Така че наистина би могло да е криза, но може и да е точно обратното. Вече зависи от конкретния човек...
Описаното от теб не е криза на средната възраст. Точно берене на плодовете на труда е. Кризата на средната възраст е неистово желание да си докажеш, че още ставаш, като зарежеш всички нормални отговорности, които изведнъж са почнали да те задушават нетърпимо, и се впуснеш в дейности, по-типични за младежи и тийнейджъри, които често може да са експремни и опасни. Оттам запои (на които едно тяло на 40-50+ не е устойчиво като едно тяло в 20-те), мотори (екстремни спортове и други, които вдигат адренали и имат за цел да "покажат среден пръст" на смъртта), млади жени (за да си докажеш, че още те бива за мъж, и че щом младите ти се навиват, не си стар). Зад всичко това, доста видимо, се крие една психологическа криза, едно страдание пред неизбежния факт на остаряването, на това, че ти не си същия, и безгрижният живот на детството е отминал. Еквивалент е тръшкането на малко дете, което иска шоколад, въпреки че се обрива от него. Разбира се, вместо "безгрижния рай", който уж било всичко това, мъжът се изправя пред неприеяен сблъскът - а именно, вместо безгрижие, всички тези дейности само му доказват, че тялото му вече не може да понесе това, което е можело преди, че младите жени са своенравни и емоционални. Искат някакви техни си неща, той не може да им смогне, а те могат във всеки момент да бият шута на "чичото" и да си намерят следващия, докато той може и да не излъже друга, и че животът не е чак толкова безгрижен, когато нямаш партьор да поеме доста от нещата, които са нужни за удобен живот.
Хората са различни, животите им, телата им. За мен поддържането на тялото е на първо място да грижа за самия себе си, и чак после опираме до партньора. За други не е важно, на трети не им влияе на привличането. Тяхна работа. Не мисля, че е толкова лесно да напуснеш партньора си, само защото се е променил физически. Но разбира се, това влияе на някои неща, едното от които може да е привличането. На мен то ми е важно, защото съм сексуална натура и визуална част за мен лично играе важна роля. Но не всеки е така. Пък ако някой е, хубаво е да си ги изговорите тези неща и е хубаво, ако единият тръгне да се запуска, другият да го стимулира, да помисли за причините (дали е пренатоварен, преуморен, подтиснат) и да му съдейства с каквото може. На мъжа на авторката не знам какъв му е бил проблемът, но реузтатът е бил, че той е абдикирал от интимния им живот и се е запуснал. Тя е търпяла твърде дълго това, а той е намерил по-приятен клон, бил си е камшика от отговорностите и се е сетил, че може и да е във форма. За мен си е тотална криза на средната възраст, съчетана вероятно с един неизграден индивид, който просто не е бил готов за живота на големите хора. Разбирам, че авторката тъжи, но за мен тя наистина се отървава от тежест и може да използва шанса тя самата да си "поживее".