Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 473
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Дидиа, това, че за медицина няма достатъчно желаещи мъже, категорично не е вярно. Има повече кадидати жени, да, но в никое МУ няма трансформация на мъжки места в женски. Има за Фармация, но не и за медицина. /Не предпочитат дентална медицина мъжете - мъжките балове там за медицина са много по-високи от тези за дентална/. СУ просто не е първи избор за медиците, но аз и за там се учудвам, че е имало трансформирани места. Но, да квотите продължават и в университета. В МУ София има много голяма разлика в минималния бал за момчета и момичета. За разлика, в Италия например, няма квоти за прием, поне в медицинските университети, и въпреки това няма преимуществено присъствие на единия пол. Просто изпитите са направени така, че не фаворизират някой от половете. 
Nelika, има още време до края на работния ден. Нали имате бележка с входящ номер?
Статусът на сина ми във ФЕГ се промени на записан още в края на същия ден. Нелика, нали гледаш таб Втори етап в Класиране?

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 15:45 от sanaka

# 151
  • European Union
Ако сте обсъдили квотите по полов признак, мислите ли, че по мое време беше по-честно? Аз съм кандидатствала за техникум, в който квотите бяха по местоживеене. Приемаха по равен брой кандидати от всяка област и от нашата област влязоха с шестици, а имаше области, в които и четворка стигаше.

Според мен сегашната система, въпреки всичките ѝ недостатъци, е много по-честна и много по-прозрачна.

# 152
Защо в АК има квоти? Те са по американската система и философия. Ректорите са американци, огромната част от финансирането е от американски фондации...а има квоти.
Очевидно това не е българска измислица, нито е дискриминация, щом и при американците го има. Има и юристи тук, които могат да обяснят защо не е дискриминация.
А много добре ви разбирам родителите на момичета. При тази борба за 1-2 точки как да не побеснееш, че някой е влязъл с 30 точки под тебе, а ти си под чертата.
С огромна вероятност ако имах момиче, щях да пиша като вас, които сте против квотите. Когато нещата станат лични, няма как да си безпристрастен. Аз имам момче и затова ми е много по-лесно да кажа, че е по-добре да има квоти. Защото наистина само девически класове не са от полза и за самите момичета.
Но ако имах дъщеря, неприета по най-голямото си желание.... сигурно нямаше да говоря така.

# 153
Къде е тоз факт от медицината? Защо ли този факт на важи за МГ? Аз пък съм майка на момче и се обиждам да е бавноразвиващ се.

Черна станция, все ще има за кого да се омъжат умните момичета 😂
Е как къде е? Поровете се из най - простия учебник или google scholar. Причините са хормонални /тестостерона и естрогена и тяхното влияние /, мозъчното развитие - /фронталния лоб във връзка със самоконтрола и прочие и прочие /, генетични фактори.
И аз съм майка на момче. Изравняват се, но след една определена възраст. Не са бавноразвиващи, а се развиват по - бавно и различно.
.
Хубаво, ако е така, то това нищо не променя. Не можеш да вържеш един, за да чака друг. Училища има за всички, никой няма да остане на улицата.
Моите наблюдения, лични, не са такива. В класа на детето ми има има доста развити момчета, по- развити от моето момиче

# 154
Sanaka!!! Не знам какво щеше да прави без теб тази тема! Разбира се, че не! Гледала съм за първо през цялото време Grinning Много благодаря!

# 155
Малко пропуснах спора за квотите, понеже взе да ми става леееко притеснено. Все още статуса в системата стои Заявил участие, а аз още в понеделник я записах в училището. Има ли и други като мен? Става въпрос за ФЕГ.
Заявил участие мисля, ча можете да виждате само в първо класиране. Във второ статуса е незаписан или записан.
Извинявам се, ако бъркам, но поне при мен е така.

