С какво ви дразнят свекървите? - 158

• 24 298
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Скрит текст:
Явно за теб само тропането е решение, защото ние не решаваме проблемите с роднини така. Знаеш, че сестра му, точно поради липсата на майка им, много искаше да изземе тези функции и правеше много упорити опити. Не само с нашето семейство, но и с това на другия си брат. На тях се фръцна и не дойде на кръщенето, защото нямало да е главно действащо лице. И религията на племеницата дори се опита да определи.
Звънеше от днес за вчера да ѝ се свърши нещо, особено на мъжа ми, без оглед на това, че той не е длъжен да ходи по гъза ѝ, има си семейство отдавна и други ангажименти.
Племеницата я гледаше, даже сама, нашия до ден днешен не е звъннала само по повод "как е детето". Не знаела какво да прави с момче, като, че да звъннеш има значение пола на бебето. Но пък за сметка на това ми е звъняла, че след 10 минути )на толкова живее) ще дойде да ми остави детето за час, два. Върна се след 4.
Свекъра пък веднъж изтърси, че само нашия му е внук, защото на брат му детето (първата му внучка) била момиче.Мъжа ми беше първия, който го насмете и му каза, че никое внуче няма да види, ако ги дели така.
Проблеми с намеси и даване на наклон, които по нищо не се различават  дали ще са от свекърва или свекър и (пак забравих каква ми се пада сестра му).
На мъжа ми, като му разкажа някой казус от темата, който или е много фрапиращ или ме забавлява,
Скрит текст:
думите му обичайно са "тази жена, мъжа няма ли?" Никога на мен не ми се е налагало да се разправям с негови роднини, нито на него с майка ми. Защото и двамата за намесата сме на едно мнение. И не правим компромис. И с майка му щеше да е същото, нали баща му все пак ги е отгледал сам, бяха ученици и тримата, когато почина майка им.
Това сериозно ли е?
Разказваш на мъжа си казуси от темата?
При теб нещата наистина са за психолог. Това е обсесия.
Не мога да си представя колко скучен живот трябва да има едно семейство, за да си разказват случаи на непознати хора.....

Ами то има някои доста фрапиращи случаи...Понякога човек споделя, за да си свери часовника.
Защо да е за психолог?
Мъжа ми се занимава с техника и електроника, споделял ми е за някой случай с ремонти, смешно или шокиращо развитие, което е видял в някоя група.

# 571
  • Пловдив
И аз нищо странно не виждам в разказването на фрапиращи случки на партньора или на приятели само по себе си - било от работата, или от форума, или от друго място - все са случки. Не се измерва с това фиксацията. Иначе едно половината население ще се окажем фиксирани.

Ма били все от една тема - ми това си прочел, това разказваш.

Скрит текст:
Сега ще кажете, че нефиксираните хора не четат все в една тема, ама то тука си е извор на забава.

# 572
Чак пък. Ако прочетеш някоя абсурдна семейна динамика или някой бисер на нечия свекърва, няма ли да споделиш с мъжа си? Ако премахнем всички разговори за взаимоотношенията между хората на наши колеги, приятели, роднини, съседи и непознати хора, за какво ще си говорим по цял ден? За политика, за книги, за времето? Ама то и там има скандали, любовници и странни семейни динамики. Между другото много можеш да разбереш за партньора си в зависимост от това как приема някоя житейска ситуация. Ние с мъжа ми често спорим кой крив, кой прав в някоя чужда история.

# 573
  • Най-красивата страна
Ако свекърите са осигурили жилище на младото семейство-няма лошо,голям жест е.
Младото семейство ще го оцени .И не е казано,че не могат да си купят още едно жилище.
Обаче ,за да бъдат добри отношенията,трябва да има толерантност,тактичност и от двете страни.

Свекърите дори да не са подарили жилището,а да са го дали за ползване,пак би трябвало да зачитат личното пространство на младите и да се съобразят.
Не е толкова трудно да се обади свеки по телефона  и да пита дали е удобно да мине да ги види.
Младите си имат ангажименти,имат си личен живот.
И на мен ми се е случвало през първата година свеки,която тогава беше добре да ми се изтърси пред входа без предупреждение и да звъни по телефона,да вдига скандал защо не съм си вкъщи с бебето .Беше възмутена,че не се прибрах заради нея,ама аз бях с бебето на гости на 50км.
Случи се и втори път да седи навън,защото няма никой вкъщи и така по трудния начин се научи да се обажда.

Също така е редно свеки да разбере,че бебето не може да се съобразява с нея.
Няколко пъти съм отказвала категорично да събудя току що заспалото си бебе,защото тя сега искала да си играе с него.
На третия път тя се оплака на мъжа ми ,той я нахока и проблема приключи.

Дори свекърите да имаат ключ от апартамента,пак не е редно да отидат без предупреждение,без да звънят на вратата и направо да си отключат.
Малко досетливост се иска да се сетят,че могат да сварят младата двойка в неудобно положение.

За младото семейство
Нормално е свекър и свекърва да искат да посетят сина си или да му се обаждат по телефона.
Нормално е също да виждат внучето си.
Ако са осигурили те жилище на младото семейство,а снахата няма нищо свое или  осигурено от родителите е редно да оценява жеста и да прояви търпимост,да покаже уважение.Особено,ако не може да си позволи кредит или наем.
Защото на приказки е много лесно,ама реално не всяко младо семейство може да си го позволи.

И не на последно място,ако младите искат да са самостоятелни и никой да не им се бърка,това означава ,че трябва да са способни сами да се справят с финансите и гледането на децата.

