Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 133
  • 777
  •   1
Отговори
# 135
Напълно съм съгласна с Мила, че плътната програма, която имат децата и липсата на време за "игра" води до (ще се изразя по-крайно) затъпяване и липса на мислене, въображение и разсъждение. Отчитам го като грешка и признавам, че има моменти, в които чисто егоистично предпочитам да е зает с нещо, защото оставя ли го да развихри въображението си става страшно. Много е изобретателен в заниманията, които си измисля като му е скучно.
От друга страна има и елемента на желанието да се включи и да участва в де що има като възможности около него. И ако аз сега го спра от актьорското или баскетбола ще се почувства по-скоро наказан, отколкото доволен. Реших да махна извънкласния английски поне за догодина, дано не забрави каквото е понаучил досега.
Re_ge, и аз се сблъсквам с такъв проблем. Въпреки че е четящо дете като цяло,не съм удовлетворена никак от начина на изразяване (и писмено, и устно).
Двете неща за мен са свързани - четат, учат, събират информация от всевъзможни източници, през главите им минават много факти, думи, събития, но нямат времето да творят и създават от първо лице. Резултатът от прегрели, претоварени и нервни дечурлига е налице .

# 136
Vache, в Стрелча е къщата.
Аз използвам и съм показала на моето дете начини за ефективно и бързо ( и забавно донякъде ) учене. Прочитане, подчертаване  с цветен маркер, преписване на най-важното, съставяне на собствен план, запомняне на дълги поредици с абривиатури, разказване или прочитане на глас, обсъждане на темата с мен и баща й и т.н.  в зависимост от предмета.Така се включват важни мисловни операции - анализ, синтез, обобщение. Колкото повече различни източници и стимули има в ученето, толкова по-дълго остава в главата.

# 137
А, за да съм напълно честна, трябва да допълня поста си отпреди малко - детето ходи само на рисуване от дъжд на вятър, 2-3 пъти месечно, аз затова и го изключих този момент.
Искам просто да кажа, че много често родителите, вместо да са алтернатива на училищната матрица, сами забатачват децата още повече в нея и после системата била виновна, учителите, учебниците. Ми не мога да се съглася с това. Училището учи детето на едно, ти у вас му показвай друго, то само нека открие трето. Само че това ще се получи трудно, ако прегорят и ако родителското тяло изпада в драми и приема като личен провал това, че детето не било прието в гимназия Х, а в гимназия У, която е от същия ешелон.
Gato, аз за спорт и изкуства съм ЗА да се занимават извънкласно, просто защото тези дейности не са застъпени достатъчно в училище.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 14:52 от Мила Атова

# 138
Истината е, че и играта им навън не е като преди. До миналото лято седях навън и ги наблюдавах - като им доскучае и чакат ние родителите да им кажем какво да правят. Това лято вече излиза сама с приятелите и рядко се задържа навън повече от час и половина - скучно било, хем те просто са пак на телефоните, но на въздух 😆 Имат се за големи и гледат с пренебрежение въже, ластик, топка. Федербала трябва да го носят, с колелетата не смеят сами, надалеч, въобще оправдания за скуката, бол.

# 139
  • София
Нормално е, времената са други.

# 140
В момента, в който клъцна всички приложения на телефона, рязко всичко му се прави ... и топка, и колело, и безумни идеи ... че и книгите стават интересни.

# 141
В момента, в който клъцна всички приложения на телефона, рязко всичко му се прави ... и топка, и колело, и безумни идеи ... че и книгите стават интересни.
И ние сме така. Ти да видиш как от електронно зомби изведнъж се трансформира в обикновено дете

# 142
  • Бургас
Да се позиционирам и аз в новата ни тема, че ви изпуснах съвсем!
На късмет да ни е!🍀

# 143
Мила Атова, много вярно си го написала. Чела съм статии на психолози, които обясняват колко е хубаво децата да случаят. Още от малки се стремим все да го забавляваме, да им ангажираме вниманието, да се правим на какви ли не клоуни и не ги оставяме да им доскучае. А е полезно, защото тогава започват да се учат да ползват въображение за да си измислят "работа". Отделно и облъчването от пустите устройства. Моите не са от четящите за съжаление. И личен пример съм давала (напоследък не стигам до книги), но все тая. Мрънках, ядосвах се, осъзнах, че каквото и да правя има предел, над който не мога да въздействам. Уча се и аз...
За съжаление трябва се подчиняваме на шаблоните на "умните " глави от МОН да оценяват кои деца за кои училища са "достойни". Оценявам полезността на опита на сегашните седмокласници, надявам се на практика да успеем да не се поддадем на емоции и лудост, за да се справят спокойни децата възможно най- добре.

