Спор за името на бебето

• 14 581
  • 363
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Абе, да си избрал местоживеене при нейно отстъпване, и какво още беше, да натискаш за името без оглед мнението на другата страна, и накрая да не си по-неотстъпчив... нали... Разбира се, коментираме по дадени данни от авторката, не по картината от негова гледна точка, която може и да излезе друга. По дадената информация ситуацията само откъм негова страна е "аз отстъпки не правя, ти ако щеш".

# 256
Неотстъпчиви са и двамата, наистина. Вчера мислех какво е това име, дето било н е в ъ з м о ж н о да се комбинира с второ. Какво е това име, наистина, толкова пък невероятно несъвместимо, то от чист нАучен интерес човек му е интересно

Но явно голям инат са и двамата, щом толкова категорично идеята с двете имена отпада, иначе тя е съвсем резонен компромис

# 257
  • Пловдив
Да, за двете имена и на мен ми е чудно - чак пък толкова... Но все пак от нейна страна се заявява реална готовност за компромис, от негова - не. Както е описана ситуацията поне.

# 258
Не съм чела всичките 18 страници, но мога да се включа с моя опит. Мъжът ми настояваше синът ми да носи името на свекъра ми, аз пък бях избрала име което да носи буквата на мъжа ми. И аз откакто сме с мъжа ми си мечтаех ако имаме син, той да се казва еди как си. Докато не родих не сме дискутирали темата по- дълбоко за да избегнем конфликти. Синът ни се роди по- рано и мъжът ми беше буквално на другия край на света, така че можех да запиша детето както си искам. Обсъдихме неговото предложение както и моето в деня в който трябваше да се запише детето и стигнахме до компромисен вариант, избрахме трето име което харесваме и двамата. Не бих му направила напук само за да се наложа, това щеше да влоши отношенията ни завинаги. Така, че опитайте с добро, спрете се на нещо което и двамата бихте приели.

# 259
За комбинирането на двете имена, наистина няма такова име, което да не може да се съчетае.Колкото и да е дълго, все може да се прибави някое кратко. В класа на сина ми имаше Йоан - Миньо, ами колкото и да е странно, съвсем нормално го възприема ха децата.
В моя телефон тъй като има повтарящи се имена, повечето ми познати, които са от ДГ или училище на детето съм записала с името на майката и на детето. Веднъж се замислих колко красиво и необичайно биха звучали тези имена като съчетание.
Иначе, ако бащата е предложил някое име, което е нормално, но по някаква причина противно на авторката, обяснимо е тя да не иска.
Аз напр, не понасям името Виктория, без да имам лична причина. Изключително блудкаво и изтъркано от употреба ми звучи.
Но пак казвам, името е последният проблем на тази двойка.

# 260
  • София
Да, за двете имена и на мен ми е чудно - чак пък толкова... Но все пак от нейна страна се заявява реална готовност за компромис, от негова - не. Както е описана ситуацията поне.
Да. Това, ако е неотстъпчивост...

# 261
Имало е доста сигнали, които авторката е пренебрегнала, че с този човек трудно мелят брашно. На моя въпрос дали някога са коментирали името, което той знае от години, тя каза, не. Тоест не се познават добре, не са стигнали до фазата бебе, но вече са там. Даже да се натъкмят за името, бая караници им престоят от тук насетне. Не знам какво иска да прочете, че при всички е било така, не е. Те нещо не са се разбрали, малко каруцата пред коня. Дано мъжът го осени някакво вдъхновение и отстъпи, да се успокоят и да си кара бременноста без нерви.

# 262
Той признава само едно име и край. Значи е по-неотстъпчив. Тя е склонна той да избере от няколко други. Да й предложи и той 5 имена и ще са еднакво отстъпчиви.