# 574
  • София
Хайде и аз да споделя, хич не се оплаквам, дори така е по-добре.
Ако смятате, че свеки поне веднъж се е поинтересувала за бъдещата си правнучка - грешите. Или поне аз не знам за проявен интерес, а синът й непременно щеше да се похвали. Все пак не забравям, че дъщеря ми е най-нелюбимата от четиримата внуци.
За сравнение - баща ми самостоятелно открил бебешки магазин (идея нямам как го е намерил) и не миряса, докато с дъщеря ми заедно купили ваничка и биберони. А е 9 години по-голям от свеки.

# 575
Cuckoo, докога ще сравняваш твоите родители и тези на мъжа ти? На колко си години вече? Simple Smile
Би трябвало да си разбрала отдавна колко са различни хората и колко различно реагират в различните ситуации.
Знаеш си я каква е, защо се впрягаш изобщо? Не можеш да я промениш, само наказваш себе си, като се дразниш и ядосваш.
Я си представи, че беше обратното – меси се, налага се в живота на младите? По-добре липса на интерес, отколкото другата крайност.

# 576
  • София
На въпроса - след месец навършвам 54.
Да, хората са различни, но чак пък толкова... Дадох баща ми за сравнение, че не е заради възрастта.
За месене - на младини имаше желание активно да се меси, сигурна съм, че ако тогава живеехме сами, щеше всяка седмица да се самопоканва.
Разбирам да си други занимания, обаче няма, нито приятели. Ама така е, като само си ходил по гости, един човек не си поканил
Интересното е как е успяла да промие мозъците на децата си и каквото каже - да го приемат безкритично, например, че няма какво да прави вкъщи и трябва да ходи на работа до 100 години, обаче други да се занимават с возене, финансови въпроси и т.н. И няма кой да й каже "не мога, не съм в състояние".

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 12:29 от Cuckoo

# 577
  • Най-красивата страна
Когато свекървата няма никаква среда и никакви интереси,обикновено се вкопчва в семейството на сина си и започва да се бърка навсякъде.
И ето го конфликта.

Но има и едни модерни свекърви,които работят ,имат приятелки,хобита,ходят по екскурзии и културни мероприятия.
И те стават лоши,ако снахата е имала очаквания да и отглежда свеки децата.

# 578
  • София
Ааааа, както казала Гергана от поемата: "Късно е, либе, за китка".
За 30 години децата пораснаха и без нея, и свои деца ще имат.
Тя не е от модерните и сега няма над кого да властва, след като свекър ми почина.

# 579
На въпроса - след месец навършвам 54.
Да, хората са различни, но чак пък толкова... Дадох баща ми за сравнение, че не е заради възрастта.
За месене - на младини имаше желание активно да се меси, сигурна съм, че ако тогава живеехме сами, щеше всяка седмица да се самопоканва.
Разбирам да си други занимания, обаче няма, нито приятели. Ама така е, като само си ходил по гости, един човек не си поканил
Интересното е как е успяла да промие мозъците на децата си и каквото каже - да го приемат безкритично, като например това, че нямала какво да прави вкъщи и трябвало да ходи на работа до 100 години, обаче други да се занимават с возене, финансови въпроси и т.н. И няма кой да й каже "не мога, не съм в състояние".

Тя докторка ли е, как беше? Те до много години работят.

# 580
Пак, добре че работи, иначе щеше в чудо да се видиш. А за развозването - явно на децата ѝ не им пречи. Ако не им харесваше, нямаше да го правят.

# 581
  • София
То това велико работене е примерно 2 дни в седмицата, не е всеки ден. Iris04, да, зъболекарка е, но малко в повече идва да се кандилкаш до Ботунец или да имаш претенции някой да те вози дотам, без да се съобразяваш със заетост.
Не е като да водиш родител на лекар или на почивка.
Определено няма да се видя в чудо, отдавна не смее.

# 582
Ако нейните деца/ дете си я развозва, а не закача теб, какво те бърка? Ако това пречи на ваши планове, нали знаеш  - първо с мъжа си говори.
   Имам внучка , моите родители са живи, на съпруга ми само бащата.По различен начин показват емоциите си  и интересът към нея.

# 583
  • София
Ако се възмущавам, то е защото се създава хаос в неговата работа и тя или не разбира, или се преструва, че той има хора с часове и няма как да ги отсвири в последния момент.
Ако ми се каже от предишния ден, че няма да ме возят, съм напълно ОК, както беше цели 3 дни миналата седмица и още съм жива.
По-скоро ме изумява как някои хора нямат критично мислене и карат по разни мантри, насадени им още като деца.
В интерес на истината, и аз имах такива моменти с майка си, обаче преди 20 години.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 14:19 от Cuckoo

# 584
  • при късмета
Да де, ако създава хаос в неговата работа, той е човека, който трябва да отреже нея, не хората, които не може или не трябва. Това не е твоя работа. Ти пак жалиш него и в същото време го обвиняваш за проблеми вкъщи. Ама свекървата е виновна!? Не, не е виновна тя, мъжа ти е единствения виновен.  И докато му го спестяваш, това няма да се промени. Въпреки дългия ви брак. На голямата не си спестила неуредиците вкъщи, но имаш син горе-долу колкото моя. Аз бих направила всичко възможно на него да спестя напрежение вкъщи или криви шаблони за семейство и това кой на какво трябва да търпи. Трябва да си наясно, че няма де се плесне сам по челото след 30 години някакво статукво, че не е добре

Общи условия

Активация на акаунт