Спор за името на бебето

• 14 556
  • 363
  •   1
Отговори
# 270
Това пък за двойно име е голяма глупост. Авторката сто пъти написа, че не харесва двойни имена. Аз също не харесвам и няма да си кръстя дете с двойно име. Ооо здраввйте аз съм Калоян-Александър Иванов Петров, пък предтсвете си да е жена и да се омъжи и да иска с тире Аз съм Гергана-Калина Иванова Петрова-Александрова ииии последния да затвори вратата... Или едната рода да му вика Коко, другата Сашко, щото нали, кръстеното на тях име. Или що първото е това, а не обратното... Изобщо.. пълен леш са тия двойни имена.
Нормалните хора сядат, всеки дава някакви предложения и решават взаимно.

# 271
Права е maiathebee, много малко двойни имена (тип Мария-Луиза) са приети като благозвучни. Гери-Никол отнесе един тон подигравки, че името й е непривично. В крайна сметка трябва да се мисли, че това име детето ще си го носи, а не просто да се слага някакво двойно име, за да се угоди на еготата на родителите.

Въобще като кръщаваш дете май за много неща се мисли: дали ще си ходи с фамилията, дали няма да е толкова абсурдно или старомодно, че да става за присмех, дали на детето би му харесало/отивало, дали не е твърде разпространено (моето име например е и това винаги ме е дразнело), галените имена как ще звучат и прочее, и прочее. Само с мечти от пети клас как ще си кръстим детето Драгана не става.

# 272

или старомодно, че да става за присмех, дали на детето би му харесало/отивало,
Дали на детето би му харесало/отивало е абсурд да се предвиди.
Дали е старомодно-в един момент са модерни едни имена, в друг - други. Ако детето живее около 80 години има вероятност от съвсем старомодно да стане отново модерно, в един момент.

# 273
Доста ограничено е, да се решава, че видиш ли, комбинацията от това-и-това име били грозни и глупави
Крайно субективно също
Двойните имена са като всички останали, да не говорим, че по-често хората с двойни имена се представят с едно от двете, което са си избрали

# 274
Е, дайте да го кръстим Пенка тогава.

Аз не съм раждала, но вярвам в майчината интуиция. Вече споделих, че майка ми ми е дала име, което баща ми е искал, но аз това име никога не го почувствах наистина като мое. Наскоро ми беше споделила тя какво име е мислила за мен и ми стана гадно... защото наистина усетих, че щеше да ми отива в пъти повече. Неслучайно има лаф, че мама знае най-добре.

Много ми харесват историите как някое дете си е дошло с името, как името е било сънувано, как като си е отворило очите са разбрали, че плануваното име не е това, което трябва да е, и така нататък... Надявам се, ако ми дойде моментът, и аз да "знам" как трябва да се казва. Simple Smile

.Hazel., аз самата съм била свидетел как са се подигравали на съученици с двойни имена. Глупаво е, но хората са жестоки и бих искала да го спестя на детето.

# 275
  • София
Авторката написа, че и тя, и мъжът ѝ не ги харесват.

Скрит текст:
Как да подходиш? В родилното теб ще питат за името, казваш това, което искаш. Ако търсиш подход как да му промениш мнението, не мисля, че има такъв.

Защо двойното име не е вариант? Подмина всички постове, които предлагат двойно име.

Някъде обясних, но явно се е загубило между редовете. Двойното име не е опция. Не звучи добре в никаква комбинация. Още повече, че и двамата сме традиционалисти и това нито от мен, нито от него би било желана опция.

# 276
Аз пък си спомням, че чак 1-2 клас осъзнах как ми е цялото име. Винаги ми бяха казвали само на галено. После пък в осъзната възраст получих ново, съвсем различно галено... Та си имам 3 съвсем различни, но цели имена. И с 3те съм ок 😁

# 277
Аз направих компромис с името на първото дете. Кръстихме го както искаше мъжа ми, също не чувствах името, не харесвах галените варианти и никога не съм го наричала с галено име, използвам само пълното му име. Което всъщност е хубаво, с хубаво значение и бързо свикнах да го наричам така. Има различни варианти на галено, за това всеки му казва както му е удобно и му харесва. За второто дете аз избрах името, харесвам единственият гален вариант и си го наричам така.

