Майчинството счетоводно - 99

• 37 020
  • 780
  •   1
Отговори
# 420
Ако имаш работодател към деня на излизане в 45 дневния болничен, ще получаваш минималното обезщетение, щом имаш общ трудов стаж повече от 12месеца.
Здравейте!
Казусът ми е следния. Безработна съм от юни 2022, като имам непрекъснат стаж от октомври 2020 до юни 2022 като медицинска сестра на около 900лв брутна заплата. Преди това съм работила 5 лета подред за по месец-два на по 2 или 4 часа като сервитьор.
През тези две години безработица се сгодих, омъжих и съответно обмислям опити за забременяване, но наскоро осъзнах, че всъщност нямам право на майчинство щом съм безработна (изключително голям пропуск от моя страна, знам).
Ако хипотетично забременея и мой познат ме назначи във фирмата си 2-3 месеца преди термин ще взимам ли някакво майчинство?Заплатата ми като медицинска сестра така или иначе е близка до минималната, така че сумата не е толкова важна, колкото "просто да има нещо" през тези две години.
Освен това ако този близък ме назначи ще му бъда ли в тежест по някакъв начин? Аз разбира се ще си връщам осигуровките, които той ми изплаща и фиктивната заплата, която ми превежда.
Благодаря предварително!

Diya666 не разбирам какво питаш?
M_T_N информацията ще се зареди след 10/11, до тогава е срока за подаване от страна на работодателя.

# 421
Ако имаш работодател към деня на излизане в 45 дневния болничен, ще получаваш минималното обезщетение, щом имаш общ трудов стаж повече от 12месеца.
Здравейте!
Казусът ми е следния. Безработна съм от юни 2022, като имам непрекъснат стаж от октомври 2020 до юни 2022 като медицинска сестра на около 900лв брутна заплата. Преди това съм работила 5 лета подред за по месец-два на по 2 или 4 часа като сервитьор.
През тези две години безработица се сгодих, омъжих и съответно обмислям опити за забременяване, но наскоро осъзнах, че всъщност нямам право на майчинство щом съм безработна (изключително голям пропуск от моя страна, знам).
Ако хипотетично забременея и мой познат ме назначи във фирмата си 2-3 месеца преди термин ще взимам ли някакво майчинство?Заплатата ми като медицинска сестра така или иначе е близка до минималната, така че сумата не е толкова важна, колкото "просто да има нещо" през тези две години.
Освен това ако този близък ме назначи ще му бъда ли в тежест по някакъв начин? Аз разбира се ще си връщам осигуровките, които той ми изплаща и фиктивната заплата, която ми превежда.
Благодаря предварително!

Diya666 не разбирам какво питаш?
M_T_N информацията ще се зареди след 10/11, до тогава е срока за подаване от страна на работодателя.

Дали може да ми прекъсне трудовия договор докато съм в болнични.

# 422
Щом си в изпитателен срок, може по всяко време да ти прекрати договора без да ти дължи обяснение.

# 423
Колко време преди термин според вас е добре за фиктивен договор, за да не се оспори от НОИ/НАП назначаването?
Няколко месеца достатъчни ли са?

# 424
1-2 месеца преди 45 дневния болничен мисля че е ок
Колко време преди термин според вас е добре за фиктивен договор, за да не се оспори от НОИ/НАП назначаването?
Няколко месеца достатъчни ли са?

# 425
Здравейте на всички!

Много ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори на следния казус, който имам.

Работя от три години като СОЛ и си плащам осигуровки за майчинство през цялото време. Плащам минимални осигуровки всеки месец, като на всеки 3 счетоводителката ми прави преизчисление и доплащам авансово. Април месец внасям всички останали задължения по чл.50, тъй като се осигурявам на максималния осигурителен доход.

Моето разбиране беше, че тъй като се осигурявам на максимума и плащам доста високи осигуровки и данъци, би трябвало да получавам добри майчински.

Вчера си изкарах ПИК за НОИ и проверих какъв ще е размера за майчинските, но ми излязоха суми на минималната работна заплата.

Разбирам, че за тази година (2024) не сме подали ГДД, но за предната година сме я подали и съм платила всичко. Отидох в НОИ, откъдето ми казаха, че взимали информацията от НАП, след което отидох до НАП, откъде ми казаха, че всичко се изчислявало на ръка в НОИ, когато ми издадат болничен и да не се притеснявам, ако няколко месеца съм на минималната!?