# 156
В предходната тема вече се завъртяха отново дискусиите за близнаците и децата със СОП. В тази е ред на квотите, очаквам пак да се подхване трудността на НВО. Simple Smile

# 157
Това идва малко и от учителите там. Кой математик ще изкара по-висок бал на класа си от другия. По три са на випуск. В някои випуски е осарник, ако са само жени. Няма я приятелската атмосфера, а "надцакването" кой е по-по най. Забелязах още с голямото дете. Това мотивира и децата да се държат по този начин. Но е нездрава конкуренция, кой кого да изпревари.

Това за квотите е дъвкано. В България квотите ощетяват момичетата, където има повече кандидати момичета, има квоти, където има повече кандидати момчета, няма квоти. Дъвкали сме го. За мен лично, е добре да има квоти навсякъде в средните училища, даже и в университетите, за да бъде добра средата. Женските класове са също толкова лоши, колкото и мъжките класове, даже мъжките са по-зле в някои отношения.  Голямото ми дете беше в СМГ до седми клас и намрази това училище, защото единственото нещо, което правеха момчетата в нейния клас, а те бяха 90 процента, беше да си го мерят кой е по най велик, умен, талантлив и пр., а и да обясняват на момичетата как жените не стават за математика.  Ужасна, тегава, гадна атмосфера. Голямо блестене беше, няма що, направо училището ще свети денонощно, ако цялата енергия, вложена в мерене кои е по-велик, се трансформира в електричество.  След седми клас отиде в езикова гимназия с квоти и беше съвсем добре. Там атмосферата не беше така конкурентна, доста по- приятелска.
И да ви кажа, за това мерене, не са виновни момчетата, а техните майчета. Измежду тях е пълно с побъркани родителки, които вярват, че са снесли златното яйце, единствено и неповторимо, и направо откачат и побъркват и децата си.

# 158
Здаравейте! Тази тема следя отдавна и искам съвет кои други теми следите вие, свързани рабира се с НВО?

# 159
  • София
Аз лично съм за квоти, за да не е само момичешки или момчешки клас.
За съжаление от училищата с френски език, само ФЕГ е с квоти и всъщност тя като водеща гимназия с френски, може да си позволи да има квоти, а надолу избутва да има само момичешки класове, тъй като френски не искат да учат много момчета.
Държах на квоти, но се съобразих с желанието на Ели миналата година за 18-то преди паралелката с квоти в 35-то.
След като размисли и заявих, че бих рискувала и пробвала само за паралелката в 35-то с квоти, но и там и във ФЕГ и на трето и на четвърто класиране нямаше свободни места. Реално това, което се случи на пето класиране вече е, че тъй като 35-то нямаха достатъчно момчета за паралелката с квоти, обявиха в даден момент свободните места на момчетата за запълване без значение от пола. Съответно Ели е в паралелката с квоти в 35-то с френски, но в класа към момента са 27 деца, като от тях едва 8 са момчета и останалите 19 са момичета.
Началото на втори клас от ФЕГ се върна в училището си до седми клас в 35-то едно момиче, но така и ФЕГ не обявиха място. Към момента вече ми беше писнало от всичко и не си направих дори труда да пратя един мейл, защо така не обявяат свободно място след като има отписано дете.
Елена макар да харесваше базата на 18-то повече, няма някакви сериозни драми с базата в 35-то, по-скоро не си допаднаха с учителката по ФЕ, с която имаха по 19 часа седмично. Отделно тя трудно се сприятелява с деца и до втори срок имаше само едно момиченце, с което бяха по-близки, след екскурзията във Франция априлската ваканция, вече има малко повече деца, с които контактува.
Когато изтеглих документите от 18-то попитах мисля зам. директорката, защо нямат и те квоти и че изтегляме документите и сме решили да се местим само, заради квотите в 35-то, тъй като в нейният клас мисля, че имаше към момента само едно момче записано. Директорката обясни, че държи всеки да може да се класира спрямо бала си и е права.
Стана въпрос и за СМГ и само момчешки класове. Близначките са в СМГ, но при тях поне една трета са момичетата и те като момичета поне нямат никакви проблеми и се чувстват много добре там. Явно зависи от випуска и конкертният клас и деца, които са се събрали и там.
За АК не съм убедена, че момчетата са с по-висок бал и на тяхният формат на тест. Може нещата да са се променили, но поне преди 4 години, едната близначка кандидатсва, като бекъп, беше втора по успех, момчетата бяха с по-ниски като цяло точки и тъй като тогава канеха след това резерви вече без квоти, а по успех, се канеха почти само момичета. Тоест и надолу към даденият момент все пак момчетата бяха с малко по-нисък бал, не само в началото.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 15:51 от Aila

