Отговори
# 735
Di soleil , в Германия ли сте?
няма такава възможност тук
Скрит текст:
касата е винаги пред фалит, поне от както е влязло еврото, все това се говори
 тук системата е малко по- различна-  дори нямаме здравна осигуровка, всичко идва от държавния бюджет

докторът не работи и с частни застраховки ,то в днешно време да намериш такъв, че и добър, е почти невъзможно
Скрит текст:
ще пусна на застраховката после крайната фактура- максимум 25% ще ми върнат , според моя план
обаче, не е само заради парите, макар те да не са никак малко
аз писах и в темата за брекетите- само една потребителка се отзова- тези апаратчета  не са много разпространен вариант
повече се притеснявам, дали са нормални тези случки при нея

за инатенето ... ще го прехвърля още няколко пъти в ума си, пък ще й намеря цаката

# 736
Да, в Германия сме. На нас също ни предложиха от този модел. Бяха по-скъпи, отказахме ги. Не толкова заради парите, колкото, че с тези капачета ни се видяха по-големи, а и приятелските деца, които носят са от модела с гумичките. Знам, че не е за пари, но понякога не си дават сметка. Може би наистина да направите второ мнение при друг за оценка дали нещо в самото поставяне или пък в нея е.

# 737
  • Mediterraneo
На нас касата не ни е поел и цент. 3 хиляди излязоха някъде, накрая с ритейнърите ( за тях също се намесих, държах да са постоянни, носи си ги вече 4 години, даже не ги забелязва).

# 738
да, мисля вече, къде ще идем за второ мнение
3000 без ритейнъри е цената
после ще носи, долу,  един вид вътрешни ритейнъри, фиксирани, между 2 и 5 години каза доктора, и други- нощни , силиконови, за горните зъби

# 739
При нас касата поема малка част; а останалото го плаща допълнителната ни здравна осигуровка / във Франция това е нещо, което не е задължително, но просто е прието да се има, всички имат гакава /. Ние сме платили под 10% и то в началото, после вече  допълнителната ни осигуровка беше с покритие 100% .  Детето беше много стриктна, но тя не е имала никакви проблеми с брекетите.

# 740
Я да питам тези, които сте слагали брекети, вадиха ли им мъдреци на децата?

# 741
  • София
Не.

# 742
  • Бургас
Много мислих дали трябва, ама ще се включа. Не знам как точно да бъда полезна, т.е конкретен съвет на Mamagemelar не мога да дам, но съм била и от двете страни. Като малка и на мен ми бяха направили телчета, не ги носех редовно. След известно време майка ми пак ме заведе , направиха ви нови, пак не ги носих ( или ми бяха неудобни, или не съвпадаха с моето виждане за лечение, т.е сложиха ми първо на долна челюст, а аз исках на горна....) А едно време беше безплатно, та е нямало как майка ми да изтъкне това като довод.
След много години, при посещение на ортодонт за консултиране на сина, консултираха и мен, и не съвсем планувано реших да си коригирам зъбите. Проблемите не бяха никак малки или само естетически. Носих брекети 4.5 г, но знаех, че го искам. Не е толкова болезнено, неудобно да. Восъка върши работа за раздразнения, за стърчаща дъга не. Брекет никога не ми се е отлепял. Платих си лечението сама, много съм доволна от резултата, но никога не съм мислила, че е трябвало майка ми да настоява да си нося телчета (така им казваха едно време).
Сега дъщеря ми е с апаратче и като смени зъбите с постоянни ще й сложат брекети. Тя обаче иска, поне засега.
Сина може би няма проблем, но ще ходим  на консултация другия месец. Така или иначе, ако не е нещо сериозно и не иска брекети, изобщо няма да го насилвам. Ако/когато му дойде музата, да се лекува.
Проблема на повечето деца днес е май, че не се борят и не мечтаят за повечето неща, всичко им е осигурено.

