Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 82

• 31 389
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
Не бе, вярвам. Но голяма част от този доход идва от това, че ти работиш (на непълен работен ден) като рецепционист, като камериерка, като счетоводител, и т.н. Работиш - изкарваш.
Останалата част е възвръщаемост на капитала, който трябва да вложиш в имота - това трябва да си го изкарал преди това от друга работа. Или да го вземеш на кредит и да му плащаш лихви.
Ако си отчиташ всички тези разходи, виждаш каква норма на печалба остава - или искаш да кажеш, че всеки който се захване, ще е по-ефективен от мениджърите на Хилтън? Че те бадева тогава са учили в този, как беше там най-известния университет за хотелски мениджмънт в Швейцария.

# 571
  • София
Не е точно така сметката. Да, чистиш, переш, посрещаш, ама накрая 1600 лева в джоба. Ако си на работа и ти дават заплата - смяташ ли си така разходите: “Свършил съм това, това, това. То струва 1000 лева. Плащат ми 1600. Значи съм 600 лева на печалба.” Не е правилно да се сравняват големи бизнеси и хора с по един-два имота в платформите. За хазяина това обикновено е допълнителен доход, а дори и основен да е, пак повечето не са бизнесмени и предприемачи и целта им не е да направят империя от имоти под наем. Все едно да сравнявате човек, който спортува за тонус с професионален спортист, да не кажа олимпиец. Не е необходимо на всеки да има бизнес план и стройна система за разширяване на дейността.

# 572
  • Бургас
За човек, който не иска да ходи на работа някъде и да виси там по 8 часа, си е много добро занимание, стига да знае как и да го прави с любов. Много са тънкостите - локация, обзавеждане, добър вид на имота. Оттам-нататък можеш да менажираш нощувките, да не са по-малко от 3 например, или 5, за да ти излиза сметката и да не ходиш да переш всеки ден. Какво имаш толкова - да отговаряш на съобщения, чак голяма драма не е.
Има си хора за тази работа, занимава им се, а и много над 1600 лв. могат да се извадят. Този апартамент, който дадох за пример в Бургас, със сигурност ще извади над 2000-2500 на месец чисто. Колкото и амортизации да имаш, колкото и счупени неща да подмениш, не е като да си ангажиран всеки ден по 8 часа за 1500 лева. А и перфектно обзаведен и поддържан имот предполага и подобен таргет наематели.
Никога не съм оставяла мърляво след себе си при посещение на arbnb в чужбина, имам прекрасен рейтинг като наемател. Това също се гледа, когато отдаваш през такава платформа - както наемателите оценяват имота, така и наемодателят оценява теб.

# 573
Така е. И аз си ценя ужасно много гъвкавостта на работното време. Вярно, че днес в 8 ми звънна клиент, и хич не ми беше до това да се усмихвам и да говоря отзивчиво (защото сме на морето и снощи до 3 часа аху- иху Simple Smile ). Но ... Се подразбира, че ако не е това неудобство, нямаше пък да имам възможност да съм на морето Simple Smile
Също имам възможност да си вземам детето по-рано от училището, за да го водя на курс/занимание. Та, аз не мисля че съм в състояние да се върна към стандартен работен ден 9-17.

# 574
Здравейте! Искам да се допитам до по-широк кръг хора относно следното:

Какво бихте направили ако имате 2 двустайни апартамента (класически двустайни 60 кв използваема площ СС, тухлени в южен и източен софийски квартал), живеете в единия (скорошно и качествено отремонтиран) другият е празен (трябва му освежителен ремонт), но ви трябва по-голямо жилище?

Ще продадете ли, за да финансирате по-голямото жилище? Или ще давате под наем и с парите бихте се изнесли под наем в по-голям апартамент, или пък ще финансирате ипотека с наемите? На този надут пазар какво според вас би било разумното решение?
Много хубав въпрос, даже е задача. Сложи им някакви цени на трите апартамента, да кажем средните в Имот.бг
Също и за наемите. И ще си отговориш, т. е. пресметнеш.

Под наем не бих изязла, за да си нямам разправии, ако нещо се счупи, повреди, ако ми прекратят договора и трябва да се местя. Винаги може да му хрумне нещо на хазаина.
Бих опитала по-рисковите варианти, при които да ти станат три жилищата.
Пазарът ще се надува още.
При инфлация е изгодно да имаш кредит. Лихвите - в посока нагоре, в момента са дъно..