# 144
  • София
Vache, в Стрелча е къщата.
Супер! Харесвам Стрелча Heart
Мила, моята щерка ходеще на класически балет, сега на модерен, на актьорско. Математиката я почна заради пустото кандидатстване след 4 клас. Иначе нейните занимания са били винаги с изкуства (пропуснах пианото до 4 клас). Всичко това тя е поискала. Аз за моите деца съм възприела тактиката да дам възможност да пробват и да изберат в какво са силни. Но си напълно права, че тази ангажираност е по-скоро осакатяваща.
У нас устройството е ограничено до 2 часа на ден и вечер след 22:00 се заключва. Тя се прмъква с тъпотии в Тубата на телевизора, но аз врякам силно и ужасно Wink)) Иначе тя няма проблем да не знае какво да прави без устройство. У  нас се играят много настолни игри и карти. Дори в класът ѝ се събират у един съученик и играят настолни игри. Така че не скучае ако е без телефон. В Бургас излиза с една съученичка, чиято баба е там. В Копривщица също намери приятелки, с които виси по градинките.
Истината, обаче е, че засега изостава от великия план, който написахме. Днес се връщаше с мен към София и по стечение на обстоятелствата минахме през Байлово. Тя знае коя е къщата на Елин Пелин. Та коментирахме, че тази природа и бит са го вдъхновили да напише "По жътва". Пък за "По жицата" вика "и там си водили разни разговори", направо описа целия разказ с това... хахахах. Смятайте, не е важно изобщо какво са си говорили и изобщо не е ясно какво е чела тя. Тази седмица в София ще я стегна малко.

# 145
  • Sofia
Ваче, като спомена, че телефонът се заключва, аз снощи се борих с мойто чадо... и неговият телефон се заключва, но като са включени нотификациите на Вайбър и Инстаграм на заключен екран, може да отговаря през заключения телефон. И така виси до сто часа да си чати Rage. Снощи го хванах и по нощите променях настройки и т.н. С отваряне на Гугъл асистент също можело да си достъпваш програмите. Много са хитри...

# 146
За това като си ляга всички устройства се оставят в хола, няма хъм-мън.
Пък за "По жицата" вика "и там си водили разни разговори", направо описа целия разказ с това... хахахах.
Мдаа, "авторът отиде до Чикаго и се върна". Кратко, точно и ясно, без пълнеж 😂

# 147
  • София
Ваче, като спомена, че телефонът се заключва, аз снощи се борих с мойто чадо... и неговият телефон се заключва, но като са включени нотификациите на Вайбър и Инстаграм на заключен екран, може да отговаря през заключения телефон. И така виси до сто часа да си чати Rage. Снощи го хванах и по нощите променях настройки и т.н. С отваряне на Гугъл асистент също можело да си достъпваш програмите. Много са хитри...
Не знам сисадмина у дома как го е направил, заключва се и само може да отговаря на повиквания по телефона, май с гугъл някак. Но опредлено ще обърна внимание, защото тя е тихата вода и напълно възможно да знае как да избегне забраната.

Пък за "По жицата" вика "и там си водили разни разговори", направо описа целия разказ с това... хахахах.
Мдаа, "авторът отиде до Чикаго и се върна". Кратко, точно и ясно, без пълнеж 😂
Това е култово.... Satisfied Ами, съгласи се, че изискваме от тях да говорят/пишат стегнато и ясно. Значи успяват, хахахаха

# 148
  • Sofia
Ние ползваме Family Link, то е гугълско.

rire, аз не му го взимам по принцип, защото през учебната година сутрин се буди сам с алармата и си заминава на училище. Но ако продължава, ще му сложа един аналогов будилник.

# 149
Цитат на: Vache link=topic=1679496.msg48411280#msg48411280
Това е култово.... Satisfied Ами, съгласи се, че изискваме от тях да говорят/пишат стегнато и ясно. Значи успяват, хахахаха
Тъй, тъй!

szervusz И щерката е с Family link. И отделните приложения са ѝ с отделни ограничения и се оказа, че като си препрати клипчета от YouTube на Вайбър, може да си гледа до безкрай 😡 Точно, защото взимаме телефона си има будилник. Аз хич и не ставам като е първа смяна. С баща ѝ се оправят, че той я кара.

Общи условия

Активация на акаунт