Изневярата и след това ...

• 56 903
  • 1 574
  •   1
Отговори
# 1 410
  • София
Аз не виждам как в мъж от нашето общество, който се оплаква, че жената е меркантилна, задето е платил нейната половина от вечерята на първа среща, ще иска да издържа 3 жени и 15 деца Laughing

# 1 411
На някои религии им е толкова изкривено мисленето спрямо жените, че изобщо не знам за каква любов може да става дума
Не знам защо смяташ, че любовта е привилегия само на християните.
Омар Хаям и други арабски автори са писали много стихове за любовта, също и в приказките от 1001 нощ доста се говори за нея. Индийците пък си имат Кама Сутра, също всякакви стихотворения и песни.
Любовта си е любов, всички от вида хомо сапиенс я изпитват еднакво, нищо че обществата, в които живеят са различни.

# 1 412
  • София
Къде съм споменала християни? Различните религии, народности, етноси, имат различни културни особености, възприятие към жената, различно разбиране за правилно и грешно, морал. И колко и чувството любов уж да е еднакво, тези разлики могат да променят проявите му до неузнаваемост. Любовта е проява към личността, а на места, където жената не се възприема за личност, за каква любов можем да говорим? Да не говорим, колко от браковете по разни места са уговорени, покупко-продажби, насилствени. И там за каква любов говорим? Това, че някой, някъде има право на няколко жени (под определени условия, защото други по същите нямат право и на една), не предполага любов към всички, даже към една дори. Предполага основно секс и слугинаж.

# 1 413
Разводнявам темата, ама аз имам и приятелки, които са ми казвали, че не им е проблем да са влюбени в двама мъже едновременно. Пък мъже колко такива познавам, няма да отварям дума. Аз съм моногамна и това не го разбирам, макар, че за другите ако не им пречи го приемам. Също си търсех и мъж, който да е с моите разбирания, защото като съм влюбена, не мога да деля човека до себе си. Това ми е било основен мотив, не съм мислила, че това ще ощетява финансово семейството и подобни неща.

# 1 414
Това, че някой, някъде има право на няколко жени (под определени условия, защото други по същите нямат право и на една), не предполага любов към всички, даже към една дори. Предполага основно секс и слугинаж.
Не съм сигурен, защото когато са измислили полигамията (а тя е много преди исляма) вече е имало и слугини, и робини. За секс си купуваш една робиня, за шетане в къщи друга (може и същата да е). Било е доста по-евтино от да се жениш за нея и да осигуряваш същия стандарт като на другите си, до 4 общо, както им е казал пророкът.
Тези, за които се жениш, сигурно ги обичаш, иначе защо се жениш за тях?
Така че защо да не е възможно да обичаш няколко жени/мъже едновременно.

# 1 415
  • София
Много си запознат с тази религия Smile А какво гарантира, че не си разлюбил първата? Предполагам, развод няма Wink Така може би се жениш за втората, защото вече не обичаш първата, но не можеш да се разведеш (на Хенри VIII, от една друга религия, му се е наложило да ги убива някои). Може първата да не ражда момчета. А може и да ти се прави секс с повече от една. Там имат ли право да правят секс с всяка, която не им е жена? И как жените не работят, пък има слугини? И тези съпруги, освен да раждат и гледат децата (и да правят секс, дори да не искат), какви други задължения имат? Колко богат трябва да е един мъж, че да има три жени, няколко прислужници и дузина+ деца? И колко мъже остават без жени, защото едва ли бройката е в пъти на тази на мъжете, особено предвид колко биват убивани за различни "престъпления", като това, че не са искали уредения брак или са били изнасилени, и така са накърнили семейната чест? Какво става с бедните мъже, които нямат пари за жени, а и жени няма за тях, защото не са останали от богатите?

Та освен всичко това, да обобщим, нищо в цялата схема не доказва любов към повече от една жена, нито дори към една Wink

# 1 416
  • Out of the Mix
Върнете се в реалността, където на първа среща мъжът, ако не плати, сметката се дели, или жената настоява тя да плати, или да си плати.
При вас кое се е проявявало?

# 1 417
Крис, не ги знам мюсюлманите какви чувства и към коя жена изпитват.
Ето, Лятно време казва, че можело. Значи, тогава е важно в една двойка да бъдат двама души, които не могат да обичат едновременно по няколко, за да не се получават проблеми.
Може и двойка, в която и двамата се влюбват в по няколко. Важното е синхрон да има.
Интересно обаче защо в арабските страни една жена не може да има много мъже. Само мъжете ли могат да обичат повече от една? Или става въпрос за културни особености, нямащи общо с любовта?

# 1 418
Интересно обаче защо в арабските страни една жена не може да има много мъже. Само мъжете ли могат да обичат повече от една? Или става въпрос за културни особености, нямащи общо с любовта?
Жените обичат по повече от един, обаче серийно. Едва ли има жена, която е обичала само един от моминска възраст, та до гроба. Обикновено са доста повече.
Въпросът е само да съвпада продължителността на любовта й с продължителността на брака/браковете й, че инак лошо.

# 1 419
  • Далечният изток
Много бракове продължават дълго и без любов. С годините не ми се вярва любовта да я има, примерно в един 30 или 40-годишен брак, но двамата ги държат заедно други чувства предполагам.

# 1 420
Нали имаше Парето-пример в отношенията: от 80% влюбени само 20% са заедно
А от тези 80% които са останали заедно през годините, само 20% са влюбени

# 1 421
ДА си влюбен, да обичаш и да си в брачен съюз/харем не винаги е равностойно на любов. Бракът може да е делово отношение. Сега в харема си дали ще обича 1 или николко, там целта е друга. В християнски брак любовта е също пожелателна, но не и задължителна.
Омар Хаям хубаво го намесвате, но той е преди всичко учен/философ, който възпява И любовта, но там тя е обвързана не с религията, а със субективното чувство.
//
Оставам на тезата, че изневярата е преди всичко психологическо изживяване, отколкото физическа болка или предателство.
При нея самият акт е само малък израз на истинската причина и последващите състояния, които са много по-мъчителни и трудни за преработка.
Безкрайна постоянна тревожност и съмнение към човека до теб (мислите му, действията), несигурност, липса на доверие и едно съпътстващо постоянно огорчение и потиснатост, че не си избрания.
Лично за мен подобни отношения са агония, ако и двамата са по-емоционални и топли хора.
Ако са по-делови, лишени от емоционална нужда, прагматични (но и двамата), биха могли да игнорират и изтласкат акта на изневярата и да си живеят в относителен баланс. Въпреки всичко, пак има изтласкване на фрустрацията и тя рано или късно ще избие при един от двамата или и при двамата. В каква посока – има варианти. Агресия, нов/и партньори, декомпенсиращи поведения (безразборни валидиращи контакти, приятели, занимания, хобита), нерядко психологически тормоз един над друг (обикновено над изневерилия).
КОй какво го устройва и в какъв момент сам си преценява.

# 1 422
  • София
Жените обичат по повече от един, обаче серийно. Едва ли има жена, която е обичала само един от моминска възраст, та до гроба. Обикновено са доста повече.
Въпросът е само да съвпада продължителността на любовта й с продължителността на брака/браковете й, че инак лошо.

Така е, като става дума за жената, е лошо Smile

# 1 423
Аз съм общувал с мюсюлмани и общо взето съм наясно за какво става въпрос.

Наистина основната цел е да има възпроизводство (репродуктивна възраст, по-млада 2-ра или 3-та жена и т.н.) и мъжът да е напълно удовлетворен, защото там животът се върти около мъжа, но, естествено, се възпроизвежда чрез жената.

Масово са с до 2 жени, много рядко и само най-заможните с повече от 2. Младостта си казва думата при избора на новата. Върви с покупка/ осигуряване на жилище, най-често отделно от първата жена или, ако е голяма къща/ имение, в отделна негова част.

Много рядко няколкото жени се понасят и се спогаждат, тъй като това зависи от образование и възпитание, а това невинаги е на ниво и надделяват ревност и завист.

Това е свят, в който жената трябва да е или с баща си, или с мъжа си, или с брат си, или с порасналия си син, иначе се счита за неблагонадежна жена. В такива условия е това многоженство. И, както и другите споменаха, мъжете и жените там са с различни права, не са равнопоставени, включително, и чисто законово.

Аз не съм фен на полигамията. Даже не е хигиенична и здравословна.

# 1 424
  • Out of the Mix
Имал съм и аз "досег" до туркиня.
Кефеше ме, много чиста беше, поддържана и хигиената беше топ, както трябва. Изкарахме известно време. Дали бих "взел" такава жена? По-скоро да, но да не е от тези "религиозните", там с родата и т.н. Байрями и тем подобни. Sweat SmileJoy

Общи условия

Активация на акаунт