# 263
Неотстъпчивостта има нюанси. Едно е да не отстъпваш напук в случаи, когато нищо няма да ти стане. Съвсем друго да не отстъпваш, защото в 5 предишни случая са те пренебрегнали и проявили неуважение и вече ти е писнало.
Авторката е направила компромиси, за които абсолютно всички тук, които ù наковаха канчето, ще избодат очите на мъжа си, ако прояви такава 'настъпателност'. Поне съдейки по наежените ви постове в други теми. Тъй че хайде по-спокойничко със съденето.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 11:04 от Нарцùса

# 264
  • София
Преди малко, съвсем независимо от темата:
На морето съм и случайно се срещнах с една позната, с която не сме се виждали от точно 20 години (2004-та работих в един ресторант и там се запознахме като колеги). Та тя беше с щерка си, която има едно много необичайно, типично руско име и я попитах човешки защо е кръстена така. Тя отговори, че баткото също не е кръстен на никого и просто харесали името му. Когато забременяла с малката се чудели, накрая решили всеки да напише по 10 имена на едно листче и да ги сравнят. Едно-единствено име го имало и в двата списъка. И така, сладураната се оказала със съответното име Simple Smile

# 265
Неотстъпчивостта има нюанси. Едно е да не отстъпваш напук в случаи, когато нищо няма да ти стане. Съвсем друго да не отстъпваш, защото в 5 предишни случая са те пренебрегнали и проявили неуважение и вече ти е писнало.
Тя писа, че просто не усеща името като подходящо, за мен това не е напук.
Напук е неговото - това било голямата му мечта и точка, дори не подлежи на обсъждане. Ама чудно как досега нито веднъж не е споменал дори за тази толкова голяма мечта, дори когато са тръгнали вече да планират бебе. Странни отношения, чак пък толкова да си криеш най-великата мечта от най-близкия човек и то за нещо, което го засяга пряко. Няма логика. Просто е свикнал да се налага и нейното мнение няма значение.
Ако наистина не склони на разговор, тя няма много опции. Избира една от двете и си кара бременността без да се товари повече с тези мисли.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 12:44 от Не се сърди, човече

# 266
И ако вземе тя, че му даде друго име, реакцията ще е в най-добрия случай ама ти НАИСТИНА не го кръсти с името, за което съм си мечтал.
Не знам какво може да я посъветва който и да е. Като си е отстъпчива и мисли, че не е редно да се налага, така се налагат над нея. И в същото време такива като нея, дори да решат да се отстояват в такива ситуации, после го мислят с дни и седмици и го изживяват тежко, все едно са наранили другия. Направо перфектна предпоставка замечтаният да я тормози. Във всички случаи тя губи нещо.

# 267
Ами щом не иска да го обсъждат, това е положението.
Като не ѝ харесва и вярва в суеверия, че не се кръщава на починал близък, ще отговори кратко, че това е причината и ще отмести въпроса към това колко е сладко бебето, как има неговите черти и т.н.

Или както досега изпълнява всички команди, без значение какво иска и го кръщава с въпросното велико име.

# 268
  • София
Ще загуби, ако тя реши така. Ако продължи да е слаба личност със сигурност. Ако се покаже като силна жена, която е способна да се отстоява и той все пак е читав човек, може да спечели уважение и хармония. Ако е кретен и продължи да се държи кретенски, а тя все още е силна личност, показвайки, че подобно отношение е недопустимо и го зареже пак ще спечели.
Пак казвам, ако този човек беше готов на обсъждане, а не да се тръшка като дете в детската градина с "Искам това име и туй то", нещата щяха да са съвсем различни. Без добавката за поста с безумните компромиси, които е направила, заради него. Които много от нас нямаше и да помислят да направят!

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 13:18 от Светулчица

# 269
Що да няма опции. Опцията за бай бай е винаги налична,или бъркам? Авторката да каже? Ако му кажеш "абе ей, аз няма да кръстя с това име и ако ти не искаш да обсъдим други, ще го кръстя както си искам и ти не го припознавай" кво ще стане? Можеш ли? Подплатена ли си за тая опция? Щото ако е не, няма кво да говорим изобщо... Мълчиш там и кимаш.
И аз това се чудя. Тя опитва диалог, но консенсус няма, като гледам и до раждането може да отиде така, съвсем реален сценарий. Та ако стане така какво следва, мислила ли е авторката? Защото опциите са:
1/ склонява глава пред него
2/ решава, че няма да отстъпи и ако трябва избира името сама;  тя допуска ли го, готова ли е да опита?  Не е казано, че това значи раздяла, но не е ясно как той ще реагира. Явно, че тя всякак избягва този сценарий в дискусията, търси начин за компромис преди това, май защото не смее да се опълчи /точно защото не знае как ще реагира, така ми звучи/. НО ако не намери искания компромис навреме?

Общи условия

Активация на акаунт