# 160
  • София
В предходната тема вече се завъртяха отново дискусиите за близнаците и децата със СОП. В тази е ред на квотите, очаквам пак да се подхване трудността на НВО. Simple Smile

Иначе темата ще замре, а аз поне съм пристрастена към нея, предполагам, че не съм единствената.

# 161
  • София
Защо в АК има квоти? Те са по американската система и философия. Ректорите са американци, огромната част от финансирането е от американски фондации...а има квоти.
Очевидно това не е българска измислица, нито е дискриминация, щом и при американците го има. Има и юристи тук, които могат да обяснят защо не е дискриминация.
А много добре ви разбирам родителите на момичета. При тази борба за 1-2 точки как да не побеснееш, че някой е влязъл с 30 точки под тебе, а ти си под чертата.
С огромна вероятност ако имах момиче, щях да пиша като вас, които сте против квотите. Когато нещата станат лични, няма как да си безпристрастен. Аз имам момче и затова ми е много по-лесно да кажа, че е по-добре да има квоти. Защото наистина само девически класове не са от полза и за самите момичета.
Но ако имах дъщеря, неприета по най-голямото си желание.... сигурно нямаше да говоря така.
Имам 3 момичета, знаеш... И въпреки това приемам донякъде идеята за  квотите за ГИМНАЗИЯТА , гарантират равно разпределение на момичета и момчета  в период, в който е важно да не контактуваш само с предствители на твоя пол...В паралелка  в 22-ро  познавам дете, което ми е казвало, че са две момчета и всичко друго девойки - същински змиярник, тоест. Но за университета... Съжалявам - да , нужни са мъже  в медицината, ще си седнат по-сериозно на д-то и ще учат, за да си заслужат мястото (потенциала си го имат, просто го дават по-лежерно, понеже знаят, че са облагодетелствани). При това става дума за доста осезаеми разлики.. А навън явно може и без квотен принцип да се гарантира наличието и на жени, и на мъже. А и тук не е като гимазнията, децата вече са ориентирани какво искат и една девойка, на която съвсем малко не й стига, или ще учи наново за изпити догодина, или солено ще плащат родителите й, или ще се откаже. Докато  младеж си влиза спокойно с бал, който е много по-нисък от нейния..

Колкото до АК, той си гарантира с квотите търсения баланс между половете, но после за поканените резерви вече няма пол - по справяне в низходящ ред  се случват нещата.

Та трудно може да се каже  квотите  ОК ли са и ако да, на кой етап,  пълната им липса ли е най-правилна или някаква компилация като в АК...

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 15:52 от пенсионирана русалка

# 162
Изпуснал си Smiling Imp и двете бяха захапани още преди 3-4 страници Laughing Всяка година едно и също и всяка следваща все по-по-най...

# 163
Малко пропуснах спора за квотите, понеже взе да ми става леееко притеснено. Все още статуса в системата стои Заявил участие, а аз още в понеделник я записах в училището. Има ли и други като мен? Става въпрос за ФЕГ.

да не би да гледате Първо класиране? Защото там си седи статуса от първо класиране. Но ако отидете на Второ, там би трабвало да е "Записан".

# 164
Тогава да се върнат девическите и мъжките гимназии……..

Общи условия

Активация на акаунт