Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 837
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
  • София
В професионалните гимназии учат много малко математика, включително ТУЕС - ООП и по някой час ИУЧ и няма профили във втори гимназиален етап. А от езика няма как да се избяга - и в СМГ част от паралелките са ИИЧЕ, а останалите РИЧЕ, което пак си е доста език всъщност.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 21:28 от sanaka

# 151
  • София
Така е, но математиката може да се доучи странично, а основните предмети не биха били неинтересни в училища с някаква инженерна или IT насоченост (ако разбирам правилно). В другия случай детето има непоносимост към нещо, ама трябва да го учи по много поне 3 години.
Разсъждавам си просто, не знам кое би било най-добре. Те ще си решат.

# 152
  • София
Желанието за математика, в комбинация с нежелание за езици, доста усложнява картинката, факт.

# 153
  • София
Да, и другото, че каквито и паралелки да са описани на хартия, истинските математически в София са в СМГ, НПМГ и ПЧМГ. В другите училища може да се получи, ама може и да не се. Няма какво да се лъжем.

# 154
  • София
Това е така. Профил математика в ЕГ може да св изучава на доста добро ниво при добър учител, но разликата от предходните три години между 9-10 часа седмично в СМГ +  школи и 3 до 4 часа в ЕГ /с някой час ИУЧ, няма как да се изравни. И все пак доста деца от ЕГ /и други нематематически училища/ следват и завършват успешно инженерни специалности.

# 155
  • София
И двете са точно така. Но ако някой хич не ще да учи езици и да кажем по някакъв начин може да бъде приет в истинска МГ, ще си учи с кеф математика по много от ден първи, пък голяма работа, ако останалите предмети ги изкара с 3 и с 4.
Като цяло на ниво средно образование винаги е трудно да избереш най-доброто за дете, със значителни заложби в дадена област, но отличаващо се от масовата статистика в останалите. Но поне пък в университетите вече е различно. Та затова ми се струва важно в тази особена тийн възраст такова дете да не бъде някак отказано от ученето по принцип, защото му се е наложило да учи твърде много осъзнато неинтересни за него неща.

# 156
Така е, целта е да удържим фронта и да не затворим вратите за подходяща специалност в уни.
Езиците няма как, но просто си представям, как след 5 часа на ден идва и казва, че не са взели нови думи.

# 157
  • София
Много е хубаво, че си проучвате предварително, но със сигурност ще го мислите в конкретика чак след резултатите от НВО.
Когато дъщеря ми кандидатстваше преди 5 години, си бях говорила със собственичката на едната школа (от големите, по-известни). Та тя беше споделила, че децата, които срещат истински затруднения с математиката, винаги са в риск сериозно да се паникьосат на същинския  изпит. И обратно - добрите математици, особено тези с опит в явяване на състезания, колкото и да не са добре по БЕЛ, някак интуитивно винаги успяват да се справят прилично с тестовата част, дори и да не знаят верния отговор. Няма как да знам дали наистина е така, но пък дано се случи по този начин при вас и да сте с много повече от песимистично прогнозираните 20 точки. 😊

# 158
  • София
Ред, абсолютно си права. Добрите математици се справят много добре с граматиката и тестовете по БЕЛ. Евентуално на преразказ и тези биха се затруднили повече. Това е в общия случай.

# 159
  • София
В ЕГ се учи доста език в 8 клас , ама доста. До 18-20 часа седмично. Щерката се справя доста добре с езиците и въпреки това й е ужасно трудно и й идва в повече. представям си да не иска да учи език и да е на този режим... ами ще срине и успех и желание
 Та най -важно е все пак детето какво иска и търси ..не понеже всички влизат в ЕГ... айде и ние. ....Grinning ...апропо нямаше ли някаква идея да се отваря нова мат гимназия...? Тези дни се мерна в медиите. Добра идея. ..

# 160
  • София
Аз песимистично ще кажа, че няма как да се отвори цяла нова математическа гимназия. Освен ако не е отново частна, с 1-2 класа на випуск. Дори и така огромният проблем ще е кой ще преподава в нея. И то не само математика, а и останалите предмети трябва да са на достатъчно добро ниво.
Аз чакам да одобрят държавния план прием да видим как ще се образува бала за различните училища. Тогава ще започна по-подробно да гледам и проучвам алтернативи.

# 161
Много ясно, че няма да има нова МГ. То да не е като да отвориш баничарница, което само по себе си също не е супер лесно.
Дори и ЧУ, пак не е лесно, на ПЧМГ му трябваха 15ина години да си създаде име. Да не говорим и че таксите не са по силите на всички.....

# 162
  • София
В София Тех Парк започнаха да строят нова сграда за ПЧМГ и частно училище "Архимед". Може би тази новина се визира.

# 163
  • София
Не, не става дума за новостроящата се сграда на ПЧМГ. В МОН наистина имат идея за трета държавна МГ в София, но най-малкото нямат подходящ терен. Та би било дълъг процес първо да намерят такъв, отделно са тромавите процедури по финансиране на подобно начинание - от проектиране до строителство. Разсъждават и върху вариант разширение на една от двете съществуващи гимназии с филиал в някоя налична сграда. Но доста вода би изтекла докато или ако изобщо се реализира което и да е от двете.

# 164
Сгради има според мен. Учителите, които ще преподават са проблем.  Разбира се, могат да привлекат бивши ученици, които вече завършват висше. Има достатъчно с желание за преподаване, но си трябват опитни, които да ги обучат.

Общи условия

Активация на акаунт