Държавна работа

• 7 486
  • 122
  •   1
Отговори
# 60
  • Далечният изток
Имам разни познати, които не кандидатстват по обяви за държавни служители, защото нямало смисъл, то било само за връзкари и т. н. Ами хубаво, ама и аз съм била държавен служител, явих се на конкурс без да познавам нито един човек в съответната администрация, издържах си конкурса и започнах работа. Също бях чувала, че то там нищо не правиш, само си разхождаш токчетата, но.... работата беше толкова много, че нямах нито един нормален отпуск, все ходех, че ми изтичаха разни срокове, а много-много не се доверявах на заместници. Последното си е мой бъг де, другите колеги нямаха подобен проблем Simple Smile
Но наистина няма никакъв смисъл да се обяснява каквото и да е на хора, които не са вътре в администрацията и нямат представа нито от работата, нито от количеството ѝ, но пък сякаш по-добре в такъв случай да си мълчат, отколкото да се изказват неподготвени, ама нейсе...

# 61
Имам разни познати, които не кандидатстват по обяви за държавни служители, защото нямало смисъл, то било само за връзкари и т. н. Ами хубаво, ама и аз съм била държавен служител, явих се на конкурс без да познавам нито един човек в съответната администрация, издържах си конкурса и започнах работа. Също бях чувала, че то там нищо не правиш, само си разхождаш токчетата, но.... работата беше толкова много, че нямах нито един нормален отпуск, все ходех, че ми изтичаха разни срокове, а много-много не се доверявах на заместници. Последното си е мой бъг де, другите колеги нямаха подобен проблем Simple Smile
Но наистина няма никакъв смисъл да се обяснява каквото и да е на хора, които не са вътре в администрацията и нямат представа нито от работата, нито от количеството ѝ, но пък сякаш по-добре в такъв случай да си мълчат, отколкото да се изказват неподготвени, ама нейсе...

Ако имате предвид мен, че се изказвам неподготвена, само ще уточня, че съм била и на държавна, и на общинска работа, а също и в частният сектор. Изказването ми е на база личен мой опит, наблюдения, както и опит на мои близки хора.
С ръка на сърцето мога да кажа, че по-сладка и по-айляшка работа от общинската в тази държава, просто няма. На държавна работа също не са се съсипали. Ако някой от всичките тия хрантутници и тунеядци, дето са натъпкани по институции държавни и общински, бъде принуден само месец да работи в частният сектор, тогава вече би разбрал на какво наистина се казва работа. Не само че отпуска си няма да може да изкара спокойно, ами и ще забрави за два почивни дни в седмицата, както и за почивка по празници. Така че хайде моля Ви се, всеки, докопал се с връзки или много редко без, до държавна или общинска работа, морен вода не е пил.
Е, както всичко на този свят, подобна работа също не е идеална. Има повече клюки, сплетни, интрижки, защото не е уплътнено работното време, а който не може да си затваря устата и да си премълчава и нагажда, много бързо му скрояват шапката.
Със сигурност има и длъжности, които са отговорни и изискват по-голямо внимание и съвестност, но повечето са за хрантутници и връзкари. Ами може ли за работа, която се върши от един, да бъдат назначени трима или четирима, защото са близки на някой си?! Какво да правят по осем часа, освен клюки, сплетни и интриги?!
Всеки изхожда от своя опит, моята гледна точка е такава.

# 62
  • Далечният изток
Абсолютно съм сигурна, 100%, че никога не сте работила на държавна работа.
Аз айляци не съм виждала по държавните и общинските служби, вие къде сте ги виждала не знам, и не ме интересува.
В момента работя ежедневно с десетки държавни и общински администрации, виждам млади хора, които са компетентни, съвестни и обръщат внимание. Сигурно има и не дотам компетентни, навсякъде ги има, но виждам как се стараят.
Клюки и интриги може да има навсякъде, не знам защо решихте, че е запазена марка за администрацията...

# 63
  • Пловдив
Има айляци според мен. Има и неефективно работещи, не непременно по лична вина, а поради организацията на работата. Има такива, на които не им дреме как да улеснят насрещния, клиента - на тях да не би да им е лесно, я. Има и такива, които във всеки друг освен себе си виждат айляк, тях мисля, че и в темата ги има. Wink
За отпуска обаче вярвам, че по-сериозната невъзможност да го ползваш в масовия случай е при "частника".

# 64
Да, то в частния сектор няма разлика от "работа" до "работа" и няма хора, които си клатят краката. Аз съм работила в клон на банка и повярвайте ми - има. Особено пък ако си човек на някого (представете си - в частния сектор ги има и такива). Пък за клюки и интриги - само гледайте. Колкото и да не ви се вярва - в тази държава има и хора, които работят - налага се.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 14:40 от Ambrosia

# 65
Айде бе! Нямало изобщо айляци в държавните и общински предприятия. Голям смях.
Сега, че има хора, които работят - има. Ама масово се говори за раздута администрация и за шуробаджанащина. Сигурно това са само измислици. В държавата всички длъжности ефективни и назначенията са само и единствено по компетенции. Сигурно няма излишни чиновници. Напълно оптимизирани са. Толкова много работа има, че текучество няма Simple Smile, че даже и след пенсия не се поклащат.