# 278
Мда, ама някои хора искат едно дете. Кво пра'йм?
Липсата на желание за комуникация е много показателна. Виещ червен фар.

# 279
Не съм прочела цялата тема и съжалявам, ако повтарям някого. Не е ли вариант да изберете име със същата буква или подобно име? Ако името, което харесва таткото, напр. е Николай - да изберете Никита; ако е Кристиан - да изберете Християн или Христо; ако е Светослав - да изберете Светлин и т. н.

# 280
Не съм прочела цялата тема и съжалявам, ако повтарям някого. Не е ли вариант да изберете име със същата буква или подобно име? Ако името, което харесва таткото, напр. е Николай - да изберете Никита; ако е Кристиан - да изберете Християн или Христо; ако е Светослав - да изберете Светлин и т. н.
Не. Той отказва всякакво обсъждане на други варианти.

Мда, ама някои хора искат едно дете. Кво пра'йм?
Това си е наш проблем Simple Smile но колкото и да са, важното е първото да е кръстено от бащата, за да покаже, че мъжът е над жената.

# 281
В такава драма не съм била. Името на дъщеря ни избрах след един сън и мъжът ми одобри. Мъжът ми поиска синът ни да бъде кръстен на него, само с първата буква. Обсъдихме няколко имена и намерихме "нашето". Никой не ни се е месил.
В случая на авторката подозирам дългата ръка на свекър или свекърва. Починалият човек може да е дядото на бъдещото бебе или малкият любим брат на свекървата. В много родове се пазят традиции. Моя приятелка буквално е скачала от радост преди много години, когато първородното дете се е оказало момиче, защото иначе е трябвало според традициите на мъжа си да кръстят детето дословно на дядо му Темелко, ако е било момче. Това се е случило преди много години, но все пак авторката да помисли кой е въпросният починал и доколко евентуално силно нейният мъж е бил дресиран да спази някаква традиция.
Моят мъж е кръстен на леля си.

# 282
  • София
Добре, де, никой ли не схваща, че няма абсолютно никакво значение дали името е "Курчо", или "Борис" (понеже съм учител и знам, че е много харесвано и предпочитано). То си хубаво, де, но ако мъжът ми се държи по този начин, с такова тръшкане и отношение, дори и любимото ми "Лъчезар" да е - няма да стане!
Аз понеже съм и по-"хард", повече няма да повдигна въпроса и умишлено ще си го кръстя както аз искам.
"Ами ти каза аз да избера и аз избрах..."
Ама на авторката не ѝ стиска да го направи.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 16:08 от Светулчица

# 283
Е, то ако й стискаше, нямаше да я има темата.. Щеше да го е отсвирила още първия път "аз няма да кръстя на починал човек" и точка.

# 284
Мили хора, получи се хубава дискусия но тактично се оттеглям от нея. 😀 Като дойде на бял свят детето ще дойда да кажа как се казва и дали някой е "надделял" или по някакво чудо сме стигнали до съвместно решение. Видях въпроси от сорта "защо си с този мъж, като те мачка". За да внеса малко баланс в разговора, понеже малко излизам като мъченица, а това не е съвсем така, ще кажа само че човекът за сметка на този си инат има куп други чудесни качества. Винаги в живота правим компромис с нещо. Перфектни партньори и перфектни връзки няма. Всеки човек има недостатъци и за да взема решение да му родя дете на този човек съм преценила, че достойнствата му са повече от недостатъците. Предполах, че доста хора не постигат съгласие за името като нас, но явно съм грешала и ние сме по-скоро изключение. Съвсем откровено след всичко което изчетох тук нямам сили да се впускам в нови обяснения, тъй че няма да бъда активна в темата. Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт