Спор за името на бебето

• 14 521
  • 363
  •   1
Отговори
# 315
За смяна на име не искат ли да има основателна причина, или това, че не си го харесваш, или искаш да натриеш нечий нос, вече е достатъчно основание?

# 316
Има определени вратички явно. Една от тях е фиктивно осиновяване, сигурно има и други.
За смяната след пълнолетие изглежда всичко е възможно. Щом един се прекръсти на Манчестър Юнайтед, защо да не може например Ганка да стане Габриела?

# 317
  • Пловдив
Офтопик. Аз не знам как трябва да се казваш, за да се срамуваш от името си, ако си пълнолетен (като малка и аз не си го харесвах, ама се оправих), обаче ора секакви.

Елунария, искат, обаче "основателна причина" е нещо субективно.

# 318
Не зная как може да се предвиди възможността името да се харесва от детето. Според мен е почти невъзможно. Аз по-напред споменах име, което въобще не ми харесва, банално ми е-Виктория. Но е толкова масово, очевидно давано с надежда да се хареса.
Моят син има хубаво и масово харесвано име, не е банално. Има и хубаво умалително,кскто го наричат всички. Но в гимназията му измислиха такова шантаео умалително, все едно някой ратай от 19век е. Но на него пск някак му приличаше, че не звучеше грозно в комбинация с реалния човек.
За подигравки, няма име на което да не може да се измисли подигравка. Но пск гледната точка на деца и възрастни е различна. В детската градина имахме дете Темелко. Потомък на известна лекарска фамилия. Ами, съвсем нормално им звучеше на децата. Повечето, родени в новото хилядолетие нямаха назад във времето роднини с цървули подир кравата, съответно нямаха комплексите на възрастните, сакън, някой да не подозре селска нишка в произхода.

# 319
  • София
Детето няма как да си сигурен, че ще си харесва името един ден, въпреки че шансът е по-малък да не го харесва, когато не е нещо идиотско. Затова и смятам, че е важно името да отразява уважение и съобразяване, и към двамата родители. Разбира се, това е много трудно, когато единият не приема нищо различно от това, което си е наумил да е името. Единственият вариант е на другия да не му пука особено.

# 320
И друг път съм го споменавал - моя приятелка беше женена за турчин. Първото дете кръстиха на нейния баща и турската рода възропта веднага, даже не искагха да виждат детето известно време. Второто естествено получи турско име. В последствие се разведоха и тя каза, че съжалява, че е склонила за турското име, обаче не го сменя, щото иначе турските баба и дядо нямало да искат да взимат децата да ги гледат.

# 321
  • Най-красивата страна
Проблемът въобще не е името на детето.
Мунчо иска да и покаже кой командва.Вместо да и осигури подкрепа и спокойствие ,той и трови нервите.
На нейно място не бих отстъпила.Това ще означава да се съгласи ,че няма думата при вземането на важни решения.Което ще доведе впоследствие до по-сериозни проблеми.
Аз лично няма как да се съглася да кръстя детето си с име,което не ми харесва.

# 322
  • София
То това стана ясно на трета/четвърта страница.
Обаче авторката го прие навътре, че все едно обиждаме мъжа, вместо да  погледне ситуацията отстрани. Даже смятам, че ако действително името значи нищо толкова емоционално силно за него най-малкото щеше да ѝ разкаже някаква сълзлива история и да я остави да помисли. Нещо повече - да каже "Добре мило, ето ти някои имена за обсъждане, има време ще решим. Решението трябва да е двамата, ние сме родителите, най-важното е детето да е обичано. Все пак не изключвай моето предложение напълно." След време щеше да повдигне темата уж невинно и да каже: " Мило, ти реши ли нещо за името, нека все пак помислим за "Драганчо", защото ще ми е много много приятно мечтата ми да се сбъдне. Все пак ти решаваш!"
Ама този "Мачо" толкова е свикнал да командва, че дори не може да му дойде на акъла да използва хитрост!

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 14:11 от Светулчица

# 323
Магдена, чудиш се какво ли име трябва да има човек, за да не го харесва. През 1996 г. лично видях жена с името ТОАЛЕТА. Беше над 60-годишна. Родителите й искали да я запишат ТЕОЛЕТА - на баба й Тодорка, но служителка сбъркала и така жената станала ТОАЛЕТА... Не знам дали е жива все още. Писала съм за това тук преди време.

Познавам лично Горанка - около 50-годишна;
Майзер - туркиня, около 70-годишна;
Данче (не Йорданка) - около 70-годишна;
Темелаки, Истилиян, Стоядин, Финдул - мъже, над 40-годишни.

Някои от тези хора не си харесваха имената.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 17:49 от Radilena

# 324
Аз познавам деца /понеже работя с деца и много имена са ми минали/
Иванина, Мия, Тея, Лея, Кери, Ивомира, Кейли,
Аспарух, Страхил, Роберт/с бг фамилия/, Стивън, Майкъл /все с бг фамилия/, Христаки,  Любозар, Баян, Кардам
Иначе във всяка група в ДГ има поне по три Рая, Виктория, Калина, Александър, Калоян, Мартин. Също много модерни са Ная, Вая, Лея, Тея, Мия, Лия, Кая, Дея, и всякакви от сорта. А моето явно е единственото немодерно трибуквено име,защото не съм го срещала Joy

# 325
Остави старите хора, ти гледай днешните деца като пораснат, какви драми ще настанат. Като знам какви безумни имена има...

# 326
Някои от тези хора познавах докато бяхме деца.

# 327
Ако не е направила избор - предлагам двойно име. Така не съвсем ще носи името на починалия роднина - нека малкото име да започва с любимото на мъжа ѝ и с тире някое любимо на нея самата. Това внася нещо ново в рода, като се дава уважение към самия род. Пожелавам мир в семейството ѝ и леко и безпроблемно раждане.

# 328
Аз познавам деца /понеже работя с деца и много имена са ми минали/
Иванина, Мия, Тея, Лея, Кери, Ивомира, Кейли,
Аспарух, Страхил, Роберт/с бг фамилия/, Стивън, Майкъл /все с бг фамилия/, Христаки,  Любозар, Баян, Кардам
Иначе във всяка група в ДГ има поне по три Рая, Виктория, Калина, Александър, Калоян, Мартин. Също много модерни са Ная, Вая, Лея, Тея, Мия, Лия, Кая, Дея, и всякакви от сорта. А моето явно е единственото немодерно трибуквено име,защото не съм го срещала Joy
Ами времената са такива, че наистина тези имена са модерни и вече са предпочитани от много семейства. Аз също ако някога имам дете не бих го дамгосала с някое име тип Пенка или Генка, или пък ако е момче Тошко, Петко и подобни, само защото някой от родата ще се сърди и роптае с разбиранията си от едно време! Но хора всякакви..

# 329
  • Пловдив
Радилена, да - за Тоалета съм съгласна, и аз щях да се срамувам. Всъщност историята съм я чела, но я бях забравила. Представих си нормални, но старомодни, "бабешки" имена, или пък някакви измишльотини, но без смешно значение.

Общи условия

Активация на акаунт