Спор за името на бебето

• 14 597
  • 363
  •   1
Отговори
# 165
А хората от форума ли да коментират отношенията им? По-добре роднините.
При роднините има субективен фактор и трудно биха дали обективно мнение. Ако ги намесят, много вероятно да се стигне до напрежение в по-голям кръг. Въпреки че като гледам (по описаното за връзката им дотук) как тя е възпитана да приема, каквото ѝ каже, а той - да спуска решенията и да отказва дискусия, също много вероятно е и да им кажат и от двете страни - слушай мъжа си и си знай мястото, боса, бременна и до печката.

# 166
И аз съм казала какво искам и какво не искам. Ако и аз кажа точка какво правим?

# 167
Все нещо ще трябва да се направи, или като те питат за име в родилното, ще кажеш, че няма диалог?
Явно ще трябва сама да избереш името, пробвай вариантът със списъкът с имена, от който той да избере едно, и ако и това не постигне целта, просто се откажи и кръсти детето, както ти харесва на теб.

# 168
  • София

Авторке, ако не приемеш, че той няма винаги да е доволен от теб, цял живот ще правиш само каквото ти каже. Ако не желае да участва в избора на име (защото едноличното решение не е избор), ще трябва да го направиш ти. Неслучайно майката се пита в родилното. Време е да се отстоиш, защото името е само началото на нещата, които ще се опитат да ти наложат покрай детето, докато спреш изобщо да усещаш, че е твое.

# 169

Авторке, ако не приемеш, че той няма винаги да е доволен от теб, цял живот ще правиш само каквото ти каже. Ако не желае да участва в избора на име (защото едноличното решение не е избор), ще трябва да го направиш ти. Неслучайно майката се пита в родилното. Време е да се отстоиш, защото името е само началото на нещата, които ще се опитат да ти наложат покрай детето, докато спреш изобщо да усещаш, че е твое.
Авторката просто не умее да поставя граници и да отстоява мнение. И се крие зад нещо, което нарича "диалог", но просто иска да избегне всякаква конфронтация или да поеме отговорност. Ако може с магическа пръчка мъжът просто да се съгласи на име, различно от желаното от него, ще е най-добре и вероятно на това се надява.
Да, ама не стават така тия неща.

# 170
И аз мисля че е хубаво да влезе някой роднина за арбитър, просто да си каже мнението, пък ако искате го зачитайте. Това обсъждано ли е с родите?
Авторке, май не разбираш, че когато някой има установена идея и взето решение, в диалог няма да влезе. Пък ти си настоявай. Неговата позиция се захранва от твоята неувереност. Това, че ти не  отстояваш твоето си, а предлагаш компромиси.
Всъщност, друг път случвало ли се да проведете конструктивен разговор? Да приеме твое мнение?

# 171
  • София
Роднините едва ли ще бъдат безпристрастни. А и намесят ли се роднини, обикновено скандалите стават още по-големи.

Еуфория, според мен направи това, което Elunaria предложи - списък с имена, и да си избере едно от тях. Ако откаже, в родилното казваш името, което си избрала.

# 172
Малко на шега, но може да играят ези-тура в родилното или да теглят име от шапка. Grinning Ако не успеят да се споразумеят или изобщо да стигнат до разговор, а на авторката ще й тежи да се наложи, може би съдбата ще си знае работата. Казвам го само защото времето ги притиска и не знам дали авторката ще има сили да се опълчи.

# 173
Много ясно, че нейната рода ще я подкрепи, а неговата - него. Ще стане още по-грозно. Ще почнат да се обиждат и бабите, и дядовците, що не е кръстено на тях. Няма нужда от излишна драма.

# 174
  • Melmak
Да не е имал бивша любов с това име?

# 175
...
- причина да е точно това име като на точно този човек както казах и по-горе няма конкретна. Поне така твърди той. Казва, че просто името му харесвало и точка. Питала съм го с какво свързва този човек. Казва да не продавам на всичко толкова задълбочен смисъл и пак се завъртаме до "просто ми харесва". Няма каква велика тайна тук. Приемам каквото ми казва.

А не трябва да приемаш. Сега стана по-ясно. Завоалираният начин, по който ти е отговорил, не забелязваш ли?
Може би е някаква нелицеприятна история, която се държи "под ключ".

Аз на твое място бих си изяснилаа това. Не чрез него. Жива ли е свекърва ти? Предполагам да, отиваш сама при нея и я питаш за този човек, починалия, без да засягаш темата за името. По реакцията и поведението й ще разбереш. Искай да ти разкаже за този човек, за отношенията между него и мъжа ти. Това е по-важно от всичко. Все едно дали ще кръстиш детето си Иван, Георги или... Тиган. Важна е генетиката. Ако има нещо скрито, сега трябва да знаеш! Това дете,  все едно как ще го наречеш, носи гените не само на баща си, а и на предците. Видяхме в последните 20-25 години колко напред отиде генетиката, представям си след 20 год.
Ако свекървата не дава обяснения, разпитваш роднините на починалия.
Аз бих започнала оттам, ако съм на твое място. Трябва да знам. Важно е за детето ти, не за името му.

# 176
  • Пловдив
При нас също имаше разногласия (не инат и кавга), в резултат имената на децата ми не са ми любимите имена и на мен, но са хубави, особено това на малкия ми харесва, макар че нямаше да го избера сама.
Имаше и предложени от мен имена, хубави за мен, които той не хареса, и обратно - някои от "неговите" не ги харесах аз.

Важното е да няма налагане и да няма горчивина след това.
Няма най-хубаво име, толкова много имена са хубави, всъщност повечето са хубави за някого и нищо особено не следва от името, но в същото време едно нищо и никакво име може да посее обида не само по себе си, а с начина на избирането си.
Дано двамата намерите компромис - не е важно да изберете най-хубавото име, а да е приемливо за всички. Не харесвам довода за бащиното, фамилното и раждането.

Обаче за да има сговор, трябва и двете страни да са сговорчиви. Или ако едната не е, другата (ти) да е по природа човек, който не пази обида от подобно налагане, а това не става по желание, или си, или не си.

Послепис. Тая работа с генетиката не я разбрах особено - във всеки род има всякакви хора, детето е факт, а това, че баща му държи на нещо си, не означава по никакъв начин, че става дума за някаква ярка личност, която ще сложи отпечатък на потомството на рода, еле пък че това дете точно ще се случи да прилича на него нито пък значи, че става дума за история, от която да се правят изводи за рода.
Иначе тайните истории смущават, вярно е.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 17:29 от Магдена

# 177
  • Melmak
Валери и аз мисля, че нещо крие. Точно заради това мисля, че може да е някоя голяма любов.

# 178
Е сега почна сериала.

# 179
В какви конспирации влизаме не е истина просто. Сега ако ви кажа, че съм убедена, че няма нищо скрито, нищо тайно и не е име на голяма любов или на някоя бивша, все ще се намери някой да дойде и да каже "да бе, много знаеш ти, той увърта и разбира се че няма да ти каже".

Много се измести фокуса на темата. Исках съвети от хора, които са минали през подобно нещо  - получих такива макар и малко. Благодаря за мненията.

Общи условия

Активация на акаунт