# 575
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sobstvenik-na-agenciya-z … 3000-evro-2242546

На какво попаднах. 3000 на квадрат са прогнозите според този собственик на агенция.

# 576
Какво бихте направили ако имате 2 двустайни апартамента (класически двустайни 60 кв използваема площ СС, тухлени в южен и източен софийски квартал), живеете в единия (скорошно и качествено отремонтиран) другият е празен (трябва му освежителен ремонт), но ви трябва по-голямо жилище?

Ще продадете ли, за да финансирате по-голямото жилище? Или ще давате под наем и с парите бихте се изнесли под наем в по-голям апартамент, или пък ще финансирате ипотека с наемите? На този надут пазар какво според вас би било разумното решение?
[/quote]

Добре, ама то за новото строителство, ако е на зелено, се искат 30% самоучастие преди да се включи банка, т.е до Акт 14, на сегашните цени това означава поне 60-70 000 евро самоучастие. За колко време се спестяват такива пари от наеми...

# 577
  • Бургас
Има кредити, обезпечени с ипотека. Лихвата е като на жилищен кредит. Не е нужно да бъде на новото, може на някое от сегашните.
Има обединяване на кредити, има предоговаряне. Това в един последващ етап, когато се наложат повече средства след акт 14.
Човекът живее в едното жилище, другото е празно, може да се даде под наем практически веднага и да покрива вноската по първия кредит.

# 578
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sobstvenik-na-agenciya-z … 3000-evro-2242546

На какво попаднах. 3000 на квадрат са прогнозите според този собственик на агенция.

не знам на какво си попаднала, но мисля че четене с разбиране е нула. Човека твърди, че на пазара има всякакви цени. Ако някой си сложи златен кенеф, ще иска и 5000 на квадрат. От къде дойде "прогнозите били за 3000" нямам идея.

# 579
Човекът смята, че няма как цените да са ниски, след като заплатите растат. Това са неговите виждания.
По-леко с определенията, моля.

# 580
Има кредити, обезпечени с ипотека. Лихвата е като на жилищен кредит. Не е нужно да бъде на новото, може на някое от сегашните.
Има обединяване на кредити, има предоговаряне. Това в един последващ етап, когато се наложат повече средства след акт 14.
Човекът живее в едното жилище, другото е празно, може да се даде под наем практически веднага и да покрива вноската по първия кредит.

А ако човек няма друго жилище и ще купува първо, излиза, че вече трябва да имаш поне едни 150 000 заделени в джоба явно

# 581
  • Бургас
Айде пак се почна.
Човекът има две жилища и иска голямо и скъпо. Среден човек впрочем, не милионер.
Човекът, който иска първо жилище има безброй варианти пред себе си и може да: спестява, с идеята, че все някога ще му трябва жилище, за да има поне едни 5000-10 000, да избере нещо готово, малко и не толкова скъпо, в по-отдалечен район, за колкото му стигат възможностите. На готовите жилища банките дават и до 100 процента кредитиране.

# 582
Бих опитала по-рисковите варианти, при които да ти станат три жилищата.
Пазарът ще се надува още.
Аз пак да запитам: ако всеки трябва да се стреми да има по три жилища, и на всеки запитал се дават такива съвети - ако вземат и ги изпълнят, то на кого ще дават двете жилища под наем, когато всеки вече има по 3?
То натам вървим явно в средно- и дългосрочен план. Българинът много обича да купува жилища, дори да не му трябват да живее в тях.
Ако такова е масовото мислене, то цените ще се надуват още, много ясно.
Въпросът е какво ще стане, когато има повече построени жилища, отколкото хора, които да живеят в тях?

# 583
Нашето жилище е готово и на нас официално ни даваха 90% кредитиране, но понеже много се бях притеснила за оценката на банката, очевидно без причина, ми казаха, че имаме добър профил и "ще измислим нещо за по-голямо кредитиране, ако се наложи, да не се притеснявам толкова". Но не исках да се налага.
Аз съм по-консервативно настроена спрямо по-големия процент на кредитиране и не ползвахме нито 100%, нито 90%, които официално предлагаха.

# 584
https://btvnovinite.bg/bulgaria/doklad-na-noi-osigurovkite-trjab … nata-sistema.html
Горките политици започват с непопулярни решения преди изборите. Дали или нямат избор. Поста е за тези, които ми говореха, че политиците не искали да взимат непопулярни решения. Когато математиката НЕ излиза, желанията на политиците нямат значение.

Общи условия

Активация на акаунт