Държавна работа

• 8 251
  • 129
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте, искам да попитам дали някой се е явявал на тест за работа в Държавни архиви за младши експерт. Ще помоля ако някой има представа какви въпроси има на теста, то са написали литература, но то много закони и наредби не могат да се научи всичко. И евентуално как преминава интервюто. Предстои ми явяване на изпит, въпреки, че съм скептично настроена към тези конкурси за държавни служители, но да пробвам!

# 121
Едва ли някой тук се е явавал точно на този тест, но те съветвам да се фокусираш върху функциите на агенцията и особено на звеното, в което е позицията. Поне част от въпросите ще са от тази материя.

# 122
Едва ли някой тук се е явавал точно на този тест, но те съветвам да се фокусираш върху функциите на агенцията и особено на звеното, в което е позицията. Поне част от въпросите ще са от тази материя.
Ами то има материали но те са безумно много закони правилници и наредби едва ли ще запомня всичко и бях чела, че някакво момиче питаше за заплата, че започва от минималната и ако евентуално се е явявала та теста ако може да каже!

# 123
  • София
Опитвам се да прогнозирам максимума, на който биха ме назначили при спечелване на конкурс.
 Става дума за агенция. Но предвид, че същия конкурс го имаше преди празниците с един явил се... и вероятно отказал се, малко се колебая дали изобщо да се занимавам с кандидатстване (заради размерът на заплащането)

цитат от обявата: Длъжност, звено, административна структура:
Скрит текст:
Главен експерт
Минимален професионален опит:
2 година/години
Ранг/Специфично наименование:
IV младши
Минимален размер на основната заплата:
920.33 € / 1,800.01 лв.
Т.е. с моя опит (ако го признаят) ще вляза в тази графа:
, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години.
От тази обяви ми хрумна идеята. Диапазонът е доста широк и не знам от какво зависи?

"Експертно ниво 3" равно ли е на    ""3-та степен""
пример от друго ведомство:
"За длъжността „главен инспектор“ наименованието на длъжностното ниво е Експертно ниво 3 и размерът на индивидуалната основна месечна заплата за длъжността се определя, както следва:
Скрит текст:
·  1-ва степен от 620,20 евро до 997,02 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с до 1 години;
·  2-ра степен от 620,20 евро до 1357,92 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с от 1 до 7 години;
3-та степен   при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години.

3-та степен от 620,20 евро до 1533,88 евро - при професионален опит, надвишаващ минималния за длъжността с над 7 години."
https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/competition/99601

Тук има някакви таблични данни, но за общини? (не знам дали е едно и също за всички ведомства)...
https://sofia.obshtini.bg/doc/556954/0

ПП: Наистина ли само с 5% ще се увеличат заплатите в ДА (колкото е год. инфлация)?!
То сега като няма правителство...

# 124
Действителният размер на заплатата зависи от няколко фактора, но най-вече от бюджета на ведомството. Обикновено е някъде по средата м/у посочените минимум и максимум. Опитът ти също е от значение, но отдавна не съм държавен служител и не зная как и доколко влияе в момента.

Нищо не пречи да пробваш и да разбереш. Ако интересът към позицията е толкова слаб, не е изключено да проявят известна гъвкавост по отношение на заплатата.

# 125
Не, в държавните ведомства не проявяват гъвкавост със заплащането. Няма как. Всичко е точно и конкретно в щатното разписание.
Гъвкавост се проявява с работното време, отпуските, допълнителните продобивки - раб. облекло, карти за почивки, евентуално купони за храна и подобни. В супер редки случаи с % прослужено време в бюджетните организации.

# 126
Напротив, има как - с одобрение от страна на ръководителя на ведомството. На мен ми се случи преди 12-13 г. когато се преместих от едно ведомство в друго на по-ниска позиция, за която се оказа, че определената заплата е също по-ниска. Тогава директорът на дирекцията пусна ДЗ до министъра и ми запази старата заплата. Разликата беше 200 и няколко лева, които по онова време си бяха пари.

# 127
Khufu, при преместване (без напускане на държавна администрация) не само, че може да се запазва заплатата, но почти винаги се прави - традиция.
А гъвкавост за основната заплата за една и съща позиция по принцип е възможна, но обикновено рядко се прави, особено при назначения по конкурс.
А не премахнаха ли % прослужено време в държавната администрация или съм се объкала?

# 128
Съгласен съм с това, просто в този случай конкурсът беше с много труден писмен етап и до интервю бяхме допуснати само двама, като другата кандидатка не се яви и останах само аз. Вероятно по тази причина бъдещата шефка беше по-гъвкава, тъй като в противен случай щеше да трябва да прави нов конкурс.

За класа - мисля, че отпадна за държавните служители, но отдавна не съм такъв и не го твърдя със сигурност.

# 129
  • София
Разбира се, че има гъвкавост - ако сте човек на някой - максималното на съответната степен; ако сте на никой - малко над минималното. Клас прослужено време няма от много време в администрацията. Ето я наредбата за заплатите в ДА, най-накрая има таблици с длъжностите и нивата на заплащане от-до.
Парите за облекло са еднакви за всички служители в структурата, с изключение на голямото началство. За очила на места дават прилични суми, на други са смешни пари. https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135799916

Общи условия

Активация на акаунт