# 66
Панда казва, че не са се съсипали да работят. Аз познавам такива, които работят много, дадох пример и за себе си, въпреки че не се брои за "държавна" в очите на хората е такива. Около мен са професионалисти също, да има скатавка 1 на 10, амбициозни и интелигентни хора. Разбирам, че много зависи от направлението, но така казано е обидно. Никой не е казал, че няма - има, но има и в частния сектор. Кои айляци виждаме ние? Тези, от които и сега, с дигитализацията, по принцип няма нужда.

# 67
Гледай сега, не целя да омаловажа труда ти. Тук всички сме много работливи и красиви.

То е като някой да рече "Жените са по-ниски от мъжете" и да излезе някой и да каже "Ама аз съм по-висока от моя мъж" и друга  да потвърди "Ами да, леля Ганка е по-висока от вуйчо Илко" наистина не е вярно, че жените са по-ниски..."
Говорим в масовия случай. Simple Smile

# 68
  • Далечният изток
Точно в масовия случай хората работят. Айляците са изключения.
Може да ви изглеждат айляци. Пак казвам, и на мен ми ги говореха как в едикоя си служба нищо не правели, само се моткали и се скатавали /това хора наблюдатели отстрани де, не работещи там/, но като започнах - нищо подобно, вземаше ни се акъла от работа.
Но това си е останало от комунизма явно - сладката държавна служба, дето стоиш на едно бюро и нищо не правиш... Не съществува такава работа дето нищо да не правиш и да ти плащат. Не вярвам нормален човек да го мисли...

# 69
  • София
При нас доста текучество има - точно поради голямото натоварване и ниските заплати.

# 70
  • Melmak
Не знам дали говорите за държавните служители само, или като цяло за публичния сектор.

Понеже ако е второто, човек малко като се сблъска с община, нап и грао и му става зле.

Ходих в НАП миналата седмица. Преместили са го в друга сграда. Клиентите объркани, нищо не е ясно кое и къде.

Седи една жена, очевидно служител на едно бюро в коридор. Няма нищо на това бюро. Ама нищо, до нея една печка да й духа топло в краката. Пак казвам, няма дори компютър на бюрото, нито табелка да се разбере каква е тя като служител.

Хората идват и я питат любезно къде е еди си кое, кой билет да изтеглят за не знам си какво.. и тя се обръща на другата страна без да отговори или през зъби казва “тук не е информация”. Тогава какво си, лелче???

В община в град до София, пускаме електронно 28 заявки за данъчни оценки чрез адвоката ми. Служителката се обажда да му се скара, че не можело така толкова много да пуска наведнъж. Трябваше да отида лично за нещо така или иначе. Отидох. Пак мрънкаше, че 28 до ги е работила цяяяяла седмица. Казваше ми го, докато си гледаше фейсбука на служебния компютър. Ама много се счупила от работа с моите данъчни оценки. Направо … изкривила се е!

# 71
При нас доста текучество има - точно поради голямото натоварване и ниските заплати.

Къде е това при вас? Особено извън София?

Ами разбира се, че някъде е възможно да има текучество защото не всяка държавна служба е еднаква. Ако работите като надзирател в затвор сигурно ще да има по-голямо текучество, отколкото в отдел връзки с обществеността в някое министерство.

# 72
Не, става въпрос за общата картинка. Хората си представят работата на държавен служител такава, защото са се сблъсквали с описаното от теб - гишета, от които няма нужда, хора, които никога нищо не разбират и спокойно това може да бъде оптимизирано. Проблемът тук е, че това далеч не е всичко, което се прави в администрацията. За съжаление е обликът, но според мен това съвсем скоро ще бъде дигитализирано, както се случва и с частния сектор, по същество - с търговските банки.

# 73
  • Beyond the stars
Гледай сега, не целя да омаловажа труда ти. Тук всички сме много работливи и красиви.

То е като някой да рече "Жените са по-ниски от мъжете" и да излезе някой и да каже "Ама аз съм по-висока от моя мъж" и друга  да потвърди "Ами да, леля Ганка е по-висока от вуйчо Илко" наистина не е вярно, че жените са по-ниски..."
Говорим в масовия случай. Simple Smile

Масов случай - според кого ? Представителна статистика ?  
Как Вашето мнение става миродавно за "масов случай"? Защото според мен и хората, покрай мен, които работят държавна работа, е съвсем различно съотношението айляк/работа.

# 74
  • София
Не смятам да казвам кое е "при нас". За София става въпрос.

Също така е хубаво да разделим нещата на две- факт е, че има проблеми в ДА, аз също виждам много такива всеки ден, има доста неща, които не са ефективни и по които трябва да се работи, но това не значи, че по цял ден хората не работят и си клатят краката.

Общи условия

Активация на акаунт