Спор за името на бебето

• 14 593
  • 363
  •   1
Отговори
# 150
Но за един мъж е наистина от голямо значение, ако има син (още повече, ако ще е единственото дето, каквито са намеренията на майката), то името да е избрано или най-малкото харесано от него. Наречете го закостеняла консервативнист, но то е заложено в мъжа.
Не е заложено, а е резултат от възпитанието му. Когато от малък му е втълпявано, че мъжът е повече от жената, че мъжката рожба е най-най-най, че е глава на семейството и последната дума е негова, той приема жената не като човек, а само като помощно средство, пък дъщерите за пълнеж.

Тези неща се виждат още преди планирането на дете и не трябва да се пренебрегват, иначе жената живее нечий чужд живот. В техния случай вече е късно за крайни решения като раздяла, само 2 варианта ѝ остават - или си продължава като досега, свежда глава и живее неговия живот, или (щом не е склонен да обсъждат други имена) без повече приказки записва детето с избрано от нея име и показва, че не е просто тяло, което ражда. Забелязала съм, че властните хора, когато видят, че отсрещната страна е неуверена, я мачкат, колкото могат. Но стане ли по-решителна, изведнъж подхождат към нея с уважение и готовност за обсъждане и търсене на решения.

# 151
  • София
Аз не знам как изобщо са стигнали до тук, ако нещата наистина стоят по този начин и тя винаги се чувства притисната. Ако той е такъв тиранин, защо изобщо...

Ако тя не е длъжна да се съобразява с нещо, което е важно за него, дори да е само под формата на уважение и зачитане, защо той да е длъжен? Така можем да се питаме до утре...

Казах, че не е длъжна да приема аргумента му за добър. Тя има желание да намерят някакъв приемлив и за двамата вариант, той - не. Той е незачитащият. Той смята, че тя му е длъжна. Той си решил, някога още преди да знае, че тя ще е майката на детето му. Какво я прави нея това? Щом прави така... Каквото повикало, такова се обадило. Иначе цял живот ще му е подметка и името ще е само началото.

# 152
Като не е длъжна, това е резултатът. И не виждам как изобщо очаквате, че ще бъде по-различен, при положение, че той явно влага някакъв емоционален заряд в това.
Най-вероятно ще се примири и ще приеме всякакво име, когато види детето си, но това притискане да е доволен и щастлив сега и веднага, не го разбирам.

# 153
  • София
И за мен е нелогично. След като той не се интересува дали тя е доволна и щастлива, защо тя трябва да се интересува?

# 154
Нейното мнение не е уважено дотук за голяма част от важните решения в една двойка. Тя е някакъв обект за него, не партньор. Намества я като по-криво кубче на тетриса, който сам си реди. Каква емпатия може да се иска спрямо кубче, обект?

Във връзка с поста на Валери, при мъжете често виждам това нещо, но при жените не съм го виждала - някаква житейска драма, която валидира едно или друго нерационално и инатливо мнение. Всичко така представено, все едно мъжът е не просто най-големият, ами единственият страдалец, никой друг не е преживял травматичен момент и всички трябва да се съобразят с него.

Според мен, ако имаше някаква уважителна драматична причина да скача точно за това име, например човекът го е спасил от пребиване, удавяне или изнасилване, щеше да си каже.

# 155
Кои са имената? Защо не ги споделите?

# 156
  • София
Като не е длъжна, това е резултатът. И не виждам как изобщо очаквате, че ще бъде по-различен, при положение, че той явно влага някакъв емоционален заряд в това.
Най-вероятно ще се примири и ще приеме всякакво име, когато види детето си, но това притискане да е доволен и щастлив сега и веднага, не го разбирам.

Всъщност, описа него - смята, че не е длъжен да се съобразява с нея, не отчита, че тя също влага някаква емоция. Той е притискащият, и тя е е доволна от това. Тези процеси са взаимни, и той е абдикирал от всяко различно от неговото желание.

# 157
Допитайте се до ваши роднини от двата рода какво мислят, може някой да изкаже аргументи за едно или друго име и да ви вразуми. Името на детето е много важно нещо. Ако е момче, то остава в рода  на баща си. Ако е момиче, когато се омъжи, отива в рода на съпруга си. Ти, самата, оженвайки се за таткото, си влязла в рода на мъжа си (искаш или не искаш). Така, че има резон в това, да послушаш мъжа си. Щом  е убеден как трябва да се казва, сигурно точно това е името за детето.

Някои хора се обръщат към бебенцето по време на бремеността по име, говорят му нещо. Ти носиш живо същество.  Представи си го пред теб и ще почувстваш колко е жалко поведението и на двамата ви, бебето още няма име... Споразумейте се.

Кажи ги тези имена, напиши ги, направи си една анкета и дай да гласуваме,  кое ще се хареса повече на хората.
Пък може да ти дадем и предложения за подобни имена и да ви помогнем.

