Майчинството счетоводно - 99

• 37 097
  • 780
  •   1
Отговори
# 270
  • София-Младост
В първия декларирате промяната, че се връщате на работа или яслата, по-ранното от двете. За да ви се спре обезщетението. А с втората декларация си искате 50% от обезщетението.

# 271
  • Sofia
Моля за съдействие, изпаднах в спешен казус. Наложи се ранно раждане на 27.09 . До 30 септември съм в платен отпуск във фирмата където работя и трябваше да ползвам частичен 45 дневен от 1.10. В болница съм от 25.09. Очаквам да ме изпишат след 01.10 а бебето ще е 2-3 седмици в неонатология. Какво трябва да правя с болничните? Какъв болничен и от кога трябва да ми се издаде. Какво става при изписване на бебето?

# 272
  • В полите на Пирин планина
Моля за съдействие, изпаднах в спешен казус. Наложи се ранно раждане на 27.09 . До 30 септември съм в платен отпуск във фирмата където работя и трябваше да ползвам частичен 45 дневен от 1.10. В болница съм от 25.09. Очаквам да ме изпишат след 01.10 а бебето ще е 2-3 седмици в неонатология. Какво трябва да правя с болничните? Какъв болничен и от кога трябва да ми се издаде. Какво става при изписване на бебето?

Платеният отпуск се прекъсва. От болницата ще издадат БЛ за 42 дни. Според това за кога е бил определен терминът, ще се издаде БЛ от педиатъра на бебето (ако вече ще има) или от Вашия личен лекар, ако бебето още няма педиатър. За колко дни ще бъде, зависи от датата на термина Ви. Трябва да се изчисли.

# 273
Опитвам се да проверя колко ще са ми майчинските и при въвеждане на датата на термина ми изписва това:

Пробвах и с въвеждане на начална дата на обезщетението и ми изписа това:

Къде греша?

# 274
Опитвам се да проверя колко ще са ми майчинските и при въвеждане на датата на термина ми изписва това:

Пробвах и с въвеждане на начална дата на обезщетението и ми изписа това:

Къде греша?
Може би в годината. Моят термин е 12.03.25 и като го въведа си ми смята всичко, като за липсващите месеци прехвърлям сумите от предходен

# 275
  • София-Младост
В годината, би следвало вече да знаете колко ви е обезщетението.

# 276
Здравейте отново от мен. Аз пак имам казус с моя болничен, направо ми писна да се разправям с НОИ. От 2022 г. съм осигурявана на максималния осигурителен доход, съответно през 2023 - 3400 лв, 2024 - 3750 лв. През 2023 имам два месеца, през които бях регистрирана като безработна.

Сега, от 05.09 до 05.10 съм в болничен, общо заболяване (иначе и поради бременност). Днес ми изпратиха болничен за септември - за 14 дни, като сумата е 119 лв на ден. Струва ми се много ниска. Нали са 80% от 3750 лв, когато си на максималния доход? Според вас защо по този начин са го изчислили и дали някъде в сайта на НОИ мога да направя справка как точно е изчислен. По мои сметки, трябваше да е около 140 лв на ден.

Много благодаря за мнението!

# 277
Болничният за общо заболяване се изчислява 80% на база 18 месеца назад. Тоест сумата не е 3750.

# 278
Болничните се смятат за 18 месеца назад, които започват от месеца, предхождат този, в който започва болничният.
Тоест от август назад смятате 18 месеца.
Няма как да Ви го смятат на 3 750. На тази сума имате 8 месеца. Имате 10 месеца на 3400 и 2 месеца на МРЗ, която за 2023 беше
780 лева.

# 279
Здравейте, надявам се въпросът ми да е подходящ за тук.
Ще подавам декларация за детски надбавки и ми искат бележка за доходите ми през последните 12 месеца. Аз през това време съм била в майчинство ( и все още съм). Работодателят каза, че при него нямам доходи съответно за този период. От къде трябва да взема въпросната бележка?

# 280
Болничните се смятат за 18 месеца назад, които започват от месеца, предхождат този, в който започва болничният.
Няма как да Ви го смятат на 3 750. На тази сума имате 8 месеца. Имате 10 месеца на 3400 и 2 месеца на МРЗ, която за 2023 беше
780 лева.

Много благодаря за ориентира.
Обаче, дори и по този начин, ми излизат 130 лв на ден, а не 119.

Не мога да се ориентирам, обаче от тук, където е 0-лата, защо не е 780 лв. Реално, около 20ти април договорът ми беше прекратен. После бях назначена на друго място през месец май, с осигурителен доход 780 лв и после на 14 август бях назначена на друг ТД. Възможно ли е нещо в бюрото по труда да са оплискали и да не са ме записали и съответно, да не съм имала осигурителни вноски за половината април, половината август, юни и юли?
Благодаря за съдействието!

# 281
Здравейте, надявам се въпросът ми да е подходящ за тук.
Ще подавам декларация за детски надбавки и ми искат бележка за доходите ми през последните 12 месеца. Аз през това време съм била в майчинство ( и все още съм). Работодателят каза, че при него нямам доходи съответно за този период. От къде трябва да взема въпросната бележка?
От работодателя се взема бележка без значение имате ли доходи оттам или нямате. В случая бележката ще е с нулеви стойности срещу съответните месеци. За пръв път ли му е на този работодател?
За изплатените обезщетения от НОИ (болнични, отпуск за раждане и гледане на дете до 410 дни и отпуск за гледане на дете до 2 год) си правят служебна справка.

# 282
Здравейте, в случай че майката излиза в 45 дневен, а голямото дете започва ясла, полага ли й се 50% до навършване на 2 години?

Ако да, към работодателя се подават и приложение 7 за тръгване на ясла и 8 за 50% нали?

Благодаря

# 283
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:
780 лева.

Много благодаря за ориентира.
Обаче, дори и по този начин, ми излизат 130 лв на ден, а не 119.

Не мога да се ориентирам, обаче от тук, където е 0-лата, защо не е 780 лв. Реално, около 20ти април договорът ми беше прекратен. После бях назначена на друго място през месец май, с осигурителен доход 780 лв и после на 14 август бях назначена на друг ТД. Възможно ли е нещо в бюрото по труда да са оплискали и да не са ме записали и съответно, да не съм имала осигурителни вноски за половината април, половината август, юни и юли?
Благодаря за съдействието!

Реално, когато сте била безработна не знам дали се вижда осиг. доход в НОИ, защото той е само за пенсия.

Все пак при изчилсяване на обезщетението за общо заболяване се взема МРЗ, която е била действаща тогава, независимо дали сте била или не сте била осигурена в онзи момент.

Когато сте на макс. осиг. доход колко е било нетното възнаграждение, защото и това е важно. 80% от брутното се сравнява с нетното (защото обезщетението не може да го надвишава).

mosca.marina

Има право на 50%. Това са приложенията.

# 284
Lady Brinne, много благодаря за отговора.

Сега, като се замисля, когато съм била на 3400 осигурителен праг, нетното май ми беше по-ниско (между 3 и 3.3 Хил.) (това е било, обаче само за месец март 2023, т.е. за един месец, после вече е по-високо нетното от осигурителния праг.
Мисля си да пиша да НОИ през системата за сигурно електронно връчване, таке виж дали обяснение кое защо или да коригират нещо

Общи условия

Активация на акаунт