Тъй като не се чувствам много удовлетворена от отговорите и ще опитам да се свържа отново с НОИ, искам да попитам дали някой знае какво мога да направя при такова положение? Наистина ли се изчисляват накрая? В НАП си проверих с ПИК и си ми изписва всичко, което съм платила. Терминът ми е на 20 май 2025.

Много се извинявам, че стана толкова дълго!

Предварително благодаря на отзовалият се счетоводител 🙏🏼

# 426
Мистик, не съм много запозната как стоят нещата със СОЛ, обаче не разбирам при положение че си на максимален осигурителен доход, защо плащаш всеки месец минимални осигуровки и изравнявате на тримесечие. Не би ли трябвало да си внасяш всеки месец на максимума.
Защо първо не говориш с твоята счетоводителка да ти обясни, пък после да обикаляш НАП/НОИ.
Иначе ако последните три години си на максимален осигурителен доход и си плащаш осигуровките за всички осигурителни случаи, би трябвало излизайки в болнични и майчинство да получаваш хубаво обезщетение, а не на база минимална работна заплата.

# 427
Мистик, не съм много запозната как стоят нещата със СОЛ, обаче не разбирам при положение че си на максимален осигурителен доход, защо плащаш всеки месец минимални осигуровки и изравнявате на тримесечие. Не би ли трябвало да си внасяш всеки месец на максимума.
Защо първо не говориш с твоята счетоводителка да ти обясни, пък после да обикаляш НАП/НОИ.
Иначе ако последните три години си на максимален осигурителен доход и си плащаш осигуровките за всички осигурителни случаи, би трябвало излизайки в болнични и майчинство да получаваш хубаво обезщетение, а не на база минимална работна заплата.

Благодаря за отговора!

Подаваме ги така, тъй като получавам различни суми всеки месец. На всяко тримесичие вкарваме аванс, а когато дойде време за ГДД там вече си заплащам всичко останало на база на всички получени заплати като се направи преизчисление. Приспадат се сумите, които съм платила и плащам останалото април месец.

# 428
Мистик, наистина не мога да помогна. Ти сигурно си свободна професия, а там нямам никакво наблюдение. СОЛ ми е пълна Индия. Твоята счетоводителка би трябвало да е наясно горе долу колко ще ти е майчинството.

# 429
  • София-Младост
"Плащам минимални осигуровки всеки месец, като на всеки 3 счетоводителката ми прави преизчисление и доплащам авансово. Април месец внасям всички останали задължения по чл.50, тъй като се осигурявам на максималния осигурителен доход."

Има някакво разминаване. Плащате минимума, а пишете, че се осигурявате на максимума.

# 430
"Плащам минимални осигуровки всеки месец, като на всеки 3 счетоводителката ми прави преизчисление и доплащам авансово. Април месец внасям всички останали задължения по чл.50, тъй като се осигурявам на максималния осигурителен доход."

Има някакво разминаване. Плащате минимума, а пишете, че се осигурявате на максимума.

Да, правим преизчисление накрая при подаване на ГДД, тъй като получавам различна сума всеки месец. След ГДД, НОИ би трябвало да си актуализират базата данни, но не са.

# 431
  • София-Младост
Актуализирали са те, но освен да направите снимка на сметките на калкулатора, да не би там нещо да не въвеждате правилно.

# 432
Актуализирали са те, но освен да направите снимка на сметките на калкулатора, да не би там нещо да не въвеждате правилно.

Аз използвах опцията с ЕГН, ПИК и датата на термин, това не е ли достатъчно за да се видят?

Също така за 2024 ми е ясно защо е така, тъй като все още не сме подали ГДД, което ще стане април месец и тогава ще се актуализират, надявам се. Става въпрос за тези от 2023, тъй като в НАП си ми изписва всичко, което съм платила допълнително.

# 433
Здравейте, момичета. Аз съм бременна в 28 г.с. , термин между 2-10.02 2025. 45-дневният болничен трябва да започне някъде около 20.12.2024.

До 03.12 съм болничен (30-дневен,  с комисия), в болница, в която обаче няма да раждам. Въпросът ми е - 45-дневният болничен от болницата, в която ще раждам ли трябва да бъде издаден задължително и изобщо как се процедура с него? Не се следя по ЗК?
Благодаря!!

# 434
КРР, по принцип всеки път след преглед при АГто ти дават амбулаторен лист и там пише термин и от кога ще излезеш в 45 дневния болничен. Болничните от ЛКК нямат отношение към 45 дневния, т.е. ЛКК може да е от една болница, АГто да ти е на друго място. 45 дневния болничен го издава следящия те АГ.

Общи условия

Активация на акаунт