Отговори
# 60
Моята стратегия е, ако иска нещо, да не се крие, а да дойде са видим как да го направим най-добре. Тийн реши ли нещо, няма спасение. Затова искам да споделят, да си имаме доверие, за да може да  чуят, когато кажа, че нещо не е ок. Не знам дали е правилно.

# 61
Тонка, аз съвсем добронамерено и сериозно го написах и попитах за рецептата. Не беше саркастично.
Знам, че няма универсална такава. Но и при нас нещо не се получават нещата. Опитвам, говоря, търся начини и все ми се струва, че се провалям.
Затова ми е интересно да споделяте какви мерки взимате вие и какви забрани възлагате.

# 62
  • София
Тонка, аз съвсем добронамерено и сериозно го написах и попитах за рецептата. Не беше саркастично.
Споко, изобщо не съм го приела като сарказъм. Hug Пожелателно го написах за рецептата. Всички бихме я поискали. Stuck Out Tongue Winking Eye

Не знам при вас как е било, но като малка не смеех да проявявам своеволия, защото ме беше страх. Нямаше да ме бият, но имах такъв респект, че и през ум не ми е минавало да премина дадена граница.
С дъщеря ми много залагам на общуването и споделянето. Тя сама показва, че има нужда от това. Много го преживява вътрешно, ако покажа, че съм разочарована от нея. Но като цяло сме либерални родители с мъжа ми. Просто тя си знае границите, които й налагаме поради възрастта й и липсата на опит.

Затова ми е интересно да споделяте какви мерки взимате вие и какви забрани възлагате.
Никакво пушене. Пиене в много умерени граници. Знае, че алкохол се пие в малки количества и само от един вид, без смесване. Прибиране вкъщи в 21 ч. Тя няма компания във или около блока, затова й е такъв вечерния час.
За промени във външния вид знае, че трябва се допита за мнението ми и да поиска разрешение.

# 63
  • Mars Hotel

Забрани няма при нас, на 16 е. Има едно задължително изискване - когато сменя местоположението (примерно казала ми е, че е в квартала някъде, но решава да отиде до центъра), да ме информира къде отива и с кого. Не съм ѝ забранила да пуши, да пие и да пробва наркотици, просто защото моята дъщеря е такава, че споделя много с мен и засега иска да говорим за нещата, а не да ме поставя пред свършен факт. Обсъждаме наистина всичко - наркотици, секс, нежелана бременност, лъжи пред родителите, татуировки, пушене, пиене, нежелан физически контакт- тя знае, че на нейната възраст съм ги правила тези неща и съм ѝ разказвала за моите поуки от преживяното. Засега е разумна и споделя с мен. Но пак подчертавам - това е моят подход за моето дете, в никакъв случай не твърдя, че е добра идея за всеки.

# 64
В конкретния случай повече бих се ядосала за самото боядисване, защото макар и рядко, все пак има случаи на сериозни алергични реакции. Разбира се, зависи дали става въпрос за цялата коса или балеаж/краища. И за лъжата ще ме е яд, но тук по-скоро е изпробване на граници и някакъв бунт, отколкото голяма лъжа, защото не става въпрос за нещо, което ще остане скрито. Иначе, за трето лято боядисвам краищата на косата на дъщеря ми.

# 65
Защото е в такава възраст, защото няма респект от теб, защото бащата липсва, защото ти имаш нов мъж и дете, което изисква цялото ти внимание и грижи, защото иска да се бунтува, защото иска да я забележиш ( нов цвят коса всеки го вижда), защото иска да е част от компания, където това е модерно.... Много са причините.

# 66
Наскоро се разболяхме и тя му звънна да я заведе до бърза помощ.
Отговорът му беше "повръщай,има болница има аптеки".
За внимание обръщаме.
Отделно бабата и дядото я финансират нон-стоп и така.

# 67
Ако имаш на кого да оставЯш малкото за няколко часа, правете с каката момичешки дни/вечери, в които да отделЯш време само на нея - да отидете на кино, театър или друго представление само двете, да гледате и обсъждате филм вкъщи, да отидете да хапнете нещо навън или просто на шопинг.

# 68
В понеделник я води на шопинг.
Не е оставена да се оправя.
Просто нямам съдействие от другата страна, няма и да има.
Ще променя някои неща и дано да е наред всичко след това.

# 69
А новият ти партньор приема ли я като свое дете?

# 70
Да,от самото начало.

# 71
  • София
малката лисичка , ще си позволя да ти дам непоискан съвет като човек минал през това. Забрави за съдействието от другата страна. Не се оправдавай с липсата му. Ти не си слаба, защото нямаш съдействие. Ти си силна, защото си се справила без него. Ще се справиш и с тази ситуация и именно липсата на другата страна ще ви направи още по-близки.  (гуш)

# 72
Пак съм аз.
Моята си боядисала косата без да пита ,а реално ми каза че отива да се подстриже .
Какво бихте предприели?

Аз направих същото на 15г.
Ми нищо майка ми ми каза че на нищо не приличам и че ако правя нещо такова предочита да и кажа, защото е убидно да я лъжа.

По натам и кажи как съсипва това косата...

# 73
Сложно е положението при Лисиче и щерка и много съчувствам на майката. Напомня ми за проблемите, които имахме с големия ни син.
Лично за мен това е вик за внимание, проблем с конкуриращи се авторитети и липса на ментор в лицето на родител, приятел, близък. Плюс силно характерче, бунтар по природа.
Единственото решение е да се работи по посока засилване на връзката между дъщеря и майка, укрепване на доверието, споделянето, близостта. Много ще е трудно при обстоятелствата с малкото дете, бащата, бабата и дядото, но усилията си заслужават.

# 74
  • Бургас
А откровен разговор дали не би помогнал? В който да й кажеш как се чувстваш ти? И да провокираш тя да каже как се чувства тя, какво я притеснява, тревожи?
Минала съм по този път в идентична ситуация - липсваща друга страна, нов партньор, ново дете... Само разговорите оправяха положението, нищо друго...

Общи условия

Активация на акаунт