Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 34 164
  • 777
  •   1
Отговори
# 225
+
Мотивацията е променливо състояние и зависещо от множество фактори.
Малко са децата на тази възраст, които имат силно изградена вътрешна самомотивация, осъзната и контролирана.
И тук вече идва намесата на родителя, с поддържането на външната мотивация /надявам се някой няма това да го интерпретира като подаръци / и умерен контрол, за да не губи фокус. А ако попадне в този период на учител, който също да мотивира и създаде отношение към предмета се случват чудеса.

Точно.

Силната мотивация и преследване на цели в тази възраст е при много малко деца. Има и такива, разбира се, които от градината знаят какво искат, но повечето не....
Някои деца дори не са наясно какво искат и решават в последния момент как да си редят желанията.
Иначе 90+ точки се изкарват с добра подготовка и системно учене.

# 226
  • София

Иначе 90+ точки се изкарват с добра подготовка и системно учене.

Аз бих добавила и концентрация, че колкото и добре да е подготвено детето, разконцетрирането и уплахът може да му изиграят много лоша шега, а 10 точки не са много за глупави грешки от стрес.

# 227
Частните уроци удрят тавана. Не знам по мат и БЕЛ как са, но исках да запиша моя на рисуване лятото (само за разнообразие) и ми обявиха 50 лв/час., дори не питах дали учебен или 60 мин, ама все тая. При положение, че искам да е просто за занимаване..... Дори това не е частен, индивидуален урок, а занимания в група.
Соул, да не си попаднала на школата на Микеланджело? Astonished Нашата взима по 12 лв. индивидуално, 10 в група. Сигурно е можело и по-евтино да намериш, ама не си имала време.

# 228
Мила, забравих как се казваше школата, някаква в Младост 3. Ама се отказах де, 50 лв. ми се стори прекалено за летни занимания.....

# 229
  • София
За втори модул просто не остава време. Школите пришпорват, за да вземат учебния материал до март-април и след това наблягат на втори модул.
Аз преди 2 години не останах доволна от школата на голямото дете. Той повече научи от консултациите на госпожата в училище - съвсем доброволно и безплатни. И от частен учител в последните 2-3 седмици - също случайно открит. Иначе в школата правеха пробни изпити с втори модул още от февруари и си им даваха задачи като за втори модул, нищо, че не бяха решавали заедно нито една такава.

# 230
  • София
Е как се постигат 90+ точки без мотивация и без родителска амбиция?
Е! Тук говорехме за САМОПОДГОТОВКА и мотивацията да се справиш само с нея, а не за мотивация по принцип, без значение родителска или на ученика. Нали оттам тръгна дискусията, че може дете да се справи и без школи и уроци, само с добър учител в училище.

За втори модул просто не остава време. Школите пришпорват, за да вземат учебния материал до март-април и след това наблягат на втори модул.
А какво пречи да си решават втори модул паралелно. Там се съдържа отново учебният материал. Решават каквото е взето. При желание и добра организация на учителите би трябвало да се получи. По една 2-3  задачи от втори модул да дават на седмица за мислене вкъщи и решаване после - ще се справят пак.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 15:10 от Vache

# 231
Е! Тук говорехме за САМОПОДГОТОВКА и мотивацията да се справиш само с нея, а не за мотивация по принцип, без значение родителска или на ученика. Нали оттам тръгна дискусията, че може дете да се справи и без школи и уроци, само с добър учител в училище.

А какво пречи да си решават втори модул паралелно. Там се съдържа отново учебният материал. Решават каквото е взето. При желание и добра организация на учителите би трябвало да се получи. По една 2-3  задачи от втори модул да дават на седмица за мислене вкъщи и решаване после - ще се справят пак.

Като идея е добре, но... Тези задачи, за да има смисъл от тях, учителят трябва да ги провери и да отдели време, в което да ги обясни, т.е. пак опираме до момента, че няма достатъчно време за целия материал.

Съжалявам, че така се намесих, но тъкмо минах през 7-ми клас.

# 232
  • Отвъд алеята зад шкафа

Ти разделяш мотивацията на видове. А аз отговарям на поста на Soul - "Не е до родителска амбиция. Може и да имат мотивация някои, но повечето нямат. Типично е за възрастта." Затова питам ако не е до родителска амбиция и до лична мотивация на ученика, как се изкарват 90+ точки? Тя ми е отговорила след това. Аз спирам да си чеша езика и да се обяснявам по тази тема.

# 233
  • София
Аз да върна малко назад темата....и аз съм от майките, които в момента почти нищо не забраняват.
Играла съм го да се състезавам за приза "най-лоша майка" с първородния, често с огромен успех и го отчитам като грешка на растежа. Сигурно може да си представите ужасът и безсилието, които изпитах в средата на 7-ми клас, когато получих от навъсения тийн думите " Ако реша да спра да уча, какво ще ми направиш?" от осъзнаването, че нищо не мога да му направя...
Сега съм на принципа: "Ако ти полагаш усилия и постигаш резултати, ние позволяваме почти всичко ( щото си имаме граници, естествено). Естествено характера на дъщеря ми го позволява, синът ми е друга "бира". Имам локацията й и до толкова. Вземам телефона рядко, само ако изключително силно ме издразни, защото я хващам, че прекалено много се е вторачила в него...когато си свърши каквото е планувала за деня, да си го ползва със здраве, колкото си иска.
 Хубавото е, че "рогцата" на тийн все още са слабо изразени и тя е хитра да ги крие, та в момента и на всички ни се получава....Надявам се да продължи и тази година, но никой не е застрахован от "хормонален бум и бунт".

# 234
Аз съм писала в някоя от предишните теми, че моята девойка ще ходи на индивидуални уроци по БЕЛ и мат. Като смятам по мат първи срок да е по 90мин., а втори срок и то след пролетната ваканция - по 2 астрономически часа. Така съм говорила с преподавателите. Ще видим как ще тръгне септември-октомври.
Позволявам доста неща на тийнката, но има задължения, които трябва да си изпълни първо. Пускам я да обикаля, но тя е мързелива и се мота само в района, където живеем.
Иначе съм се оплаквала, че учителите по основните предмети - визирам бел и мат, в училище не са читави. Затова и в 6 клас ходи на уроци по мат., а подозирам че по БЕЛ ще има доста дупки за запълване в 7 клас на частните уроци.
На мнение съм, че в нашия случай - при липса на читави учители, без допълнителни уроци/школи няма да стане. При моята действа правилото: Ако мама каже да решавам задачи - не решавам. Ако госпожата каже - решавам. Просто АЗ не мога да я накарам да решава или пише.

# 235
  • София
А има ли някой отзиви от школата ИТ? Дали ще са достатъчни тези три учебни часа на седмица и то в група. Аз на училищни знания само не мога да разчитам, защото дори не зная кой ще им преподава тази година. Притесненията ми са най-вече за втори модул Мат. и преразказа по БЕЛ. Досега наблюденията ми са, че в училище не правят достатъчно преразкази, то май нямат и време. При нас няма допълнителни часове по тези предмети.

# 236
Моят син е записан по БЕЛ в малка група от 5-6 деца, така че ще има и индивидуално наблюдение. По мат. е на индивидуални уроци, това му е по-слабия предмет. Брат му преди 2 год. ходеше в Регалия и бяхме много доволни / и от обучението, и от резултатите/, но набора е доста по-разсеян и в групите ще се губи.

# 237
Моята девойка е записана само на школа по БЕЛ. По математика ще я подготвя баща ѝ. Вече взеха 2/3 от материала за 7-ми клас, без грам мотивация. Липсва такава, защото в телефона има много по-интересни неща от еднакви триъгълници. Joy
И поради факта, че липсва мотивация, ще залипсва и телефона. Така стоят при нас нещата.
По БЕЛ има много добра учителка в училище, изключителна бих казала, но не мога да разчитам на минималното време, което се отделя в училище, за това ще ходи веднъж седмично на БЕЛ.
Въобще предстоят ми доста спорни моменти с рогатото същество.

# 238
Моят пък отказва да взема нов материал, защото "госпожата не е казала". Не мога да се напрягам.... след месец ще, не ще, ще му се наложи.....

# 239
Аз подходих по този начин, защото не искам да се напряга през годината и да се изнервя излишно. Така ще е по-спокойно за всички ни.
Живи и здрави да сме, ще се справят децата, къде со кротце, со благо... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт