Да живееш с труден характер и безкрайно неотстъпчив мъж

• 15 176
  • 235
  •   1
Отговори
# 195
Жената дори и не мисли да го напуска. Но притеснението му за заболяването го приема като инат. А той преди болестта обичаше ли да пътува? Може по принцип да не обича и болестта да му е достатъчно извинение. Моя приятелка със здрав и прав мъж извън страната никога не е излизала в негова компания, просто защото онзи е стиснат и мирогледът му е, че животът е "озъбено свирепо куче" и всякакви екскурзийки, спа-ма и т.н. са за мързеливи и разглезени хора. Но оня поне я пуска с нас.

# 196
Съседът ми, лека му пръст, беше пчелар. На 90 години ходеше на кошерите с проходилка. Той не се беше отказал от своето призвание, въпреки болестта. Какво би трябвало да е призванието на съпруга на авторката?

# 197
Човек може да съчувства и да помага без да съпреживява.
Не знам дали е възможно, когато наистина обичаш някого. Когато споделяш ежедневието с този човек, как така не съпреживяваш, не разбирам.

# 198
Аз първоначално си мислех, че е на пенсионна възраст и мнението ми бе едно. Но след като разбрах, че е по-млад от авторката, имам различна визия за ситуацията.
Бивш писател (на 37 години!!!), какво значи? Имам достатъчно близки творци в средата си и думата "бивш" не се използва за тяхните прозвища. Това не е професия, а тяхна дадедост, за която са така добри да раздават на простосмъртните. Нито един от тях няма проблем да не изкарва пари дълъг период от време, защото не е оценен (и да го издържа жената, майка му или друг роднина), които са длъжни от уважение към неговия неизмерим талант.
Така, че може би болестта не е причина, а повод да постигне вниманието и уважението, което смята, че заслужава. Бизнесът, ако не се лъжа, авторката каза, че се е развивал, докато той е бил вкъщи/тя го е доразвила.
На 37 години е млад човек, не е нормално да си представя животът така винаги.

# 199
Възрастта на мъжа така и не е уточнена. Независимо на колко години е той, моето мнение по въпроса не се променя.

# 200
Много от авторите споменаха възраст 37, реших, че авторката е уточнила в някой пост.
Мнението ми е различно, ако не е на 65, а няма и 40г.

В пред/пенсионна възраст ми се струва по-нормално да се оттегли, да се пази, за да прекара повече време с малкото си дете.
Но под 40г. да смяташ, че ще прекараш цял живот така и да си бивш творец (хора инвалиди и с по-тежки заболявания се занимават от вкъщи), не ми се струва, че причината е точно в болестта, а в особеност на характера. Толкова му е нуждата да прави нещо. (особено, когато има кой да прави всичко)

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 12:04 от sorscha

# 201
Това е нейната възраст.
В началото на темата писах че 2021 г е била на 39 години, 2022 г е на 37 години. Явно ни фърля яко по върбите авторката.

# 202
То, ако са и минали най-активните години с този мъж - още по-зле за нея.
Тя лъже себе си, не нас.

# 203
В предишната тема, ако не се лъжа, е писала, че е на 37. Сега - над 40. Логично. Обаче за неговата възраст не пише нищо, или аз съм пропуснала.

# 204
Познавам мъж, беше болен преди 30 години, мина лечение, излекува се, казаха му да води здравословен живот и хранене, без да изпада в крайности. Да, ама не, както се казва, все беше болен от нещо, лекарства с шепи, ако няма нищо за което да се хване, бил нервен и пиеше успокоителни, за сън, за стрес и т.н. Така до миналата година, когато се оказа наистина болен, първо никой не повярва, неговото си беше ежедневни оплаквания. Последваха сериозни изследвания, манипулации, скенери, и да сега е в много тежко здравословно състояние, за съжаление. През изминалите години си е бил абсолютно здрав, просто му е харесвало да е болен и от цялото семейство, роднини, приятели се изискваше да се съобразяват. Били сме заедно на почивки и ресторанти,  ами да ти се отще от безкрайните му претенции за внимание, меню, продукти.

# 205
Не съществува понятие “абсолютно здрав”.

# 206
Щом си е внушавал, че е болен, значи вече психически  е бил нездрав.

# 207
Да де, Дренке, имало не добре изследван🤣 Дай сега всички да се чувстваме болни да ни играят по свирката.

# 208
Скрит текст:
Човек може да съчувства и да помага без да съпреживява.
Не знам дали е възможно, когато наистина обичаш някого. Когато споделяш ежедневието с този човек, как така не съпреживяваш, не разбирам.
Какво общо има любовта тук? Мъжът спира ли да пие, да пуши, да яде суши и колбаси и да ходи на басейн, когато жената е бременна? Всяко лично преживяване ли трябва да се изживее от цялото семейство, че да се покаже обич? Имам роднина, болна от няколко заболявания. Не обича да пътува, прилошава й, не може да спи на други места (винаги й е прилошавало и никога не е обичала да пътува, просто сега още повече), затова избягва екскурзии. Мъжът й води децата на море, на планина, на лагер, в чужбина. Може би не трябва да ходят на море... Синът е в гимназия и има гадже, което кани вкъщи. Може би не трябва да има гадже, защото майка му също не е в състояние да си хване такова. Съпругът прави бургери на децата, може би не трябва, щом жена му има диабет и не може да ги опита.

# 209
Не разбирам защо думите ми се изкривяват. Реагирам на това, че "човек може да съчувства и да помага без да съпреживява". Не съм съгласна. За мен съпреживяването не означава да правиш всичко точно както го прави другия, а именно да съчувстваш и да се опиташ да разбереш. Да помагаш искрено, с желание, а не защото се чувстваш длъжен.

Общи условия

Активация на акаунт