Прибирането в родния град е болезнено изживяване

• 6 331
  • 113
  •   1
Отговори
Здравейте, дами,

И преди съм търсила съвети тук по различни въпроси и съм срещала полезни мнения, градивна критика и подкрепа.

Ще се опитам да бъда максимално кратка и заедно с това изчерпателна. Простете, ако изпадна в излишни детайли или пък пропусна да споделя нещо.

Момиче на 24 години съм. Родом съм от сравнително голям провинциален град, но от 5 години живея в столицата. Преместих се заради университета, впоследствие си намерих работа и нямам планове да се върна в родния град. Не го намирам за особено перспективен, няма много възможности за млади хора - както откъм професионално развитие, така и откъм културни мероприятия, развлечения и т.н.
Но по-големият ми проблем е друг - семейството. В предишни теми съм споделяла, че не съм израснала в здравословна и хармонична среда. Финансови затруднения, конфликти, прояви на насилие и системен тормоз и т.н. По тази причина нямам особено желание да контактувам с роднините си освен с баба. Тя държи да се връщам в родния град за някой и друг уикенд. Разбирам я, но всеки път идването ми носи стрес. Опитвам се да го преглътна, но просто се смазвам психически. По време на престоя не успявам да спя или се будя от кошмари, нямам никакъв апет, чувствам се парализирана, стоя на тръни заради невидима опасност. Баща ми вече не живея при баба ми и дядо ми, но леля ми (с която бяхме близки в детството) е окупирала целия апартамент. Намира неща на контейнера и ги носи, постоянно пазарува от втори употреби и сайтове и апартаментът е заринат с отпадъци. Не искам да я диагностицирам, но това за мен е болестно състояние. През последните години се засили, опитах се да говоря меко с нея, опитах се и по-категорично, но винаги се стига до скандали. Аз в София си живея скромно, но чистичко, минималистично, подредено ми и се опитвам да създам уют. Не искам да ги карам да живеят по моя начин, но тогава нека не настояват да идвам  да ги виждам. Ако не го правя, казват, че съм неблагодарна, непризнателна, в столицата съм се променила и т.н. Не искам да не проявявам загриженост към тези хора, но с риск да прозвучи зле вече правя много неща по задължение, не заради обич. И това ме кара да се чувствам като лоша внучка и племенничка.

Не знам дали трябва да продължа да преглъщам и да идвам тук. Разредих идванията на едно на два-три месеца и пак ме втрисам дори само мисълта.. В крайна сметка дори не ми се радват, а започват обвинения и т.н.

Благодаря предварително на прочелите!

# 1
На 24, нищо няма да ти стане от два дни намален апетит и две нощи в които не спиш по 6 часа.

Това е семейството ти, добро -лошо- блъснато то е факт. Като токова страдаш иди на хотел или пък разчисти от леля ти. Ако не се справиш намери й психотерапевт и плащай за него.

От кога 20 годишните станахте толкова чуствителни, та сте готови да зарежете хората които ви обичат заради пет боклука и два дни дискомфорт.

# 2
Ако баба ти и дядо ти са в кондиция ги кани те да идват от време на време в София. Хем ще се видите, хем ще ги заведеш да разгледат някой обект/музей/постановка.
Ако не могат да пътуват, като се върнеш в родния град, остани да спиш в хотел/къща за гости/друг роднина/приятелка. На тях кажи, че искаш да се видиш и с други хора/имате събиране от училище или каквото друго решиш.
Просто не си заслужава стреса, който изживяваш. Срещата с обичните баба и дядо не трябва да напряга и за това би трябвало да измислиш как да излезеш от рутината.
Успех!

# 3
Ех, ако можеше и баба ти така да има къде да избяга от стреса...

# 4
На 24, нищо няма да ти стане от два дни намален апетит и две нощи в които не спиш по 6 часа.

Това е семейството ти, добро -лошо- блъснато то е факт. Като токова страдаш иди на хотел или пък разчисти от леля ти. Ако не се справиш намери й психотерапевт и плащай за него.

От кога 20 годишните станахте толкова чуствителни, та сте готови да зарежете хората които ви обичат заради пет боклука и два дни дискомфорт.

Аз го мисля няколко дни преди и след. А психическият стрес не е заради материалната среда. Просто ме връхлитат спомени от детството и имам усещането, че всеки момент някой ще ми се развика или ще ме удари. И когато съм в града, съм като зеленчук, а ми се ще да съм полезна и комуникативна.

Предложих терапия, но отсрещната страна реагира много остро и не знам как отново да повдигна темата. Не става въпрос за два боклука - апартаментът прилича на предаванията по TLC за хора, които живеят в отпадъци. Не се хвърля почти нищо, дори се взима от контейнера.

# 5
Срещата с роднини би трябвало да е взаимно удоволствие, не отиваш с конкретна цел а да си поддържате контакт. Хрумват ми варианти, помисли дали нещо от тях ще работи:
- пристигаш, с роднините се срещате навън за кафе, вечеря. Нощуваш другаде, щом е малък град ще има бюджетна възможност. И на следващата сутрин си тръгваш.
- ако само с баба ти искаш да общуваш, нека тя ти идва на гости.

А приказките как си длъжна едикво си не ги допускай или ги игнорирай, вече си достатъчно голяма да решаваш за себе си.

# 6
  • София
Контактувай само с баба ти и отсядай някъде (хотел или от сорта).

П.П. Да, или кани само баба ти, ако има възможност да пътува. Няма никаква причина да общуваш с хора, които са насилници. Това по отношение на останалите, които уж те обичали.

# 7
Помисли дали имаш друг вариант за отсядане - някой друг роднина, приятелка, аирбнб, нещо от сорта.
Или да каниш баба си в квартирата в София.

# 8
  • София
След като работиш, предполагам, че можеш да отделиш за хотел или краткосрочен наем на апартамент. Така няма да се налага да нощуваш при баба ти и спокойно може да се видите.
P.S. След като публикувах поста, видях, че и потребителките преди мен са предложили същото.

# 9
Никой не е длъжен да прекара два дни месечно в боклуци и стрес. Това със задължението, аз не го разбирам. Не си си пожелал травмите, някой ти ги е причинил, без ти да си избирал тези хора, тази ситуация. Длъжен си бил да търпиш като дете, защото си нямал избор, после си длъжен да търпиш като възрастен от благодарност, че криво-ляво някой те е отгледал между проблемите си, скандалите и не подредения живот. Хайде бе!
Опитай се да помогнеш. Ако не става, си намери решение, което ще те кара да се чувстваш спокойна.

Мисля, че много ще се обидят, ако спиш другаде. Но мисля, че трябва да пробваш да покажеш, че това е неприемливо да се живее като клошар.
Не обръщай внимание на изказванията колко си се променила. София-та бърка в г. за на всички провинциалисти. Всички живеещи тук са нервни, нахални, префърцунени и се мислят за голямата работа, според тях. И мил да си, пак си крив. 😉

# 10
Колко далече е този град от София? Можеш ли да отиваш сутрин рано и да се прибираш вечер късно без да спиш там?

# 11
Баба ми няма да се справи с пътуването, канила съм я преди, но тя и в центъра на града не излиза.

На 400 км е градът.

Идеите за оставане на друго място са добри, благодаря Ви.

# 12
  • София
Не сте длъжна на никой с нищо, нито някой на вас. Нищо, което ви носи дискомфорт в живота не бива да правите. Който иска да ви види, да идва той. Това е положението.

# 13
  • Melmak
Противно на повечето мнения, прави това, което те кара да се чувстваш добре!

Аз съм от София, но като теб от 20 годишна не живея с нашите. И не се прибирах въобще. В минало време, че вече няма много къде.

Моето семейство е сем. Адамс и честно казано бях много зле в тийн годините си. Издрапах, махнах се и сега живея спокоен и хубав живот. Не изпитвам нужда да комуникирам с никого, освен с баба. На 31 съм, като бях на 24 и за нея не намирах много време. Сега вече е възрастна и искам да й обръщам повече внимание, но тя е на друго място и е сама, мога да ходя при нея когато си искам, без да срещам други роднини.

Приеми, че ти е такова семейството, няма да ги промениш. Просто е твой избор кога и как ще комуникираш с тях. Това “ама те те обичат, ама не знам си какво”… не ща такава вредна обич, мерси!

# 14

Аз го мисля няколко дни преди и след. А психическият стрес не е заради материалната среда. Просто ме връхлитат спомени от детството и имам усещането, че всеки момент някой ще ми се развика или ще ме удари. И когато съм в града, съм като зеленчук, а ми се ще да съм полезна и комуникативна.

Предложих терапия, но отсрещната страна реагира много остро и не знам как отново да повдигна темата. Не става въпрос за два боклука - апартаментът прилича на предаванията по TLC за хора, които живеят в отпадъци. Не се хвърля почти нищо, дори се взима от контейнера.

Първо започни с терапия за теб.
Спомените от детството са товар, който всеки сам трябва да изчисти. Ходенето на психолог не е срамно и ще ти помогне да махнеш товара от детството и да продължиш напред.
Вече си голям човек и е необходимо само да се вземеш в ръце. Ако успееш да изчистиш товара сама ще разбереш, че ходенето при баба веднъж на три месеца е жизнено необходимо както за нея така и за теб.

Желая ти успех в порастването!

Общи условия

Активация на акаунт