Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 819
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Изглежда, че идеята за още една МГ е пряко свързана с планираната промяна за СМГ и НПМГ да има опция да не се кандидатства втори път, ако дете е прието след четвърти клас.
Това означава да се разкрият допълнителни места за деца, учили в други училища.
Доста ми е мъгляво цялото това нещо. Освен проблема с намиране на качествени преподаватели аз не съм убедена, че стотици добри математици остават извън МГ, че да има нужда от цяло трето такова училище.
Но при всички случаи става дума за някакви идеи в зародиш от страна на МОН.

# 166
Остават деца с много високо ниво по математика. Вижда се от резултатите по състезания. Те спокойно могат да си минат програмата със същия успех, както и приетите. В крайна сметка, за имономиката са нужни повече млади хора със задълбочени познания. Наградените от международни състезания са плюс, разбира се, респект.

# 167
А това какви оценки има по БЕЛ в училище.. ами как да кажа, не е никакъв критерий! Детето ще изкара прилична оценка според мен, БЕЛ е толкова субективен в частта с преразказите и тезите, че просто не може да се прогнозира.

# 168
Аз съм много против да няма прием след 7-ми клас за които вече са постъпили след 4-ти клас. Като знаят, че работата е сигурна, ще спадне и стремежът към самоусъвършенстване. И откъде накъде, в цялата ни система, всички деца ще се борят за след 7 клас, а само 150 няма да се борят? Ще бъде повдигнат въпросът защо САМО в едно конкретно училище да има изключение от общото правило? Не го намирам за редно, да ви кажа.

# 169
Това няма как да се случи. По-скоро може да се въведе по-труден изпит, както е за прием в НПМГ - физика, химия и т.н.

# 170
И според мен не е редно.  Поме при тази системата.

Ако помните предния мандат на същия министър, раждаше тъпня след тъпня.

# 171
Е, то винаги избухват с някакви велики идеи, после се кротват.

# 172
На мен също не ми се струва редно и едва ли ще стане. Но ако искат да има още по-сериозна цедка в това училище, да си направят един изпит МАТ и който влезе, влезе! Не съм съгласна, че едно дете извън СМГ не може да влезе там с по-блестящ резултат от дете, което е вече там от 5 клас.
А що се отнася до този министър - чакам с нетърпение да видя каква матура ще спретнат от ведомството и какъв ще е бала тази година.

# 173
Има такива училища. Например НУКК.
И там се влиза с много труден изпит за ПУК и после си караш до 12 клас. Да не говорим за частните, които имат гимназия. Май само ПЧМГ имат изпит за 8 клас за собствената си прогимназия. Който изпит обаче е само математика. Чуждестранните училища като Дойче шуле, Френския лицей, също си продължават до 12 клас без изпити за гимназия, но те не са по МОН.

# 174
И Питагор имат приемен изпит за 8 клас, включително и за собствените си седмокласници.

# 175
Според мен тази идея за СМГ няма да мине. Много лесно ще я атакуват като дискриминационна. Изпитът в четвърти клас наистина е много труден за децата, но не би трябвало, според мен,  подборът да е от толкова рано. СМГ си плаче за отделен изпит по математика в 7 клас и, Боже мой,  толкова ли им е трудно на МОН да им го позволят.

# 176
  • София
Проблемът с математиката е само за София, покрай дискусиите напоследък се цитираха други градове и там с какъв бал влизат в МГ /например в Пазарджик/ нужда от допълнителен изпит има само в София.

# 177
Може малко да се разслоят просто резултатите в горния регистър.

# 178
Дами, моля да се върнете към "Мнения за неелитни училища след седми клас в София".
Кандидатстването в СМГ, други елитни математически паралелки и частни училища са извън текущата тема.

# 179
Аз да си кажа мнението за Ломоносов, по-напред беше коментирано. Големият ми син го завърши преди няколко години, доволни сме. Държа матурата в 12 клас по БЕЛ и специален предмет, без изпит го приеха в ТУ.

Общи условия

Активация на акаунт