Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 32 252
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
Все едно не живеете в европейския съюз. Принципа на работа е тояга и морков. Ако искаш.

# 421
И на коя държава ЕС  е вдигнал данъците за имоти?
Явно съм пропуснала нещо.

# 422
Дълговете са държавни. Съответно държавата ги изплаща.

Покрай сухото е изтрито и мокрото. Да повторя, че няма такова нещо като "държавата ги плаща, ние сме на курорт". Държавата това сме ние и разходите и дълговете на държавата се плащат от нейните граждани, т.е. нас.
Продължавате с избирателно и непълно цитиране в което неведнъж ви обвиниха.
Много ясно съм написал, че държавата си плаща дълговете. А държавата е функция на гражданите съм го написал безкрайно ясно преди това. Естествено това смятане на калпак по 500 лв не е точно защото приноса на гражданите не е еднакъв.
А същината беше, че хем твърдите, че българите в момента са много богати хем 500 лв за погасяване на външния дълг са много.
Аз също приключвам спора защото само разводнява темата.

# 423
Имат си данъци, при това всеки апартамент след първия е с двоен данък.
Този, в който се води, че живееш, да. Но чета, че от 2021 г. имало облекчения за жилищата, които се ремонтират, т.е. не са пригодни за обитаване. Като се зачетох, някакви други спомени имам за неплащането на данък.
https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/701038

Продължавате с избирателно и непълно цитиране в което неведнъж ви обвиниха.
За първи път чета такова нещо. Изглежда има защо да е било изтрито. Поставям цитат с работещ линк, така че да се види целия цитат. Така е прегледно и изразява уважение към времето на четящите. Имам чувството, че никой не знае как се пише във форум!

Естествено това смятане на калпак по 500 лв не е точно защото приноса на гражданите не е еднакъв.
Това е средна стойност, разбира се. Моята забележка беше върху това, че това не било наша грижа, а на държавата, поне така звучеше.

А същината беше, че хем твърдите, че българите в момента са много богати хем 500 лв за погасяване на външния дълг са много.
Никъде не писах, че са много или малко. Въвличате пак в заблуда. Писах много ясно, че в парламентарна република се избират депутати, които вземат с мнозинство решения за това как да се харчат данъците, но никой не ме е питал мен (изглежда не знаете, че и в република съществуват референдумите) дали искам внуците ми да изплащат заеми, които НЕ са взети от мен и най-вероятно НЯМА да се похарчат за мен (реципрочно останалата част на суверена). Редно е да четете с разбиране, за да не Ви се повтаря, както наскоро направих надлъж и нашир само защото някаква се засегнала, че икономиката се гради върху работещите.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 22:14 от animsaj

# 424
Според мен всичко си е наред с пазара

# 425
https://m.youtube.com/shorts/w1mb6YX9uR4

Всичко е наред докато не е наред.

# 426
Реших да не пускам тема.
Вярно ли е,че вече не е задължително да се слага печат на предварителния договор за продажба?

# 427
Хора не мислите ли, че е странно как се изкупуват яко имоти и се препродават на акт 14 с надценка, как обикновени хора не могат да се вредят на нормален жилищен етаж да вземат, а трябва през прекупвачи да купуват, как се вдигнаха цените с 200-300% от 2014г. досега, как продължават да разправят че са сравнително евтини с други европейски държави, но не казват, че там квадрата е чиста светла площ, а при нас всичко с общи части и така вместо 2500евро/квадрат излиза 2000евро/квадрат и ние си мислим, че става и така още от дивите 90те години на 20ти век? Как само при нас не вдигнаха лихвения процент, за да може все повече хора да се набалбукат и да станат като в чужбина, на кредитче за 20-30г.? Или може би преди еврозоната едни кеш бг пари да минат към имотчета на по-ниско лихвено процентче и после в рентиерство.

