докато напише коментар, се лепват нови 2-3 поста и не се разбира на кого се отговаря. А може и да не се отговаря на никого конкретно, а да е пост, вдъхновен от няколко други. Ти си предположила, че някой на теб отговаря и затова ти се е сторило неадекватно.

А това за културата и личното израстване е неразбираемо. Моето семейство харчи за интернет и телевизия над 1000 лева годишно (плащаме си за филмовите канали).  Всеки месец една сума от заплата директно отива към СОС Детски селища. Сумарно сме дарили петцифрена сума.  Тоест всеки харчи за каквото реши и наистина не е редно никой да държи сметка на другите за какво си харчат парите. Пък ако искаме да си намалим дълга все от някъде трябва да дойдат тези пари. Аз предпочитам данъците да се харчат за това, а не за корупционни проекти.

# 403
Не разбрах как са прецакани хората, купуващи имоти със заем, ако все пак се очаква цените да растат?

# 404
Еее, хайде да не се цитираме избирателно. В същия този пост съм написала, че е с цел да се фокусират върху образованието си. Това са едни… не хубави работи 😂

Общи условия

Активация на акаунт