# 743
не
срещнах един зъболекар, докато обикаляхме да избираме, който искаше да вади 4ти  или 5ти зъб( който е с най- къс корен)

sunny- n, благодаря , че писа
много вярни неща със ситуацията( както и много други, които писаха), но и някои не съвсем...
много ми е трудно да реша, защото
-до сега , никога не съм имала повод да се съмнявам в преценката й
- никога не съм имала ситуация, в която да ме е лъгала
- много сериозна и стриктна, и в училище, и в спорта ( не е по лесното отказване...)

сега, отивайки да си ляга, че утре има мач, ми каза, че ще плати всичко със стипендията си и  събрани пари от подаръци - само да й позволя да махне твзи , и да слага от другите Confused

# 744
  • Бургас
А тя какви причини изтъква, за да смени настоящите с други?

# 745
вечно се разместват, най- вече
прекарва поне по час и малко пред кабинета , защото я вкарват между други пациенти
излиза от училище, размества график за тренировки...
от къмпинга я върнах , още на първата тел- не отиде от първия ден с приятелите, защото трябваше да се намести...
по НГ сме в Испания, от сега се чудя какво ще я правя...
за това , наистина е права- виси непрекъснато само да оправя железата

освен раните по бузите ,които има от забиващите се телчета
силиконът( или там каквото е) , не върши никаква работа в този случай

# 746
  • Бургас
Не знам, нямам лични впечатления от самолигиращите брекети, но може би ако ортодонта й обясни предимствата им, т.е че улесняват и ускоряват процеса на лечение...
И друго, тя осъзнава ли, че има ортодонтски проблем и че е необходимо лечение? Защото според мен, не конкретно за твоето момиче, а по принцип когато не са криви зъбите, схващането е "нищо ти няма".
То е нещо като да си слаба с висок холестерол или кръвна захар и да ти кажат, че трябва да пазиш диета.

# 747
  • София
Синът ми преди две седмици завърши лечението си с брекети и сега носи едни силиконови неща само нощем.
За всеобща изненада и след второ мнение, на лечение с брекети се оказах и аз, за да може да ми се сложи имплант (иначе нямало да издържи натоварването). Смея да твърдя, че освен нуждата от добра хигиена и особености при хранене, си има доста болка, като при възрастните е чувствително по-продължителна. За съжаление търпение, добър ортодонт и много восък му е майката.
За конкретната ситуация със сигурност бих потърсила второ мнение. У дома сме имали общо 3 отлепвания на брекет (2 при него и 1 при мен) за сумарно 3 (2+1) години лечение. Може би нещо не е наред при самото поставяне или при изработката или при изготвянето на плана за лечение, който би следвало да е индивидуален.
Искам да вметна, че отлагаме поставянето на брекети на щерката, т.к. за момента считаме, че няма да се справи с хигиената. Ортодонтката каза, че ще ни предупреди, когато вече не можем да отлагаме.
За пари няма да говоря, добре, че има възможност за разсрочено плащане.

# 748
детето е наясно, че има проблем- не само със захапката, но и с леко(засега) износване/ изронване на зъбите, заради неправилната подредба

вророто мнение, да-  опитвам да намеря референции за друг доктор

други проблеми няма- тя няма нито един работен зъб досега, нито кариеси, с хигиена се справя

това , което не е наред  е  начинът й на дъвчене, и/или ( евентуално) поставянето на брекетите
отлепят се кучешки и пре- молар
но, самото отлепяне, не е най- основна причина за недоволството й
телта непрекъснато се върти, вади, мести

# 749
И двете деца носиха брекети, приключиха, сега имат ритейнъри.
Зъби не са им вадили, не бих била съгласна. Брекетите бяха от тези с ластиците, ходеха през 2 месеца за регулиране.
Синът ми от неправилно ядене отлепи на 2 пъти брекет, разбрах при прегледите. Докторът 2 път си поговори с него и повече не сме имали проблеми.
Ако са толкова проблемни саморегулиращите се брекети да дъщерята, защо не се върнете към обикновените,  ако може и ви е финансово изгодно?

Общи условия

Активация на акаунт