Спор за името на бебето

• 14 533
  • 363
  •   1
Отговори
# 330
Познавам едно дете, което се казва Пролет Април на немски, защото е германче, момиченце.

# 331
  • Пловдив
Пролет има и на български, ама виж, Април... може Пролет-Марта. Wink

# 332
В случая с Тоалета - там, родителите са имали пълният шанс да заведат иск за промяна на името и е щяло да се получи. Също и самата жена след пълнолетие.
Аз също познавам много деца, никога не съм чула дете да се подиграва на име. Подиграват се, но по други критерии, ако се правят смешни рими и пак не идва от името, а ако са нещо сърдити на детето.

При повечето хора критерият харесвам /не харесвам е свързан не със самото звучене на името,  а с някаква асоциация, обикновено свързана с конкретни образи.
Друго- при имената се следва едно стадно чувство, търсят се обикновено актуални за момента имена, точно затова има насищане с едни и същи имена на определени периоди. Аз, например не познавах жив Мартин до студентските си години, че и след това. Откакто синът ми е в ДГ, после в училище и гимназия, не можеш да се разминеш  от Мартиновци и Мартини. А нспример, Марин изчезна. Не бих казала, че откъм красиво звучене са различни Мартин и Марин, но ето, Мартин под път и над път, Марин няма, а твърде популярно в миналото име.

# 333
Теолета щеше да си е Тоалета така или иначе. Бързо щяха да се сетят за прякор с това измислено име.

# 334
Офтопик. Аз не знам как трябва да се казваш, за да се срамуваш от името си, ако си пълнолетен (като малка и аз не си го харесвах, ама се оправих), обаче ора секакви.

Веднага се сещам за Гълъб, Паун и подобни.

# 335
E, как! Гълъб Донев си е класика.

# 336
Гълъб бива, ама Ивалина или Христомир са си изгъзици за подмазване на двата комплекта баби и дядовци или родителите да се направят на интересни.

# 337
Както и всякакви чуждестранни имена ама с бг фамилия.. Това Дженифър, Мелани, Кристин, Никол, Емма /с две М/, Стивън, Роберт, Питър, Майкъл и нататък Иванов/а Петров/а .. или пък сега модерното за бащино име без окончанието -ев, -ов, -ева, -ова. Примерно Питър Александър /вместо Александров/ Петров.

# 338
Сещам се за един млад Джордж Майкъл, българин. Бях се запознала с баба му преди години в санаториум. Презимето и фамилията са български.

Както и за един млад Бальо, чийто дядо много настоявал внукът му да носи дословно неговото име.

# 339
Ма как бива Гълъб за име на мъж, дръжте се сериозно Simple Smile

# 340
И на мен са ми неприятни някои имена, но не бих коментирала това тук. За родителите си е най-хубаво.

# 341
Казваш, че са хубави за родителите ... в тема, в която настоящи и бъдещи родители обясняват обратното Grinning

# 342
Говоря за вече избрани имена. Напр. мен името Николая за момиче ме тръшва яко, но съм сигурна, че то е любимо на други хора. Та и тук така. Ако имах мъж, който настоява да си кръстя момичето Николая, понеже си мечтал от години, задължително бих го записала с друго име, пък каквото ще да става после.

# 343
  • У дома... някъде
Не сме спорили за имената на децата.
Бяхме си харесали имена и за момче и момиче.
С първото решението беше взето и от двамата на 100 процента,не е кръщавана на никой.Просто и на двамата много ни харесваше това име,а и има символика.
За второто дете взехме пак единодушно решение, ако е момче е с моята буква ,ако е момиче с неговата.
Не сме допускали да се инатим или кой да взема решенията.
В едно семейство решенията които са важни трябва да се вземат от двамата,а в случая да имате дете-няма по свят момент от това!
Леко раждане и изберете име, което и двамата харесвате, така както бебето ще е на вас двамата като родители.

# 344
Говоря за вече избрани имена. Напр. мен името Николая за момиче ме тръшва яко, но съм сигурна, че то е любимо на други хора. Та и тук така. Ако имах мъж, който настоява да си кръстя момичето Николая, понеже си мечтал от години, задължително бих го записала с друго име, пък каквото ще да става после.
Аз за първи път чух това име, когато синът ми се записа в гимназия. Имаше момиче от съседния клас, което така се казваше и на мен ми звучеше странно. Обаче това дете много успешно, чува се името и по състезания и поводи и някак, започнах да го възприема. Но съм сигурна, че е било напън за оригиналност.

Вероятно  и първата българска Никол е звучала странно за някого.

И сега, питам се защо Никол, Николая, Николета, но не и Николина. По звучене не е по-неблагозвучно последното, но съм сигурна, че се "бяга" от него заради асоциации със старовремско.

Общи условия

Активация на акаунт