Какво да правя за да поддържам спокойствието вкъщи?

• 5 378
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
  • Beyond the stars
Нивото на повествование съответства напълно на нивото на драмата.
Аз нищо не разбрах.

# 31
От кога 15-годишните се занимават с поддържане на спокойствието в отношенията на възрастните?

Ще се изненадаш. Не казвам, че е правилно и колкото по-рано авторката разбере, че не е, толкова по-малко травми ще има да отработва в бъдеще. Но ще се изненадаш в колко семейства децата чувстват, че е тяхна отговорност да пазят или възстановяват мира. Напрежението на авторката го усещам почти физически, без значение колко объркано е разказана историята.

Авторке, наистина не е твоя работа. Разбирам те чудесно, но ти като дете си имаш свои задачи и отговорности и, как да кажа, сфери на ангажираност. Това не е една от тях и както не е работа на родителите ти да ти оправят правописа, така и не е твоя работа да им оправяш бакиите. Лято е, прекарвай повече време навън, ама не се зазяпвай по онзи с колелото, ами си вземи две книги от библиотеката и седни някъде на сянка да четеш. Пък кой какво казал-рекъл вкъщи не е твоя работа или отговорност (казвам го от позицията на човек, който това горното така и не го проумя, затова те моля да се поучиш от моите грешки).

# 32
От малцинствата ли сте? Ако да, не е лесно спокойствието. Но не и невъзможно.
Първо оставете цигарите. Трудно ще е. Изведнъж няма да е възможно, защото тялото ще усеща биологичен стрес. Първо един час по-късно палите първата цигара за деня, и така постепенно намалете и часовете на пушене, а също и бройката изпушени цигари на ден.
Тр€ва ако е, още по-лошо е. Спирате и нея, и лошите приятели. (Ако трябва питайте ЛЛ за съвети).
Трябва да изпитвате и радост от живота, удоволствие, за да избягате от зависимости. Не на лошите другари (за което си говорихме).  Запишете се в библиотеката и поискайте от библиотекарката да ви предложи интересни книги за вашата възраст (13-16 год), такива че да ви увлекат, да забравите и времето, и другите. Четете поне по 50 страници на ден. Така ще подобрите българския. Ще се научите да мислете по-ясно и да се изразявате по-добре.

Вижте дали има училища за 15 годишни с общежитие и някакво обучение - някога имаше такива за шофьори на тролеи в София, на ватмани. Така ще имате къде да живеете, своя стая, може би и някакъв стол за хранене, и най-вече ще имате занаят и после работа.

Питайте в институциите дали предлагат курс/временна работа за 15 годишни. Така ще оползотвотрите лятото и може да изкарате парите, които са ви необходими.

Не вземайте страна по въпроси за къщи, пари и кой къде ще живее. Те не ви засягат.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 20:07 от Valerie R

# 33
Откъде дойде това, че е от малицнствата, пуши трева и 'и трябва дом?

Просто драматизира ситуация, която четем във всяка една тема. Grinning

# 34
Откъде дойде това, че е от малицнстваат, пуши трева и 'и трябва дом?

Просто драматизира ситуация, която четем във всяка една тема. Grinning

За малцинствата зададох въпрос. За други неща ми писа авторката в друга тема.
Ако са от социално слаби семейства, винаги имат повече трудности децата. И са много объркани.

# 35
  • Пловдив
Винаги съм казвала, че е добре в училище да се учат някои основни положения в правото, които биха били полезни - основи на трудовото, на наследственото, на семейното право.
Да и аз съм за това. Преди години учих по сендовската система и имахме предмет "Право и общество". Точно това се учеше, кой си, къде си, какви права и задължения имаш, какво можеш и не можеш да правиш, основи на правото и др

# 36
Социално слабите семейства нямат по няколко къщи.
Не е нужно да си социално слаб, за да влизаш в разправии със собственика за имот, който бил за теб, ама не е твой.

Мило дете, писа в другата тема, че си много натоварена заради неприятности. Наистина, вземи се разтовари. Ако майка ти те занимава с тези имотни проблеми, и то за имоти, които даже не са ваши, сподели с нея как се чувстваш и я помоли да не те занимава с това, защото не можеш да си гледаш уроците от стрес.
И да, добре е да се разсейваш с мисли за онзи съсед, дето си му казала "здрасти" на петия опит. На 15 животът е прекрасен, не давай да ти го вгорчават несъобразителните възрастни.

# 37
  • София
Проблемът не е в детето, а в майката.
Занимава я с имотни проблеми, с кой какво казал, настройва я, стресира я как ще се раздели с баща й, понеже си говорел с неговата майка. Преди това пък я надъхва за връзка с 25-годишен мъж и ходи с нея да обикаля около къщата му.
Страннен родителски подход има.

# 38
Проблемът не е в детето, а в майката.
Занимава я с имотни проблеми, с кой какво казал, настройва я, стресира я как ще се раздели с баща й, понеже си говорел с неговата майка. Преди това пък я надъхва за връзка с 25-годишен мъж и ходи с нея да обикаля около къщата му.
Страннен родителски подход има.

+1.
Детето в някои отношения се лута много именно заради майката. Но понеже е единствената му близка и няма истинско присъствие на другите членове от семейството... корабът се люшка като в бурно море.

# 39
Малко неща, които се случват в и между членовете на семейството могат да останат скрити за едно 15 годишно дете. Ако не и казват, ще слухти и ще се тревожи. Горе долу на тази възраст чух от моята дъщеря , че ние нищо не и казваме, но тя много неща знае. Като не ставаше въпрос за  семейни проблеми, а за болести на близък и  имотни и финансови решения. Оттогава я уведомявам  за всички основни проблвми и действия, които се предприемат в семейството веднага след като ги обсъдим с баща и и със същите думи.. Не е хубаво едно дете да се чуди какво става, защото то няма да игнорира проблемите и да си гледа работата и забавленията, а ще се притеснява и може да разбере и превратно част от тях.
Обмисляне на смяна на местожителство, имотни придобивки, или загуби, смяна на работата, финансови промени спокойно могат да се  обсъдят с 15 годишен човек, за да знае какво става.
Майката на авторката няма как да не и обясни какво става с тия къщи.  Тя вече е замесена като част от това семейство и трябва да е наясно кой какво. Отделно, че ако е привързана към този дом може да си има и собствени чувства. Аз още сънувам една къща в северозапада, която се наложи да продадем като бях малко по-голяма от нея.

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 18:19 от Iris04

# 40
Изчетох темата и коментарите два пъти, за да схвана 🙂. Ако авторката не е 15 годишно момиче, а някой белетрист, добре се справя с повествованието, за да провокира осмисляне на написан текст.
За мен баткото е синът на лелята.
И аз разбрах, че са две къщи. Бабата ще продава едната, а в другата ще живее и ще кани баткото.
За мен семейството на авторката живее в друга къща / у тях/, това май е друго населено място. Защо за 12 години не са купили свестен телевизор, направо недоумявам. Дори бабата недоволства от картината.
Какво да кажа, права си е бабата. Тази къща стои от три години необитаема, бащата - в чужбина, снахата и дъщеря и в града. У тях. Защото това явно е село. Няква и романтични младежи с ауди и колелета намери там.
Майка и има къде да живее, ама като разбрала, че бабата ще си ходи в имота си, и настройва дъщеря си. Много подло.
Дожаля ми за това момиче, в какво го въвличат.
Няква, ако майка ти има някакви имотни претенции, да си отваря устата. И най- добре да я отвори. Забрани и да те забърква между батко ти, татко ти, и всички други. Отивай си у вас, дето ти е, преди да ти стане тази спорна къща у нас. Разбра ли.
И пълен игнор. Не чувам, не знам, не разбирам.

# 41
И аз в общия хор ще кажа,че не е работа на 15годишно дете да се занимава с имоти и да пази мира в къщи.Да почете малко ,да оправи правописа за да може да излага смислено и последователно  това което иска да каже.
Майката е странна,първо поощрява връдка с 25 годишен,после я забърква в имотни истории...

# 42
Нищо не разбрах, много лошо е написано, нечетимо направо. Нищо ама нищо не се разбира.
Не искам и да разбирам де, не съм по свободните съчинения.

# 43
Мда.
На 15 - Баща ми не иска да ми направи стая.
На 18 - Баща ми не иска да ми прехвърли къщата си...

От кога 15-годишните се занимават с поддържане на спокойствието в отношенията на възрастните?
Когато възрастните показват проблемите си пред децата и цялата драма се разиграва нон-стоп, децата подсъзнателно стават участници в конфликта. Момичето не е виновно,че има откачено семейство.

# 44
Да видим дали  разбрах. Авторката, майка и и баща и живеят заедно, като бащата работи в чужбина. Те не живеят в къщата, обект  на темата. Преди авторката е живяла във въпросната къща, като, обаче не в имала собствена стая (за едно дете си е важно). Тази къща е И на бабата, но е обещана на бащата.  Бабата има и друга къща, но сега иска да я продаде (другата) , да си направи ремонт на тази и да живее там. Затова кара майката и авторката да си изнасят багажа и го слага в кашони. Поежв бащата не е уведомен от бабата, авторката се бои, че като си дойде ще стават скандали.
Сестрата на бащата живее в трета къща, може би с мъжа си. Тоест има си.

Авторке, аз те разбирам, че се страхуваш от неразбории и скандали в семейството. Ти, обаче си малка да участваш в тях, макар че влошената атмосфера сигурно ще те засегне. Ето, вече си се настроила срещу баба си. Но това са нейни къщи и тя решава как ще се ползват. Остави ги да се оправят помежду си и запази добри отношения с всеки поотделно.

На 15 години  вече си  достатъчно голяма,  обаче, за да си наясно с взаимовръзките в семейството и основните правни положения на собствеността. Затова, аз те съветвам да помолиш майка си да ти ги обясни и най вече, какви са правата ти във въпросната къща,, към която явно си привързана. Ако баща ти има по наследство от своя баща част от нея, е едно, ако обаче е само на баба ти (примерно наследена от нейните родители) баща ти няма нищо там.
Така, или иначе, като внучка, ако баба ти те кани, ще можеш да си ходиш там. Не си разваляй отношенията с нея, заради тези неща, които възрастните ще уредят.

Благодаря за разбирането,
 но да правилно къщата в момента е на баба ми.
По мое мнение тя не трябваше да ме намесва, защото аз там нямам нищо и най-много се напрегнах от факта, че мен също ме намесват.
Може би това трябва да се случи и леко да се скарат, но ще е хубаво да съм пасивна в тази ситуация.
 Вярно е и ми харесва мнението ти, че не трябва да си развалям отношенията с баба ми, но ако беше изчакала баща ми нямаше да има проблем.

Общи условия

Активация на акаунт