Спор за името на бебето

• 14 521
  • 363
  •   1
Отговори
# 345
Мой братовчед имаше съученик на име Гудислав. Става дума за регион, в който често наричат прасетата "гудита". Предполагам, че и там е имало подобна драма.

# 346
  • София, Лагера
Не е необходимо името да е старо, за да не си го харесва детето. Веднъж се запознах с жена, която си е кръстила детето Вихър-Бенедикт...
Извън това моя позната, под натиск на мъжа си, кръсти първата щерка на свекърва си. Името е съвсем обикновено и нормално, но тя просто не го е искала. Второто момиче кръсти на майка си, също нормално стандартно име. Свекървата отказва да гледа второто, защото не носи името й (е, няма как и двете да носят нейното име!). При това не говорим за някакви отдалечени райони с различни култури и религии, а за баш баш центъра на София.
Относно първото дете: майката никога не го е наричала по име. То самото представя себе си с името, с което майка му го нарича.
Няма да изпадам в конкретика, защото дамата също е съфорумка.

Аз лично смятам за хубаво името да е по-различно, стига да не се срамува детето. Моето име е такова, голям зор е да се запомни, даже и класната ми в гимназията така и не запомни къде му е ударението  Laughing

# 347
Аз предлагам да хвърлят зарове. Който спечели ще избере името на детето.
Винаги съм се чудила как е възможно да се откажеш от дете/внуче от инат заради името, с което е наречено. Това са хора с дребни души и нямат място в живота на детето.

# 348
  • София, Лагера
И аз! Моя позната кръсти детето си с различно от това на майка й (майката е Мария) и майка й наистина получи някакъв шок и влезе в болница! Изобщо не се шегувам! Да се чудиш дали да се радваш на бебето си, или да се притесняваш за майка си в такъв момент. Някои хора приемат много излишно насериозно тези неща.

# 349
майка й наистина получи някакъв шок и влезе в болница! Изобщо не се шегувам!

На това му се казва естествен подбор... изобщо не се шегувам! Колко тъп и ограничен трябва да си...

# 350
Как лесно давате квалификации на хора, които не познавате.

# 351
Щяла да припадне, защото детето не е кръстено на нея. Тя сама си дава квалификация. Това е същото като да дадеш 50 лв за Коледа само на внучето, кръстено на теб... щото тази я познавам лично и ще ме баннат, ако напиша наистина какво мисля да нея.

# 352
Този Бальо, дето го писахте по-горе, щях да го запиша Балио, ма някак италианско звучи. 😅Дядото хич нямаше да знае. Като Бонна на баба си Бонка, бабата и до днес си няма представа.

# 353
Случая за Бальо ми го разказа моя близка. Аз не го познавам. Балио пак не звучи добре. Защо да не е Борислав, Благовест, Бисер или някакво друго по-благозвучно име?

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 23:45 от Radilena

# 354
Дори не си и помислям, че може да имам внуче на мое име. Пък да тормозя децата да го кръстят на мен би било безумие. Това наистина може да го направят само българи от старо време.

# 355
  • София
Баща ми навремето имаше претенции към името - каза: "Ако го кръстиш на мен ще те удуша"!  Simple Smile Simple Smile Simple Smile
В интерес на истината името му е много рядко срещано. И хубаво. Но е факт, че имам къде-къде по любими имена преди него.

# 356
  • София
Добре че никой не ме е притискал. Донякъде това ме изненада, защото мъжът ми е кръстен на единия дядо, а брат му - на другия.

# 357
  • София
Ние затова хем ги не ги кръстихме на никого, хем уважихме всички баби и дядовци.
И двете ни двойки родители са с цветни имена. И петте ни деца са с цветни имена, но не повтарят никое име, а са си техни.

# 358
Колкото и да е остаряла традиция, понякога кръщаването на някого, ако са харесвани от родителите имена, спестява лутане то при избор. Имаш някакви "образци", свеждаш търсенето до тях. Иначе, безброй красиви имена, почва се едно търсене това ли, онова ли. Неслучайно в под форум имена се оформят теми с безкрайни списъци.

Аз имам неутрално мнение по темата "кръщаване на някого", но ако се харесва името от родителите, защо не.

Fever Ray,  аз сега се замислих за колко мъжки имена на цвете бих се сетила. Май освен Явор и Ясен, други не.
Иначе, наистина е хубаво общ имен ден, сигурно е страхотен празник. Братовчед ми и дядо ми така празнуваха, име на популярен светец, хубаво беше.

# 359
Fever Ray,  аз сега се замислих за колко мъжки имена на цвете бих се сетила. Май освен Явор и Ясен, други не.
Дядо ми се казваше Трендафил Simple Smile (едно мое проекто име е било Роза, на него уж - добре, че не са го избрали Simple Smile Simple Smile )

Общи условия

Активация на акаунт