# 428
Перат се пари, еврофондове, контрабанда наркотици и неплатени данъци.
 Пробвай се в нормална държава да платиш 300 -500 хил. € без да предизвикаш проверка от банка и данъчни. 
А това с прекупвачите виждали сте играта , където има столове и хора се въртят около тях и има музика , като спре музиката всеки трябва да седне , но няма достатъчно столове. Така беше в Щатите над седем години, преди да спре музиката.

# 429
Панелчо, да почнем с това: дефинирай какво за теб означава понятието "обикновени хора".

# 430
Панелчо, да почнем с това: дефинирай какво за теб означава понятието "обикновени хора".

Ориентировъчна дефиниция: Хора, които взимат средната заплата за София 3200 бруто лева и искат да вземат обикновеното тристайно жилище НС (защото от НС само тристайно става за евентуално семейство), което обаче е на цена 250к евро 110кв/м . При положение, че до оня ден струваха примерно 100к евро, а заплатите бяха примерно 2000лв. Много логично темпо на растеж.

А и щом вас ви е хванало вниманието точно понятието "обикновени хора" от всичките други изложени неща се разбира накъде клони мнението ви.

# 431
Времената станаха такива, че човек трябва да започне да спестява и после да инвестира още от ранна възраст, а не да се сети на 30 години. Но повечето млади първо гледат да се наживеят, да се нахарчат и после нямат за самоучастие. Иначе по цял свят е трудно, у нас даже е относително по-достъпно с жилищата.

Пробвай се в нормална държава да платиш 300 -500 хил. € без да предизвикаш проверка от банка и данъчни. 

И защо да идват да те проверяват, ако ти имат данъчната декларация? Проверки се правят само при несъответствие.

# 432
Времената станаха такива, че човек трябва да започне да спестява и после да инвестира още от ранна възраст, а не да се сети на 30 години. Но повечето млади първо гледат да се наживеят, да се нахарчат и после нямат за самоучастие. Иначе по цял свят е трудно, у нас даже е относително по-достъпно с жилищата.

И защо да идват да те проверяват, ако ти имат данъчната декларация? Проверки се правят само при несъответствие.

По-достъпно е с жилищата защото ги мерят на квадрат с общи части, а не на чиста светла квадратура без общи части и без стени. Иначе щеше квадрата да 2500евро, а не 2000.

А иначе какво по данъчна декларация като някой е добре по нея, а пък после хипотетично взима кредитче и изплаща на големи вноски с някакви си кеш пари и може би случайно сега преди еврозона се засилиха още повече.

И въпроса не за такива дето се шлаят и после нямат за самоучастие, а защо се надува толкова балона и накрая за обикновените хора да плащат 30г. ипотеки, а преди са били по-кратки. И по комунизма също.

# 433
  • Бургас
И защо да не може да се вреди обикновеният човек?
Всички проекти на зелено са ясни месеци преди да стартират, всичко е свободно за продажба.
Строителните фирми с история в София също са известни. Какво му пречи на обикновения човек да иде, да пита, да се включи в строителството?
3200х2=6400, само не ми казвайте, че не са достатъчни за ипотечен кредит.
Черно станция е права. Хубаво е човек да спестява от рано, да има поне за някаква първоначална вноска.
И това, че само новото НС ставало "за семейство" - сума ти народ живее в панелни жилища и не се оплаква. Явно не е съвсем обикновен този човек, щом има такива претенции.
Много семейства са живели в едностаен, после в двустаен, позамогват се, па купуват по-голямо.
Само в приказките ей тъй изведнъж обикновеното семейство получава тристаен НС, без да си дава зор.

# 434
Едностаен НС е боксониера, Двустаен НС е гарсониера (което си е чисто и просто едностайка). Така, че само Тристаен НС е приемливо и нормално и равносилно на двустайна панелка. Както се е грижил соца за семействата тогава. И едва ли са искали 30г. да им го изплащаш с 30% от дохода си! Както сега по време на дивия капитализъм.

Общи условия

Активация на акаунт