Държавна работа

• 7 480
  • 122
  •   1
Отговори
# 75
Лично аз това работя - Връзки с обществеността към МОСВ и не сте права. Текучество много и не заради заплатата, защото можеш да ползваш отпуск и болнични (рай за майки с деца), която е от минимална до 2 хил, а заради многото работа и психически тормоз от някои... избираш да почнеш на частно или да се прехвърлиш на по спокойно място.
Всъщност, когато дойдете на моето място,  ще
разберете че не можем да си вдигнем главата от задачи. Работата ми харесваше много, но ако си мислите че е била само да говоря пред журналисти се лъжете, това са брифинги, организиране на конкурси, обработка, поръчка на награди, писане на прессъобщения, посещения на градини, училища, университети, образователни инициативи. Това е хубавата част, и започваме административната - създаване на сайт, качване на всички документи които излизат от министерството, писане на отговори по жалби, сигнали, попълване на регистри Достъп до информация и всякакви други, които може да видите на всеки сайт на подразделения на Мосв и самото министерство, отчети, сканиране на входяща поща, писане на писма, заместване на колеги по други направления...имаше и хора айляци - клатят си краката и цял ден клю-клю, но като се мазниш на шефа, а други не му носят клюки, си в немилост и все пак 21 години трудов стаж, излязох в майчинство, а след това се преместих и в друг град.
И в двата сектора има връзкари и такива, които сами са започнали.
Работила съм и на частно, където работата е фул, отпуск се взима на рядко, болничните - не са желателни или ти ги режат от заплатата, но това е вече според работодателят, но заплатата е много добра - фирма за документи на внос и износ на стоки.
Работила съм и като дентален асистент. Препоръчаха ме, както става на много места, оттам нататък разчитам на себе си, не на връзките.
Сега се оглеждам и за учител, защото си го имам образованието, но реално ако не те препоръчат, местата са запазени за свои хора. Не че не можеш да започнеш и сам, но има работни места където ако не те дръпнат, няма как да влезеш, особено ако имаш 3 малки деца.
При нас доста текучество има - точно поради голямото натоварване и ниските заплати.

Къде е това при вас? Особено извън София?

Ами разбира се, че някъде е възможно да има текучество защото не всяка държавна служба е еднаква. Ако работите като надзирател в затвор сигурно ще да има по-голямо текучество, отколкото в отдел връзки с обществеността в някое министерство.

# 76
  • София
Много ми е интересно - това ли е формата за контакт с вас? Grinning

# 77
Като видях една приятелка как работи, лошо ми стана. Имах работа покрай нейния отдел, те се скъсват от цигари и кафета. Като в питам какво работи не може да каже дори. Нещо там с деца било. И взема добри пари (като за града).

# 78
С тази бюджетна политика оптимизацията в ДА предстои, аз лично го очаквам съвсем скоро. Особено предвид дигитализацията, голяма част от тези, които се обсъждат, ще окапят - и това започва с гишетата.

# 79
https://www.moew.government.bg/bg/prescentur/
Тази.
Другата е за сигнали.

Много ми е интересно - това ли е формата за контакт с вас? Grinning

# 80
Какво за отпуските? Отпуск си вьемах максимум 5 дни, защото като се върна на работа и всичко мен чака и няма кой да ме замества. Болнични съм вземала не знам, може би веднъж за зимен период докато детето е много болно в началото, за да го заведа на лекар и да мога да изчакам критичния период на разболяване от 2-3 дена. От първото си майчинство се върнах на първата година. А с второто си майчинство си спомням колко зле се чувствах около 3 месец, но бях на работа, защото гинеколожката ми не ми даде болничен и ме прати при личен лекар. И с невралгия бях, не можех от леглото да стана, а на работа си мислеха, че се преструвам. Това на фона на всички години, в които работех, гледах и детето ни без баща му, който беше извън страната и баба му го гледаше, докато беше болно. Веднъж си взех болничен за около седмица, защото беше с бронхит и като се върнах на работа ми казаха, че не било редно да правя така.
Говорете ми колко е хубава държавната работа и как си клатиш краката.

# 81
  • Пловдив
Същото и при мен. Има предимства, няма да се впускам в изброяване, но недостигът на работа и клатенето на краката съвсем не са едно от тях.
Нищо, че пиша в работно време. Бачкала съм и в полунощ.

# 82
Е, основно в провинцията са тези скатани и забравени от бога места в администрацията, защото имало квоти по партийна линия, родата на местните феодали и по ниските нива, и потомствените назначения до девето коляно. Хора без основен български език, слабо говорим, мин. за четене и писане, нито дипломи, нито ценз и т.н. Просто това са кадрите. То и заплатата може да е минимално нещо си, но те и без това толкова работят, вършат си частните дейности, прескачат си вкъщи , гледат си деца, градини и пр.
Но като отиде човек там да си върши работа не може да придиря много, че ще го отбраздят.

# 83
  • Пловдив
Какви са тези "без основен български език" - турци, които не знаят български, или така викате на етнически българи, които според вас са неграмотни, говорят "диалект" (диалектите умряха в България) и т.н.?

Скрит текст:
П.П. Да уточня - етнически българи значи българи по народност, не български граждани от "етноси". Щото съм срещала да наричат "етнически българи" циганите, явно с пълното убеждение, че изразът това означава.

# 84
От различни етноси, основно турци, цигани.

# 85
  • Melmak
Всички знаем, че публичния сектор е твърд електорат на властта, особено на местната. Гласуваш за “правилните”, иначе хвърчиш заедно с тях.

# 86
  • Перник
Всички знаем, че публичния сектор е твърд електорат на властта, особено на местната. Гласуваш за “правилните”, иначе хвърчиш заедно с тях.

Това твърдение винаги ме забавлява. Може и да е вярно за местната власт в малките населени места, но като цяло - не. Бидейки в администрацията и виждайки отвътре с кой как се работи е много по-трудно да бъдеш заблуден.

# 87
Не е така и не всяка институция от публичния сектор е с държавно финансиране. Може в голямата си част да са, но не и всички.

# 88
  • Beyond the stars

Това твърдение винаги ме забавлява. Може и да е вярно за местната власт в малките населени места, но като цяло - не. Бидейки в администрацията и виждайки отвътре с кой как се работи е много по-трудно да бъдеш заблуден.

Поредното клише е това твърдение, особено извън малките населените места. Но е естествено продължение на теорията "всички назначения са на връзкари по партийна линия".

# 89
  • Melmak
Е, то е ясно, че ще се извадят примери за “ама не, в София, в еди си кое не е така”, “там, където съм аз се счупваме от работа..”

Не вярвям нито някой да си признае, че скатава на работа, нито че е назначен с връзки.

Разбира се, че няма как 100% от всички служители да са некадърни, връзкари или удобни на властта.

Свекърва ми е с богат опит по държавните администрации. Самата ми е казвала, че можеш да почнеш без връзки евентуално, за да вършиш работа за 5 човека, понеже останалите са точно такива. Жената и сестрата на тоя и оня, те си почват с нагласените конкурси. И още по-гадни неща знам, но спирам да пиша.

Общи условия

Активация на акаунт