Новите седмокласници 2024/2025 връзките затягат, за новата година трябва да се стягат - Тема 1

• 33 787
  • 777
  •   1
Отговори
# 690
# 691
Поправили са го във верния текст.

Трябва да го дам на моя да видя как ще се справи. Закачливи са грешките.....

# 692
  • Отвъд алеята зад шкафа
Децата често бъркат подлога и пълния член при възвратни глаголи.

# 693
  • ту тук, ту там
Това всъщност е страдателен залог на глагола - граматичният подлог търпи действие върху себе си. При възвратните глаголи извършва сам действието върху себе си. Но не знам кога децата учат залог на глагола.

# 694
  • Варна
  Явно съм достатъчно настойчива /досадна/,  години наред да повтарям ,,Кой?"= пълен член .
  Обаче със запетайките е по-сложно. Тия дни помолих да видя преразказите му и заедно да ги редактираме. Имаше полза.

# 695
Децата често бъркат подлога и пълния член при възвратни глаголи.

А, децата....!!!

Колко възрастни пишат едно изречение с пет грешки.....

Лошото е, че стават мнозинство. Аз лично не правя забележки за правопис, като изключим детето ми, но прави много лошо впечатление, когато четеш нещо неграмотно написано. И не говоря за случайни грешки от грешно натиснат клавиш примерно или подобно, дори не за запетайки.
Преди няколко години купих за моя детски книжки от Арт Плюс. Бяха пълни с грешки. При което много се ядосах, тъй като, ако той чете грешки в книгите, така ще ги заучи. (беше втори клас) Звъннах в издателството, при което бях втрещена и ужасена от отговора..... Беше ми казано - "Ами, това е положението, такива кадри бълва Софийският университет!" Освен някоя "калинка" да е била, друго обяснение нямам. Да ме извиняват, но да хванат човек от улицата, сигурно ще бъде по-добре.... От тогава реших, че повече няма да купя и една книга от това издателство.

# 696
  • Варна
Момичета, трябва ми 1 и 2 част на учебника по математика  за 6 клас на Архимед. Опитах в библиотеката и чрез позната учителка, но не можах да намеря. В нета има само някаква част. Диването отказва да си реши задачите, докато не намеря учебник. Помагайте, моля.

# 697
  • София
Онлайн няма ли ги?

# 698
Издателство Архимед имат свободен онлайн достъп до учебниците
https://arhimedbg.com/online-pdf-books/m_6_1/

https://arhimedbg.com/online-pdf-books/m_6_2/

# 699
  • софия
Аз също допускам грешки или се случва да се чудя за запетая, но винаги се старая да е максимално грамотно. Поправям децата дори и във вайбър чатовете ни, но ми прави впечатление, че на хората все повече не им пука. Постове пред аудитория от хиляди са тотално неграмотни, чак трудни за четене и винаги някой казва, че това не е група по български език и точка.

# 700
Не търся умишлено грешки и дори понякога не ги забелязвам, особено във форума, но при книги, официални документи и изобщо на някои места е недопустимо.

(....официални табели, нали...не просто нещо във форум)

# 701
  • Варна
  Чудех се тук или в правописната тема да питам. Реших тук.
 Та, отсреща, в училищния двор, има репетиция за 15.09. Правилно ли е ,, на дОбър час"? Милите първокласници ако го запомнят така...

# 702
Вие движението овладяхте ли го?!?

https://www.facebook.com/reel/771707258433966

GrinTrollface

Чудех се тук или в правописната тема да питам. Реших тук.
 Та, отсреща, в училищния двор, има репетиция за 15.09. Правилно ли е ,, на дОбър час"? Милите първокласници ако го запомнят така...

Честно казано, не съм се замисляла по въпроса, но мисля , че е правилно. Никъде не съм чувала точно това съчетание да е с различно ударение.

# 703
# 704
Това клипче го гледах преди няколко дни и си мислех, че тази госпожа си лепи дъвката на гривната, а то било шише и отпива нещо си (вероятно алкохол)....хахаха

Общи условия

Активация на акаунт