НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 406
  • 758
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Момичета, удивлявам се на амбициите за учене и работа и изнасяне у младежите, при нас няма подобни желания за момента..., не че не подметнах веднъж, че в съседния блок дават квартира под наем, ама то и квартирата пак нас ще чака, та по-добре да спесим един разход Joy
Я кажете, ако има някой запознат: как протича първия учеден ден в университета? ( Конкретно в СУ) Аз от моя първи учебен ден нямам никакви спомени... А сега се очаква да отсъстваме точно в тоя ден и незнам колко е важно като присъствие...

# 181
  • нейде там, където ....
Не знам как е в СУ, но се сетих за моя първи учебен ден в друг университет, преди Х години.  Имахме курсов ръководител, който да ни помага с административни и организационни неща. Съвпадаше с рожденния ми ден, та просто почерпих, мило се усмихнах и попитах "Нали може да си ходя?".

За работа и изнасяне ... още не знам за такива идеи. Има още време от ваканцията, почива активно засега. После - ще видим.

# 182
Аз помня в СУ тържествено връчване на студентските книжки на всички първокурсници в ХФ след това с колегите, които вече познавах дружно се озовахме на опашка за карти за градски транспорт на Сточна гара.

# 183
В НБУ има обявена седмица за ориентиране на студентите. Някаква идея как е организирана?

# 184
  • Sofia
Нищо не помня от първия учебен ден в СУ Relaxed
В тази връзка нашите на 01.10. ли започват Smile

# 185
  • София
Съжалявам, че пак ще върна темата за здравните осигуровки, но реших да докладвам - синът ми отиде в училище, където му казаха, че нищо не могат да направят, без НАП да са инициирали проверка. Отиде в НАП (с диплома, свидетелство за професионална квалификация и т.н.), където му казаха, че трябва да занесе служебна бележка от училище, че към август миналата година е бил техен ученик и после да се върне обратно в НАП да я занесе. И след като се разкарва половин ден пред половин София, накрая каза: "Е, затова искам да замина...." Другата седмица пак ще ходи, но наистина не разбирам как може хем да не е по наша вина, хем да не може служебно да се коригира просто и лесно. Ако ЕлиТ имат по-голям напредък, моля да сподели, може и на лс, ако прецените да не занимаваме всички....

# 186
Нищо не помня от първия учебен ден в СУ Relaxed
В тази връзка нашите на 01.10. ли започват Smile
                 На нас ни казаха да се регистрира след 15-ти август и да следи за информация относно първи учебен ден и всичко останало. Споменаха ,че и книжките ще си получат , но дали тържествено или от канцеларията не помня. Със сигурност започват на 1.10. , час и място ще научат след регистрацията.

# 187
  • София
Не знам дали е за целия университет, може би по-скоро не, но ФМИ ще имат опознавателен уикенд.

# 188
  • някъде ... тук ...
jabanka, нищо не мога да кажа. Аз бях забравила, наборът и той. Сега му звъннах да го подсетя, но дано се сетя пак в понеделник. Това, което пишеш е ужасно губещо време. Мисля си, ако повече деца са така и ги побъркат от звънене, дали няма да се размърдат от училището.

# 189
Аз от моя първи учебен ден нямам никакви спомени... А сега се очаква да отсъстваме точно в тоя ден и незнам колко е важно като присъствие...

В различните факултети протича различно.
В някои факултети на 29.09 и 30.09 правят “опознаване”.
Във ФХФ, БФ, ФзФ и ФМИ имаше quest.
От студентски съвет бяха скрили някакви предмети и играха на игра в двора да ги търсят (дворът на ФХФ, ФзФ и ФМИ е общ). После настолни игри и парти.
В други факултети нищо не правят.
   На 1.10 в различните факултети по различно време се открива учебната година.
В Ректората има официална церемония, но тя е по-скоро за преподавателите.
Следете в сайта на СУ - ще излезе списък в колко часа.
Имайте предвид също, че различни специалности в рамките на един и същ факултет - имат различен час за откриване на учебната година.
Да си проверява специалността за колко часа е обявена.
 На откриването не се случва нищо съществено. Родители не могат присъстват по спомен.
Сядат по банките студентите. Деканът раздава по имена студентските книжки, след това се студентите се запознават с курсовия ръководител и ги развеждат по залите. После всеки си тръгва или ако се уговорят нещо се ходи на кафе/кино и т.н.
В повечето факултети няма занятия на 1.10.
Учебният процес започва на 2.10.

Обикновено на 1.10 преди “излизанката” с новите колеги, се ходи до ЦГМ за карта, до библиотеката за карта, до студентския стол да го видят. Общо взето да се свърши административната дейност.

# 190
  • Бу-у-урга-а-ас
Горещо препоръчвам на първокурсниците от ФМИ да отидат на Фреш партито преди официалното откриване. На синът ми много му беше харесало. Имало е готини игри, състезания, много безплатна храна и напитки и подаръци от спонсорите.
Едната игра беше по карта на района за най-краткото време да се ориентират и намерят всички готини места за хапване - доста практично.

# 191
  • София
Съжалявам, че пак ще върна темата за здравните осигуровки, но реших да докладвам - синът ми отиде в училище, където му казаха, че нищо не могат да направят, без НАП да са инициирали проверка.
Това е измамна информация. Грешката е абсолютно на училищното счетоводство, което трябва да пусне молба до Нап за отваряне и коригиране на грешния период. Но може да последва глоба, ще се изискват лихви да неплатените суми, а счетоводителят ще си отвори много работа Confused. Прав е младежът да се ядосва, че ходи по мъките заради чужди грешки и тотално безхаберие на държавните служители. Уф, много се ядосах…
Успех ви желая, да преборите бюрократите!
Ако частна фирма беше неизрядна, Нап щеше вече да е инициирала проверка.

# 192
  • Разпиляна във въображението
И аз за здравното. Влязохме в сайта на НАП да подадем образец 7, обаче така и не успяваме, защото иска някакъв код на телефон и там не успяваме нищо да напишем. Помощ Simple Smile

# 193
  • София
Miriel, защо код на телефон? Нали влизаш с пик на НАП? Ако не се справиш, пиши ми в понеделник, ако желаеш, ще ми пратиш данните на лс и ще пусна декларацията или ще ти съдействам, за да се справиш сама.

# 194
  • Plovdiv
И аз за здравното. Влязохме в сайта на НАП да подадем образец 7, обаче така и не успяваме, защото иска някакъв код на телефон и там не успяваме нищо да напишем. Помощ Simple Smile
Попълвате кода на оператора, например- 0884, в следващото поле номера - 22 33 44.
Ако правилно Ви разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт