Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 11

• 62 794
  • 747
  •   1
Отговори
# 210
  • сред маслини и портокалов цвят
Jasmin, може ли информация за паралелките извън архитектура? Синът ви какво учи?
Синът ми е в транспортно строителство. Искаше архитекрура, но не му стигна бала.Беше се изложил на матурата по БЕЛ, имаше и 5 по БЕЛ в дипломата. Но сега е доволен. Децата са добри, имат и цели 4 момичета:). Взимат стипендии всички, ако имат над определен бал. Ако успеят да вземат и стипендия за отличен успех, взимат половината от нея.
Водното строителство е по същия начин.
В парковото има повече момичета.
От няколко години има и паралелка за брокери, но нямам представа какво учат в нея.
Ако детето има интерес да се развива в това, училището е подходящо. Чертаят много, рисуват, правят проекти. Синът ми прави изключително точни разрези и фасади вече, баща му е архитект  та не е като да нямаме представа.
Има и неща, които не ми харесват. Смяна на учители по език непрекъснато, неадекватни учители (по философия, примерно). И този безкраен  ремонт. Обещават от септември да са си в тяхната сграда, но няма гаранции.
Имат 2 дати за ден на открити врати. Едната мина, но другата май е тази седмица, в сградата на УАСГ.

# 211
Благодаря! Другият ми въпрос е как едно дете би имало интерес към подобна професия в 7 клас, но ми отговорихте Wink

# 212
  • сред маслини и портокалов цвят
Благодаря! Другият ми въпрос е как едно дете би имало интерес към подобна професия в 7 клас, но ми отговорихте Wink

Да, синът ми от много малък това са му интересите-мостове, сгради, пътища, тунели. Не , че в 7-ми клас изобщо имаше ентусиазъм да учи, но като редяхме желанията само тези три паралелки го заинтересуваха. Та ни беше лесен избора.
Сега дъщеря ми я чака НВО, надявам се и тя да си намери мястото и да е доволна.

# 213
Здравейте! Записвам се в темата и аз, за да следя училищата, за които подозирам, че ще стигне бала на сина ми. На този етап съм изключила професионалните паралелки, ще търся паралелки с профил чужди езици (вероятно без английски или поне да е втори език), математически и природоматематически профил. Той няма изявени способности и интерес към каквото и да било, неориентиран и незаинтересован е, ще има ниски балообразуващи оценки от училище. Взех да се чудя как ще завърши гимназия изобщо. Успех на всички деца и родители!

# 214
Гимназията по дизайн в София ( Елисавета Вазова) открива нова паралелка- КОМПЮТЪРНА АНИМАЦИЯ с испански език -26 ученици / квоти:13 момичета + 13 момчета /
Тази събота (12.04.25) има отворени врати от 9.00- 14. 00ч

# 215
Гимназията по дизайн в София ( Елисавета Вазова) открива нова паралелка- КОМПЮТЪРНА АНИМАЦИЯ с испански език -26 ученици / квоти:13 момичета + 13 момчета /
Това е много хубаво. За съжаление обаче са намалени бройките на интериорния дизайн, така че вероятно и тази година минималния бал ще е около 400.

# 216
Това е много хубаво. За съжаление обаче са намалени бройките на интериорния дизайн, така че вероятно и тази година минималния бал ще е около 400.

Интересното тук е, че балообразуването е по малко по различен начин. Оценката от НВО по БЕ е x 3, a Мат x 1, което дава шанс на не толкова добрите по математика.

# 217
Аз обаче продължавам да си мисля, че трябва да въведат изпит по рисуване, защото тези паралелки са свързани с изкуство и е хубаво децата да имат дарба.  Иначе “интериорния дизайн” само миналата година беше два класа. Винаги е било една паралелка от 26 деца.
Пиша за ПГД” Елисавета Вазова”

# 218
  • София
Включвам се да следя темата, като основно ме интересуват СХН в 138 и 93 СУ, както и евентуално АЕ в 31 СУ. Не знам дали някъде ще се вмъкне и Ломоносов. Първи желания ще са компютърните специалности в Джон Атанасов. Синът ми се интересува от информатика и английски език, това е. Харесва някои хуманитарни науки, но не си ги представя изобщо да ги изучава задълбочено като профили в 11 и 12 клас.

# 219
Тогава нека да попитам, къде е по добре да се кандидатства Компютърна анимация, в 51 или Елисавета Вазова. И двете училища са ни далеч като локация, но пък младежът иска тази специалност.

# 220
  • София
Подобни специалности трябва да се търсят там, където има и изпит по рисуване.
Иначе просто не е особено сериозно.

# 221
Виждам, че 105 СУ са заменили паралелката СХН с английски и с дизайн с италиански. Преди години училището имаше паралелки с рисуване. Сега имат профил рисуване от първи клас. За момента не се знае какво ще е нивото на тази паралелка.

# 222
Аз самата имам изкаран курс по Графичен дизайн, със същия документ, който биха взели учениците при явяване на крайния изпит. Имам квалификационна степен.
Уверявам те, че съм с ДВЕ ЛЕВИ РЪЦЕ, що касае рисуването. ИЗОБЩО не умея.
Но - в курса учихме как да смесваме цветове, как да правим анимации - което е свързани по-скоро с изчисление и учене на особеностите на този и онзи софтуер и палитрата кое с кое си подхожда. И да нямаш "усет" за цветознанието - ми, научаваш предмета, и вече имаш достатъчни познания, за да работиш.
Учихме как да прерисуваме от картинка, на компютър. За целта сканираш каквото сканираш, и има бутони и ако знаеш как да ги ползваш, си перфектен.

Така че - аз не съм съгласна, че няма ли изпит по ризуване, нищо няма да стане. Защото именно арт-ориентираните хора са - обичайно, отнесени и по-заблеяни. Иди ги учи как да планират кадри, и да изчисляват в секунди анимациите. Всичките, които бяха на ТИ с рисуването, преписваха от мен когато правехме анимациите Simple Smile

Подобни специалности трябва да се търсят там, където има и изпит по рисуване.
Иначе просто не е особено сериозно.

# 223
  • София
Съжалявам, но имам доста познати и приятели в бранша. И сравнението между тези  с курсчетата и истинските художници меко казано не е в полза на първите.
Отделно, че и моето образование и работа имат доста общо с цялата тази материя.
Няма как липсата на истински талант да бъде компенсирана от поредица заучени команди.

Последна редакция: чт, 10 апр 2025, 18:32 от Red

# 224
  • София
Тогава нека да попитам, къде е по добре да се кандидатства Компютърна анимация, в 51 или Елисавета Вазова. И двете училища са ни далеч като локация, но пък младежът иска тази специалност.
Едва ли някой може да направи сравнение като се има предвид, че паралелката в 51во я има от години (всъщност са 3), а в Ел. Вазова ще я има за първи път през уч. 2025/2026 г. Може би е добър вариант да отидете на Отворени врати и да видите как ще се усети самото дете на място, да можете да зададете въпроси на учители и настоящи ученици. Вазова вече са обявили датата си, 51 СУ също обичайно провеждат. Следете им сайта за инфо. Единственото място в София, където има специалност комп. анимация с изпит по рисуване е НПГПФ, но те са към МК със собствен изпит и прием, за който НВО няма никаква роля.

Общи условия

Активация на акаунт