Спор за името на бебето

• 14 604
  • 363
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Скрит текст:
Здравейте, бъдещи и настоящи мами!

Доста се чудих дали моят пост е за тук, или за раздела семейни отношения, тъй че дано съм на правилното място.

Както предполагате от заглавието бременна съм с първото си дете и с таткото имаме ожесточен спор за името. От суеверие не искам да казвам имената, които всеки от нас харесва, а и това няма такова значение, тъй като е субективно и ще чуя колкото "за", толкова и "против".

Въпросът ми към вас, които сте минали през подобен спор е как се справихте с инатлив мъж? Давам малко разяснения:
Още когато разбрахме пола, мъжът ми веднага заяви кое е името което е избрал за съответният пол, и си каза че това го е знаел години наред.
Скрит текст:
Името е хубаво, но в неговият род има починал роднина със същото име. Доколкото знам не е хубаво да се кръщава дете на покойник. Неговият аргумент е, че не го кръщаваме конкретно на този човек, а просто името му харесва и не го прави за да почете паметта на човека, а защото това име иска за детето си.

Аз от своя страна смятам, че не е лошо името, но не ми е фаворит и не го "усещам". Не ми се иска да го кръщаваме с името на човек, който вече не е между нас и не ми допадат и галените имена които са възможни за това име. Аз имам съвсем друга идея, която той отхвърли категорично. Опитвах се да му предлагам няколко други, но той настоява, че неговият избор трябва да тежи. Дори излезе с аргумента, че аз си ги "измислям" просто ей така без да влахам нещо в тези имена, които му предлагам, а той винаги е знаел какво иска. Това доста ме ядоса, защото не смятам, че е състоятелен аргумент. Все едно аз съм длъжна да съм измислила името 20 години по-рано за да има моята дума същата тежест като неговата. Той отхвърля другите опции. Доста пъти му казах, че каквото и друго име да избере, ще се съглася с него, но той просто отказва да мисли за други опции. След един пореден спор просто полудях. Не можех да повярвам колко егоистичен и вдетинен може да бъде и в комбинация с хормоните, които ме тресат му казах, че просто няма да се съглася с него и няма да склоня. Бях малко рязка и груба, но вече започна да ми писва. От тогава насам се опитах да повдигна въпроса веднъж, но той ми вкарва реплики като "прави каквото искаш", "не ме интересува" и подобни. Това ту ме наранява дълбоко, ту ме ядосва. Термина ми наближава, а вместо щастливо и заедно да вземаме тези решения става някакъв ужасно излишен спор, защото той не иска да отстъпи. Аз смятам, че достатъчно съм отстъпила, като съм се отказала от своята идея и съм му дала свобода да избере каквото друго му харесва (освен първоначалната му идея). Искам вече да вземем решение, но познавайки го знам че ако пак опитам да говоря с него пак ще каже да правя каквото искам, което не е никакво решение. Доста дълго стана, така че просто ще се радвам да чуя от мами с опит как сте излизали от такъв спор и имате ли тактики за справяне с такъв инат?
Всъщност, ние бяхме в близка ситуация.
Мъжът ми също ми заяви, че от години имал име за момче. Но това го възприех като "Имам предложение", а не като "Решено е", съответно намислих имена. Успях само три и бях убедена, че неговото предложение го няма в моя списък. По някаква огромна случайност се оказа едно от тях.

# 181
Еми тя докато не пусне една анкета с няколко имена, няма как да си помогне.
Така само ще се въртят по темата - той иска само това, ама аз само това не искам...

# 182
Ако има нещо, което не споделя, то не е задължнително да е голяма бивша любов, или нещо негативно. Достатъчно е просто да е нещо емоционално за него. И ако си мисли, че не го взимат насериозно, защо да споделя нещо, което го кара да се чувства уязвим в този момент? Например, аз не бих споделила, ако се чувствам нападната. 

Също може да става дума за силно усещане, че това е името, без да може и сам да си обясни какво точно го тегли натам.

# 183
  • Melmak
За такова важно нещо е хубаво да са съгласни и двамата. Не единия да тропа с крак.

Сега.. особено е ситуацията ако единия настоява за Дженифър, а другия за Димитрина.

# 184
Той, сред като досега се е налагал за важните решения, изобщо не е допускал такъв отпор. И си мисли, че авторката за пореден път ще се съгласи и ще направи това, което той иска. И очаква, като ѝ казва "прави каквото решиш", всъщност тя да не посмее да направи това, което наистина иска.
Единственият вариант, според мен, е нещо, което вече предложиха - дава списък от няколко имена,  и му казва, че ако той не избере, ще го направи тя. Може да добави, че би обсъдила и други варианти.
Той, според мен, няма да избере, но тя ще знае за себе си, че е направила всичко възможно.

# 185
Ти искаш диалог, ама той не иска. Кое не схващаш?!? Няма как да имаш диалог с човек, който не иска да води такъв. Кво сложно има?!? Затова ти се казва единствения вариант за противодействие - и ти отказваш да водиш диалог. Казваш, че няма да е това име и точка. Ако не се съгласи да обсъждате други имена, си записваш детето, с каквото име ти усетиш като име на бебето.

Пп. Избора на име е магично и в повечето случаи бебето самО си го "избира". Ще дойде такъв момент, ще видиш.

# 186
Ох, хайде пак.. Уязвим, нападнат, не го вземам насериозно. Elunaria, разбирам че искате да ми дадете и другата гледна точка, но 13 страници се въртим в кръг с Вас. Уверявам Ви, не се чувства нападнат, нито си мисли, че не го вземам насериозно. Това е Ваша проекция и Ваш прочит на написаното от мен. Има още много подробности и случки, които бих могла да разкажа в подкрепа на това че съвсем не е нападнат или да се чувства като че омаловажавам нещата, които са важни за него, но съвсем откровено нямам сила, желание и енергия да доказвам нещо и на съфорумниците.

# 187
Е, тогава освен да е луд, ако наистина няма причина да иска точно това име, без опция за компромис? Аз давам само предположения, ти като негова жена трябва да знаеш най-добре какво му се върти в главата, и защо не би искал да споделя с теб.

# 188
  • Пловдив
Двойно име обсъди ли се?

# 189
Авторката не иска двойно име. Не иска дори да напише имената. Не иска да е на името на починал.
Иска ДИАЛОГ с мъжа си, но такъв, по думите й, нямат.

# 190
  • София
Защо трябва да пише имената тук?

# 191
Защо трябва да пише имената тук?

Някой й предложи това в предните страници, за да й помогнат с още имена и мъжът й да склони на някое друго име.

# 192
  • София
Не е търсила помощ за конкретни имена.

# 193
  • Down south
Това пък да питаме родата той се опита да го направи. За мен допълнително наля масло в огъня по този начин, защото това си е лично, между нас и няма нужда да намесваме цялата рода. Това е решение на майката и бащата  .Не на баби, дядовци и така нататък
Определено не включвайте роднини, защото остава само една свекърва да се включи в схемата и нещата съвсем ще се сгромолясат.
Авторке, звучиш като образована и ерудирана жена, как си стигнала до момент да изпълняваш и се съобразяваш с желанията на съпруга ти, си знаеш само ти.
Колко време има до появата на Нероден Петко, прочетох че си суеверна, питам ориентировачано.  И има ли нещо, което би променило твоето мнение относно "неговото" име, стана ясно че няма да запишеш детето с име, с което той не е съгласен, остава ти да приемеш "неговото"
Да, бих казала, че е пораженческо е, но явно това е нормално в живота ти.

# 194
Ако мъжът успее да забременее и да го износи и роди, има право да определи сам името на бебето. Но до тогава майката има последната дума, точка по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт