Майчинството счетоводно - 99

• 37 915
  • 780
  •   1
Отговори
# 45
След първата или втората годинка на детето трябва да се върнем на работа за няколко дни за да се актуализират отпуски,заплати и т.н.

# 46
Страхотни сте! Благодаря ви!

# 47
Като чета този пост, мисля, че отговора е не - https://www.bg-mamma.com/?topic=1641435.msg48285197#msg48285197

Правото на обезщетение за второто дете трябва да е придобито, докато все още ви се изплаща парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Редовният болничен е на различено основание и според мен ще се презичисли на база доходите ви за предните 18 месеца, които ще са през периода на майчинството.

Моля някой по-вещ да ме поправи, ако греша.

# 48
  • В полите на Пирин планина
Като чета този пост, мисля, че отговора е не - https://www.bg-mamma.com/?topic=1641435.msg48285197#msg48285197

Правото на обезщетение за второто дете трябва да е придобито, докато все още ви се изплаща парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Редовният болничен е на различено основание и според мен ще се презичисли на база доходите ви за предните 18 месеца, които ще са през периода на майчинството.

Моля някой по-вещ да ме поправи, ако греша.

Вече отговорихме и двете с Ала-бала.
Няма застъпване.

# 49
Идвам с едно питане и аз. Подадох заялвние за прекъсване на отпуска за отглвждане на дете до навършване на 2 год. възраст. Върнаха ми декларациите (приложения 7 и 8 ) с отметки да попълня по точка ||, но сега гледам и не знам какво точно трябва да попълня/отбележа там. Идеята е, че се връщам на работа, а 2 седмици след това ще запиша детето на ясла. Въпроса ми е каква дата попълвам и коя точка отбелязвам?

# 50
  • София-Младост
В тази декларация така и не и добавиха една точка, че просто се спира ползване на отпуска... Освен да го допишеш отдолу, че прекъсваш използването на отпуск по чл..., считано от ...

# 51
Излезе ми с ПИК вече, че са подадени документите за 2рата година отпуск майчинство.  Направи ми впечатление, че пише Заявление-декл по чл.53 и 54 от КСО, а за предното дете като погледнах пише само по чл. 53. Всичко точно ли е? Или нещо са объркали документите, които са ми дали да попълня?

# 52
Мен нашите HR ме посъветваха да сложа датата на прекратяване и да допиша "считано от..... отпускът се прекратява"
Идвам с едно питане и аз. Подадох заялвние за прекъсване на отпуска за отглвждане на дете до навършване на 2 год. възраст. Върнаха ми декларациите (приложения 7 и 8 ) с отметки да попълня по точка ||, но сега гледам и не знам какво точно трябва да попълня/отбележа там. Идеята е, че се връщам на работа, а 2 седмици след това ще запиша детето на ясла. Въпроса ми е каква дата попълвам и коя точка отбелязвам?

# 53
Точно така направих, като дописах на ръка. Дано този път всичко е на ред и да не се наложи трети път да препращам 😄

# 54
Подадох заявление за отпускане на еднократна помощ при раждане на живо дете онлайн и от 15.07.2024 насам не е променян статуса, стои си на "Първоначално подадено заявление".
Някой знае ли кога ще бъде обработено заявлението ми и евентуално изплатени парите?
Привет, аз ще отговоря на въпроса с въпрос, но - кога се подава това заявление - след раждането ли?

Понеже темата за обезщетенията и като цяло цифрите, ми е много сложна,ще се радвам ако получа съдействие тук. Моето трудово възнаграждение (и брутното и нетното) е над максималния осигурителен доход. Понеже работата ми започва да ме стресира, планирам да изляза болничен поне 2 седмици, после вече ще видим, че е по-сложно, но вероятно ще съм с комисия и ще остана болничен до 45тте дни, преди раждане. Аз съм в 4ти месец.
Въпросът ми е, тези 80% от средно дневното брутно възнаграждение как да ги смятам? Ако ги смятам от моето брутно възнаграждение, ще получавам почти колкото взимам нетно сега, а е над максималния осигурителен. Тоест, трябва да смятам 80% от 3750 лв ли, тоест ще получавам 3000 лв обезщетение за 1 месец. Дали се ориентирам правилно?

# 55
Здравейте, имам няколко въпроса. Как се изчислява майчинството, ако още от втория месец си в болничен? В полето за прогнозно нетно възнаграждение пишем нетната ни заплата ли? Понеже всеки месец имаме и някакъв бонус и заплатата ми е по-висока от нетната сума, как ще се изчисли майчинството? Имам предвид то е % от осигурителния доход за две години назад, нали така. Просто не знам как да изчислят брутната стойност на болничния.

Втори въпрос, който много ме притеснява. Ходя при гинеколог, който е член на ЛКК и той издава болничните. Естествено с направление от личен лекар. НО женската консултация ще я води друг лекар по НЗОК. В такъв случай как ще стане да имам по 2 направления за гинеколог в един и същ месец(невъзможно е). Талонът за женска консултация нещо различно ли е от направлението за гинеколог?

Последен въпрос - хипотетично няма да стигнат 20 дни до 45-дневния преди раждане. Кой вариант е по-удачен, за да не се отрази на майчинството - да се явиш на ТЕЛК или да влезеш за 1 ден в болница и да се пусне болничен до 45-дневния(хващат се две календарни години)?

Много ви благодаря предварително! Благодаря, че ме изчетохте! 🤗❤️

# 56
Здравейте,

Извинявам се, но не мога да се ориентирам нещо...

Кога се изплаща майчинството, има ли примерни зададени дати, на веднъж ли е, на два пъти ли, сегашен месец за предходен предполагам е?

В майчинството съм от 6 Юли, от работа казаха, че са подали болничния, всичко било ОК, но още нямам нищо изпратено, а мина над месец.

Благодаря ви предварително!

# 57
Извадете си ПИК и си следете.
Коментира се постоянно.
Обезщетението за гледане на дете СЛЕД входиране на декларациите се изплаща в началото на всеки месец за предходния.
Вие обаче сте още в болничен и там има други срокове.

# 58
Не сме ли всички в болничен, като сме по майчинство? Тоест не е ли еднакво за всички или промяна има, като мине раждането?

# 59
Не сме ли всички в болничен, като сме по майчинство? Тоест не е ли еднакво за всички или промяна има, като мине раждането?
Майчинството се изплаща обикновено първия вторник или четвъртък от месеца. Болничният се изплаща като останалите болнични, независимо, че е за раждане и отглеждане на дете.

Общи условия

Активация на акаунт