Константин, Александър са май най-дългите имена.
А ако напишеш и фамилията, да видим дали е хубаво, ще ти помогнем още повече.

# 158
Нейното мнение не е уважено дотук за голяма част от важните решения в една двойка. Тя е някакъв обект за него, не партньор. Намества я като по-криво кубче на тетриса, който сам си реди. Каква емпатия може да се иска спрямо кубче, обект?
Именно. Някога си го е решил сам, без значение коя е жената, която ще го роди, тя е просто нещо несъществено в цялата картинка. И дори сега, когато има срещу себе си жив човек и би следвало да има някакви чувства към нея, пак не може да осъзнае, че не е сам.

Допитайте се до ваши роднини от двата рода какво мислят, може някой да изкаже аргументи за едно или друго име и да ви вразуми. Името на детето е много важно нещо. Ако е момче, то остава в рода  на баща си. Ако е момиче, когато се омъжи, отива в рода на съпруга си. Ти, самата, оженвайки се за таткото, си влязла в рода на мъжа си (искаш или не искаш). Така, че има резон в това, да послушаш мъжа си. Щом  е убеден как трябва да се казва, сигурно точно това е името за детето.
Не знам какво е това влизане по родовете, но за нашето дете родата няма думата. Не бих намесвала още хора в толкова лични въпроси на двойката.

# 159
Казвам за пореден път неща, които вече съм казала но продължават да ме питат в мненията (наясно съм, че не всеки е изчел цялата тема):

- не споделям имената от суеверие. Няма да ги изтипосам тук, безсмислено е. Ще има още 10 страници със ЗА и ПРОТИВ всяко едно от тях, което си е личното мнение на всеки и нито ще ми помогне, нито ще ми наклони везните.
- не, не сме обсъждали имена преди да забременея
- никъде не казвам, че очаквам да е доволен и щастлив сега и веднага. Искам да има ДИАЛОГ. Той не желае такъв. Аз не желая да правя нещо, което на мен не бих искала да ми е направено. Да се запише с име избрано от мен детето без да сме стигнали някакво съгласие е изключено.
- никого не притискам. След последния спор по темата си трая
- причина да е точно това име като на точно този човек както казах и по-горе няма конкретна. Поне така твърди той. Казва, че просто името му харесвало и точка. Питала съм го с какво свързва този човек. Казва да не продавам на всичко толкова задълбочен смисъл и пак се завъртаме до "просто ми харесва". Няма каква велика тайна тук. Приемам каквото ми казва.

# 160
А хората от форума ли да коментират отношенията им? По-добре роднините.

Друга идея, идете и двамата на психолог, има какво да ви каже. (не искам да кажа, че сте луди, нормално е да се ходи на психолог)

# 161
  • София
Не живеем в 19 век та жената да става притурка на мъжа, да му ражда мъжка рожба и да се съобразява с цялата рода Rolling Eyes Но определено този мъж се държи, сякаш грам не я зачита. Аз съм убедена, че има някаква друга причина да иска точно това име, но не я споделя, защото знае, че няма да се хареса на авторката. Доста детински се държи.

# 162
Това пък да питаме родата той се опита да го направи. За мен допълнително наля масло в огъня по този начин, защото това си е лично, между нас и няма нужда да намесваме цялата рода. Това е решение на майката и бащата. Не на баби, дядовци и така нататък.

# 163
Казвам за пореден път неща, които вече съм казала но продължават да ме питат в мненията (наясно съм, че не всеки е изчел цялата тема):

- не споделям имената от суеверие. Няма да ги изтипосам тук, безсмислено е. Ще има още 10 страници със ЗА и ПРОТИВ всяко едно от тях, което си е личното мнение на всеки и нито ще ми помогне, нито ще ми наклони везните.
- не, не сме обсъждали имена преди да забременея
- никъде не казвам, че очаквам да е доволен и щастлив сега и веднага. Искам да има ДИАЛОГ. Той не желае такъв. Аз не желая да правя нещо, което на мен не бих искала да ми е направено. Да се запише с име избрано от мен детето без да сме стигнали някакво съгласие е изключено.
- никого не притискам. След последния спор по темата си трая
- причина да е точно това име като на точно този човек както казах и по-горе няма конкретна. Поне така твърди той. Казва, че просто името му харесвало и точка. Питала съм го с какво свързва този човек. Казва да не продавам на всичко толкова задълбочен смисъл и пак се завъртаме до "просто ми харесва". Няма каква велика тайна тук. Приемам каквото ми казва.

Ти кое точно не рззбираш всъщност? Той ти е казал какво иска и точка, няма да си промени мнението.
За какво разбирателство говориш като такова няма да постигнете. Накрая ще се съгласиш на неговото и това е - нали искаш мир да има. Сто пъти си правила компромис, сега ще е сто и първият просто и така.

# 164
Е, като няма дълбока причина, защо толкова държи на името. Лъже нещо, овърта. Или както казах му доставя удоволствие да се налага. Кофти и в двата случая.

Общи условия

Активация на акаунт