"Обичам" Топлофикация - тема 8

• 25 460
  • 685
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Така излиза. Те ги приспадат от следващите фактури.
Но все пак до 31.08.2025 някой потребител може да обжалва.

# 346
Да. Ще черпиш 😃

Това приспадане веднага ли започват (още от юни?) или чакаме септември?
Миналата година доплащахме, а предишните не помня как беше.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 21:28 от птица

# 347
  • София
Чакаме до септември.

# 348
  • София
На нас са ни ги върнали в тази фактура където излезна сега. Дължах 420 лв сега са 270лв с юнската.Имаха да ми връщат 178 лв

# 349
Хм, заподозрях аз, че не трябваше да плащам юнската, но късно. След като я платих 😃
Следващия месец ще трябва да проследя сумите, да не платим два пъти.

# 350
  • Варна.
Чакам изравнителна сметка за апартамент (под наем), това е първи сезон.
Интересува ме по какъв начин ще я получа , имам паролата за достъп до "моето топло" на сайта на Топлофикация, там ли ще я видя или ги качват на сайта на топлинния счетоводител, в случая Далсия?

# 351
Далсия 👍

# 352
Влизате в сайта на "Далсия", създавате си профил с мястото на отопление /може и да са повече от 1, ако имате и друг/и апартамент/и със същия топлинен счетоводител/. След което си следите там всичко. Аз съм подала и за уведомление за график на отчитане и нещо друго може би, направила съм го отдавна и не помня, но получавам СМС за този график/. Полезно е да имаш профил при топлинния счетоводител.

# 353
Въпрос към потребителите на Далсия. Как процедират с неотчетените апартаменти. Втори сезон се натъквам на скандални практики, незнам кой ги следи като орган, обаче?

# 354
antea,  съболезнования.

Това не е сградна инсталация, а начислени единици на уред № 10027198. От няколкото сметки се вижда, че през годините само този уред е ползван, другият не е. Вижда се и, че показанията са нулирани ежегодно, старият отчет винаги е 0. Най-вероятно нулирането става при отчитането и вече е нулиран. Трудно ще се докаже грешка при това положение, освен ако топломера не е повреден. Но и на мен ми е странна тази по-голяма консумация, спрямо предходни пълни периоди, при положение не е за целия зимен сезон и зимата не е била по-студена от предишните.

-----------------
Някой има ли обяснение на този феномен?
Общ водомер показва по-малко от индивидуалните и то при условие, че на някой са му нашили 50м3.
Изключвам възможността да не работи общият, няма да го допуснат.
Скрит текст:

Най-логичното обяснение е, че има много неотчетени водомери, на които сбора от реалните  показания е с около 50м3 по-малко от начислените поради неотчитане. При 650 -660 куб.м. вода, е напълно възможно да става дума за такова по-голямо начисляване на неотчетените, особено ако и блока е с повече апартаменти.
В сметката пише, че нямате апартаменти без водомери.
Интересно е и дали правят намаление на всеки апартамент с % от тази разлика от 50 куб.м. вода.

Друга причина може да бъде повреда на общия водомер, техния срок е двугодишен, поне беше такъв преди години.
Трета - неточни отчети за предишни периоди. Преди години в блока имахме тежки спорове с ВиК. Бяхме "излели" цяло блато пред блока  от 700 кубика вода. После сме си "всмукали" обратно по-голямата част от блатото, но това "всмукване" не го бяха отразили. Под 'всмукване" имам предвид отрицателна разлика между общия водомер и сбора на индивидуалните за определен отчетен период, както е при вас. Ходихме, гледахме по карнентите им, изчислявахме, доказвахме. Аз самата бях изчислилявала сбора от индивидуалните водомери и общия за целия период от монтирането на общия водомер. Успяхме да ги убедим в допуснатите от тях грешки и намалиха с доста това количество от 700 куб. м. вода.
Във вашия случай е добре да се види и за предходния период, дали тогава не е имало обратната разлика - на общия водомер да има много по-голямо количество вода, отколко сбора на индивидуалните водомери и сега да изравняват тази разлика.

Аз определено бих искала да ми обяснят от къде идва разликата и бих проследила всичко. Определено не обичам подобни истории. Преди време ВиК масово бяха начислили лихви от 50-60 стотинки на цяла София, при нулево старо салдо. Дребни грешки, които са доста пари, получени неоснователно от Софийска вода. Така и не ги поправиха, въпреки споровете.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 14:16 от Diorela

# 355
Въпрос към потребителите на Далсия. Как процедират с неотчетените апартаменти. Втори сезон се натъквам на скандални практики, незнам кой ги следи като орган, обаче?
В какъв смисъл скандални практики? Дай повече информация.
По принцип на неотчетените апартаменти се начислява възможното максимално потребление.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 14:56 от птица

# 356
В какъв смисъл скандални практики? Дай повече информация.
По принцип на неотчетени те апартаменти се начислява възможното максимално потребление.
Ами уж неотчетените, а пък в общия шиит сложили колкото миналата година. Апартамент, който не е осигурил достъп е  с нула. Питам за отговорно лице и контролно отчитане и девойката побърза да ме отсвири...

# 357
Официално оплакване.

Да не са с уреди за дистанционно отчитане тези неотчетените според теб?

# 358
Моя лично мнение - от двата монополиста, предлагащи сходни услуги - Топлофикация и Електро, Топлофикация е по-голямото зло. Нека да помислим - в редките случаи, в които дружеството има да ни връща пари, то реално ни връщат по-малко. Как така? Проста математика - цената постоянно се покачва, съответно през Отоплителен сезон x/y плащаме по-малко отколкото през сезон x+1/y+1. Така погледнато, дружеството ни изплаща по-малко количество вода/отопление, от колкото ни дължи. Докато при електрото, колкото и да е, поне плащаш на момента - консумирал си да речем 500 киловатчаса - 400 дневна и 100 нощна, при цена от 25 стотинки дневна и 18 нощна, плащаш точната сума ( стига, разбира се, някой да не се е вързал към теб). Бързо сравнение с Германия - там, парно и топла вода, към техния ТЕЦ, имаш целогодишно т.е. ако ти е кеф, можеш да си надуеш парното през Юли. Ползваш и плащаш, на момента. Затова, аз лично имам двете опции - ТЕЦ за отопление и топла вода + отопляване на ток и бойлер. Не съм ок да разчитам само на ТЕЦ-а. Със здраве!

# 359
Можеш да си вземеш надплатеното и на каса в някой от пунктовете и тогава няма да има разлика. Но на хората не им се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт