Държавна работа

• 8 452
  • 133
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте, искам да попитам дали някой се е явявал на тест за работа в Държавни архиви за младши експерт. Ще помоля ако някой има представа какви въпроси има на теста, то са написали литература, но то много закони и наредби не могат да се научи всичко. И евентуално как преминава интервюто. Предстои ми явяване на изпит, въпреки, че съм скептично настроена към тези конкурси за държавни служители, но да пробвам!

# 121
Едва ли някой тук се е явавал точно на този тест, но те съветвам да се фокусираш върху функциите на агенцията и особено на звеното, в което е позицията. Поне част от въпросите ще са от тази материя.

# 122
Едва ли някой тук се е явавал точно на този тест, но те съветвам да се фокусираш върху функциите на агенцията и особено на звеното, в което е позицията. Поне част от въпросите ще са от тази материя.
Ами то има материали но те са безумно много закони правилници и наредби едва ли ще запомня всичко и бях чела, че някакво момиче питаше за заплата, че започва от минималната и ако евентуално се е явявала та теста ако може да каже!

# 123
  • София
Опитвам се да прогнозирам максимума, на който биха ме назначили при спечелване на конкурс.
 Става дума за агенция. Но предвид, че същия конкурс го имаше преди празниците с един явил се... и вероятно отказал се, малко се колебая дали изобщо да се занимавам с кандидатстване (заради размерът на заплащането)

цитат от обявата: Длъжност, звено, административна структура:
Скрит текст:
Главен експерт
Минимален професионален опит:
2 година/години
Ранг/Специфично наименование:
IV младши
Минимален размер на основната заплата:
920.33 € / 1,800.01 лв.
Т.е. с моя опит (ако го признаят) ще вляза в тази графа:
, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години.
От тази обяви ми хрумна идеята. Диапазонът е доста широк и не знам от какво зависи?

"Експертно ниво 3" равно ли е на    ""3-та степен""
пример от друго ведомство:
"За длъжността „главен инспектор“ наименованието на длъжностното ниво е Експертно ниво 3 и размерът на индивидуалната основна месечна заплата за длъжността се определя, както следва:
Скрит текст:
·  1-ва степен от 620,20 евро до 997,02 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с до 1 години;
·  2-ра степен от 620,20 евро до 1357,92 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с от 1 до 7 години;
3-та степен   при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години.

3-та степен от 620,20 евро до 1533,88 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години."
https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/competition/99601

Тук има някакви таблични данни, но за общини? (не знам дали е едно и също за всички ведомства)...
https://sofia.obshtini.bg/doc/556954/0

ПП: Наистина ли само с 5% ще се увеличат заплатите в ДА (колкото е год. инфлация)?!
То сега като няма правителство...

# 124
Действителният размер на заплатата зависи от няколко фактора, но най-вече от бюджета на ведомството. Обикновено е някъде по средата м/у посочените минимум и максимум. Опитът ти също е от значение, но отдавна не съм държавен служител и не зная как и доколко влияе в момента.

Нищо не пречи да пробваш и да разбереш. Ако интересът към позицията е толкова слаб, не е изключено да проявят известна гъвкавост по отношение на заплатата.

# 125
Не, в държавните ведомства не проявяват гъвкавост със заплащането. Няма как. Всичко е точно и конкретно в щатното разписание.
Гъвкавост се проявява с работното време, отпуските, допълнителните продобивки - раб. облекло, карти за почивки, евентуално купони за храна и подобни. В супер редки случаи с % прослужено време в бюджетните организации.

# 126
Напротив, има как - с одобрение от страна на ръководителя на ведомството. На мен ми се случи преди 12-13 г. когато се преместих от едно ведомство в друго на по-ниска позиция, за която се оказа, че определената заплата е също по-ниска. Тогава директорът на дирекцията пусна ДЗ до министъра и ми запази старата заплата. Разликата беше 200 и няколко лева, които по онова време си бяха пари.

# 127
Khufu, при преместване (без напускане на държавна администрация) не само, че може да се запазва заплатата, но почти винаги се прави - традиция.
А гъвкавост за основната заплата за една и съща позиция по принцип е възможна, но обикновено рядко се прави, особено при назначения по конкурс.
А не премахнаха ли % прослужено време в държавната администрация или съм се объкала?

# 128
Съгласен съм с това, просто в този случай конкурсът беше с много труден писмен етап и до интервю бяхме допуснати само двама, като другата кандидатка не се яви и останах само аз. Вероятно по тази причина бъдещата шефка беше по-гъвкава, тъй като в противен случай щеше да трябва да прави нов конкурс.

За класа - мисля, че отпадна за държавните служители, но отдавна не съм такъв и не го твърдя със сигурност.

# 129
  • София
Разбира се, че има гъвкавост - ако сте човек на някой - максималното на съответната степен; ако сте на никой - малко над минималното. Клас прослужено време няма от много време в администрацията. Ето я наредбата за заплатите в ДА, най-накрая има таблици с длъжностите и нивата на заплащане от-до.
Парите за облекло са еднакви за всички служители в структурата, с изключение на голямото началство. За очила на места дават прилични суми, на други са смешни пари. https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135799916

# 130
  • София
Действителният размер на заплатата зависи от няколко фактора, но най-вече от бюджета на ведомството. Обикновено е някъде по средата м/у посочените минимум и максимум. Опитът ти също е от значение, но отдавна не съм държавен служител и не зная как и доколко влияе в момента.
Нищо не пречи да пробваш и да разбереш. Ако интересът към позицията е толкова слаб, не е изключено да проявят известна гъвкавост по отношение на заплатата.
Разлика няма в двете обяви от преди 2 месеца (тези +5% явно ще са на по-късен етап през годината)?
Ами явно е слаб, не знам защо, иначе съм бил преди години на два конкурса и затова ми се щеше да получа някакво предварително инфо за заплащането, за да не ходя да кандидатствам за н-ти път...на едно и също място.
Скрит текст:
Следвайки логиката на тази обява
Скрит текст:
·  1-ва степен от 620,20 евро до 997,02 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с до 1 години;
·  2-ра степен от 620,20 евро до 1357,92 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с от 1 до 7 години;
3-та степен   при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години.

3-та степен от 620,20 евро до 1533,88 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години."
и според таблицата в горния линк, в най-добрия случай, теоретично ще съм на 2800 (с признатия проф. стаж)... Което никак не е зле (+ДМС). За миним. заплащане са посочили максимума при степен I
 > 4-тата колона (4-та ст-н >  макс 3700лв Open Mouth )
в обявата пише че зависи от:
Индивидуалният размер на осн. месечна заплата за длъжността ще бъде определен при назначаването съгласно чл. 67, ал. 4 от Закона за държавния служител, чл. 8, чл. 9 или чл. 9а от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация и Вътрешните правила...
Това само нз дали съм го взел предвид:  "мин. ранг IV младши" .

Ta, тогава познати ми казваха, че веднъж влезеш ли можеш да участваш във вътрешни конкурси (предполагам са по-добри от тези)? Отделно - при теглене на ип. кредит има ли някакви други привилегии освен по-ниската лихва?

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 17:19 от Starrydream

# 131
Колко е заплатата - ще разбереш на интервюто.
По мои (стари) наблюдения, нивото на заплащане зависи от общия бщджет, който тази структура си е осигурила. Например всичко към социалното министерство беше зле, а към икономиката УАУ.

На интервюто питай за всички допълнителни плащания:
- ДМС, ясно е, че за всеки служител е различно, но си има очаквания - дава се на 3 месеца, може да 0,5 заплата, но може да е и 2,5. На други места съм чувала, че основното ДМС е за Коледа, но пък съм чувала за тлъсти суми (6-10 заплати). Вече забравям, но ДМС можеше да се плаща по различни пера.
- други плащания - за очила, за дрехи, за храна.
- работят ли по проекти и плаща ли се допълнително за тях. Рядко включват новопостъпили, но все пак питай.  При проект, може да искат да пуснеш отпуск, но при други не искат, уж ги правиш след работа, но повечето ги правят в работно време.

# 132
  • София
Не всички министерства, агенции и пр. раздават ДМС, камо ли задължително на 3 месеца. 😃 Де да беше така...

# 133
Йованка,
затова написах стари наблюдения. Имаше период, в който 20% от фонд работна заплата, задължително се даваше под формата на ДМС. Целта беше този, който работи по-добре, да бъде стимулиран. Ясно е, че не навсякъде е било така. Беше напълно възможно някой (човек, отдел, структура) да получи ДМС 80%, а друг (човек, отдел, структура) трайно да е на 0%.
Била съм и шефче (малко до средно) и знаех чудесно какви са възможните екстри към заплатата. Напуснах преди години, защото не е моето.
След време ме срещна една жена (знаех я по име, но не бях я виждала) и ме попита защо при мен определена категория служители са взмали редовно ДМС, а след това нищо не получават. Бях откровена - смятах трудът им за нископлатен, но важен и знаех как (законно и с допълнителна работа за мен) да се прехвърлят пари за тяхното ДМС (около 4 заплати на година) и други екстри (около 1,5 заплата). Винаги мърмореха, че е малко, а аз бях откровена, че това е максимумът за момента. След напускането ми не знам какво е станало (дали следващите не искат да им дават или има промени в закона) и не е моя работа.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 17:00 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт