Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 131
  • 777
  •   1
Отговори
# 120
Единственото хубаво нещо от литературата в седми клас било, че произведенията не били дълги. Това установи днес моята щерка. Бай Ганьо бил кратичък, Немили недраги била повест и оставали там някакви си разказчета и стихотворения, та нямало какво толкова да се притесняваме и можело още да си почива. Аз не възразих, засега.  По математика е работила много през годината и не искам да я бутам, да не прегори. Браво на тези деца, които вече са прочели и даже знаят наизуст стихотворенията. Моята да научи нещо наизуст по свое желание е чист абсурд, надявам се госпожата по бел да ги стегне през годината, за което не се съмнявам, тя си е страшилище. Както не я харесвам нашата по бел в училище, така всяка монета си има и две страни.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 18:33 от Априлски душ

# 121
  • Пловдив
Моят чете христоматия, опитва и Бай Ганьо...трудна работа. Но смята, че се справя. Останало само госпожата да му каже "какво е искал да каже авторът", за да може да пише тези. Да се смея ли, да плача ли...

# 122
Между другото прав е за тезите. Масово им казват какво да пишат, нашата госпожа е ужас в това отношение, моята за да изкара шест миналата година буквално наизуст научи какво е казал авторът. Не го ли изпее или напише буквално , е чао с четворка или в най-добрия случай петица. Потресена бях, още съм, но нищо не мога да направя. Питах, разпитвах как е в други училища, Ами рядко ги оставят да разсъждават сами.
Разпитах и каката как е било по нейно време, тя беше при чудесен млад учител, каза ми, че същото било, четели анализите и запомняли

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 18:07 от Априлски душ

# 123
  • Sofia
Те и на курсовете в седми клас точно това ги учат по спомен с голямата - кои думи да използват в тезите, как точно да оформят изреченията, за да получат максимума точки на НВО. Не мисля, че изобщо се насърчава или толерира официално каквото и да било мислене по тези въпроси.

# 124
И при нашия шестокласник беше същото. Тезите се наизустяваха. Според госпожата - липсва им речник, за да оформят подобни тези и затова тя им диктува.
Иначе тази година ще си имам студентка по медицина, първи курс, седмокласник в математическа паралелка и първокласник в училище по трето желание, различно от училището на брат си.
Задачите по математика за домашна - решени на един дъх.
Но с четенето е до никъде. А писането - като доктор с 20 годишен стаж....
Наизуст учи много бързо и съм решила да не го карам да учи стохотворенията предварително.
Целим се в математическата гимназия (от Пловдив сме), трябва ни 6 по математика и 5 по БЕЛ.
Мързелив е и не си дава повече зор от необходимото, но е от децата, които може да се събере в точния момент.
А и от училището ги натискат много за добри резултати на матурите. Та засега ние сме "доброто ченге".
Има си учители по мат и бел, започва октомври. На всяка от тях съм обяснила какво гоним (да му мисли госпожата по бел Simple Smile )
Пожелавам си само да е здрав, за да не изпуска учебен материал.

# 125
  • София
И аз не харесвам това "какво е искал да каже авторът". Той, каквото е искал, го е казал. Въпросът е какво сме разбрала ние. Та, в тази връзка, искам да ви питам какво разбраха вашите деца от произведнията? И могат ли да го изразят. Защото ако погледнем обективно, нелепо е да заучават тези, но пък самите деца са в другата крайност да не могат да напишат две смислени изречения и като цяло моето наблюдение е, че все по-трудно осмислят текстове. Имат беден речник на български, защото не четат. Проблем има и то голям! Моля, никой да не се припознава, форумните деца винаги са изключения. 😀

# 126
  • Пловдив
Търсех точната дума. "Нелепо" ми се струва точно попадение.
Според мен времето, в което се развиват всички действия по тези произведения им е тоооооолкова далечно и непонятно, че едва ли ще могат да изразят собствени мисли в теза. За собствени мисли трябва да се създаде усещане. Нашето усещане го създаваха бабите и дядовците по селата. Като отидем на гости, те ни разказваха за онова време, ползваха румънски, турски думи, както и диалекти. И малко от малко ни се набиваха в главите. Използвахме си въображението, за да пресъздадем историите на баба и дядо...
Сега почти няма кой да посрещне децата на село.

Това, което аз направих, е една обиколка на Копривщица. Прекарахме един ден само там, но мисля, че му трепна сърчицето на моя съвременен седмокласник. Там е място, на което може да се усети духа на онова време. Музеите са добре обзаведени и пресъздават начина на живот. Еднотипни са и като се обиколят всичките, вече се добива една бегла представа.
Поне видяхме как изглежда одаята, плъстите, мъжката гостна, лятната и зимната къща на по-заможните българи Grinning

# 127
*ashley*, съгласна съм. Една екскурзия през целия четвърти революционен окръг би дала  добра основа за въображението. Имаме имот в района и има много какво да се види. Възстановката на  априлското въстание в Панагюрище е страхотно преживяване. Стрелча, Копривщица са живописни и пълни с история и музеи.
Добавям и етнографския музей в Етъра.

# 128
Ваче, подобно е и моето мнение по темата за разбирането на текстове и способността на децата да се изразяват и аргументират. Между другото нашата г-жа по бел им е забранила израза "авторът е искал да каже". Не съм много наясно моят на какво ниво точно е, по моя преценка бива, ама не е и фърси - кое разбере, кое не, кога успее да формулира текст що-годе добре, кога не толкова... Но в крайна сметка то това е процес, на 12-13 години не може да са завършени литератори, ще надграждат, ще се усъвършенстват, ще донаучават разни неща. Виждам го, че като цяло е в час, адекватен е, не държа да е най-най-най.

# 129
В седми клас почват да учат отговор на литературен въпрос и новото сега, отговор на нравствен въпрос, каквото и да означава. Ето това вече предполага децата да разсъждават самостоятелно и да могат да изразяват ясна последователност от мисли.  Но явно формата на НВО изключва по-сложни формати текст и залага на наизустени тези и преразказ, според мен с цел изкуствено вдигане на средното  ниво, същото, което правят с опростените задачи по математика.
И се стига до там, че в седми клас децата зубрят тези като луди, в училище се неглижира творческото писане и после в осми клас олеле какво стана, едно есе не могат да напишат.
Та според мен, форматът на НВО по бел реално спъва езиковото развитие на децата.
Така че, ще падне яко зубрене тази година и дано децата все пак не получат  отвращение от литературата

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 12:44 от Априлски душ

# 130
Все по-често си мисля, че даже не липсата на четене води до беден речник, а прекаляването с визуалните устройства. Дъщеря ми е от четящите и въпреки това, в повечето случаи не успява да ми разкаже обикновени случки от деня с думи прости. Държи да седя на едно място и тя да ми я изиграе с все мимики и жестове. Правилно отбеляза *ashley*, че им липсва въображение. Ние преди пътувахме чрез книгите, те сега го правят чрез YouTube. Без да отричам визуалната памет, но желанието всичко да им бъде предадено лесно, достъпно и интересно ги лишава от възможността да развиват собствено, индивидуално мислене и да формират отношение към знанието като такова, а не като информация.

# 131
  • София
Наизустените тези бяха масови още преди време, това не е новост.

# 132
Аз по въпроса с въображението имам теория, че част от проблема с него (казвам част, не изцяло) е че от най-ранна възраст държим децата твърде ангажирани със занимания и забавления - то са детски центрове, занимални, уроци, курсове... Те самите пък във всяка останала свободна секунда са с електронни устройства в ръка... Мозъците им са постоянно заети, нямат спокойствието и времето сами да се замислят за нещо, да посъзерцават, да поразмишляват. Да поскучаят малко, та да вземе да ги осени някоя идея, да пробват и открият нещо сами. Постоянно биват заливани с готова информация отвсякъде - от соц.мрежи, от учители, от родители. То съзнанието има нужда от въздух, за да се развихри, няма как след занималнята в училище да търчи на урок по английски, след това на ментална аритметика, скоростно четене, програмиране, роботика, спорт, уроците по математика няма да ги споменавам въобще.
Та така, повтарям се сигурно, много пъти съм го писала това, но самите родители също имат вина за претоварването на децата, вкарването в някаква матрица и в крайна сметка спорните резултати от всичко това. Аз това винаги съм се опитвала да го избегна и досега синът ми не е ходил на никакви уроци, курсове и занимални. Само в 7 клас ще ходи на математика, и то чак след като учебната година започне. Забелязала съм, че се справя най-добре, когато не е уморен, когато не е по схема и по график всичко. Но осъзнавам, че за всяко дете е различно де.

# 133
  • София
rire и Мила Атова, напълно съм съгласна с вас. Понеже много се говори за интерактивните способи за обучение, наскоро слушах разсъжденията на учител по философия в училището на наборката (НГДЕК). Ако искате мога да ги намеря. За това кои са най-ефективните начини за заучаване и разбиране и че последен от всички е визуалният (видеата). И ще спомена, че учителят е на възраст под или около 30-годишен по моя преценка. Според мен мозъкът на нашите деца е буквално бомбардиран от видеообрази, което го "зомбира" и прави неадекватен.
Ну заяц, в кой град имате къща? Ние сме точно в Копривщица 😀, дори в историческа къща. Ралица разбира текстовете свързани с Възраждането , наистина обстановката помага. Ако можеше да водят децата по музеите в Копривщица, отколкото в измислената хлебна къща щеше да е по-полезно.

# 134
Когато бях ученичка ни водеха на екскурзии до Карлово, Ловеч, Габрово, Копривщица, Шипка, Плевен и т.н Посещавахме много музеи и навсякъде имаше беседи. Успявахме да се потопим в обстановката и миналите времена. Сега ги водят по ферми за щрауси и петзвездни спа хотели.

Общи условия

Активация на акаунт