Изневярата и след това ...

• 56 258
  • 1 574
  •   1
Отговори
# 1 425
А любовник ергенче Wink на омъжена жена? Или такова животно няма?
Има такова животно, забавление и за двамата. Не съм чувала такава връзка да има сериозни последствия, освен ако, разбира се, съпругът не отвори гардероба в неподходящия момент. Simple Smile

# 1 426
Предполагам, че и мюсюлманите говорят с такава "благосклонност" за особеностите на нашите мъже и жени.
Пълни глупости горе за двете трите жени.
От дете съм общувала с български турци. Чисти и лоялни, да. Полигамия там е невъзможна, те са ревниви до болест. Неслучайно е клишето "мъжът ѝ е тотален турчин" (ревнив и териториален).
Сега, ако коментираме разни хабибита и арабелки, друга тема.

# 1 427
  • Out of the Mix
И жените са ревнивки и си пазят територията с всички сили.
Влюбени са, като орлици, държат и не искат да пускат.

# 1 428
Surah An-Nisa https://quran.com/4?startingVerse=129
4:3 « If you fear you might fail to give orphan women their ˹due˺ rights ˹if you were to marry them˺, then marry other women of your choice—two, three, or four. But if you are afraid you will fail to maintain justice, then ˹content yourselves with˺ one or those ˹bondwomen˺ in your possession. This way you are less likely to commit injustice. »
4:129 « You will never be able to maintain ˹emotional˺ justice between your wives—no matter how keen you are. So do not totally incline towards one leaving the other in suspense. And if you do what is right and are mindful ˹of Allah˺, surely Allah is All-Forgiving, Most Merciful. »

Понеже виждам, че говорите за полигамията и религията, за тези, на които им е интересно - текстове от Корана относно полигамията. Имайте предвид, че естествено най-добре е да се изчете целия Коран за контекст.
Изводът ми е , че е трудно да си с повече от една жена.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 09:39 от Linda*kiss

# 1 429
Нашите турци бяха и са много повлияни от соц-а, в който жената беше изравнена с мъжа.
Не беше позволено, даже и неофициално, да имат повече от 1 жена.

Аз говоря за мюсюлманите в мюсюлмснските страни. Наистина са много чисти, напр. знаете, че обувките се събуват на входа, няма домашни любимци вътре и т.н.

Когато споменах за полигамията и хигиената, имах предвид, че лесно могат да се предават даже и леки, но досадни инфекции. Жените трябва да се поддържат изрядно чисти, но, сами схващаме, че това е превръщане на жената буквално в обект, а не в субект на отношенията.

Но няма значение, тук темата е друга и не-мюсюлманска.

# 1 430
И мъжете трябва да се поддържат.

Понеже стана въпрос за религията и броят на съпругите, исках да дам оригиналния текст. Надявам се да не се водят религиозни спорове. А всеки да си направи изводите по темата.

# 1 431
Точно така им е казал пророка - ако вземеш втора, трета, четвърта жена трябва да си справедлив с нея (да й осигуряваш и да я обичаш колкото и другите си). А ако не - по-добре се задоволи с някоя робиня.
Тогава робини не са им липсвали, такъв е бил света им - племената постоянно са воювали едно с друго, избивали са победените мъже, а жените и децата са вземали като роби.
За да пожелаеш да я направиш от робиня съпруга, сигурно е трябвало да я обичаш? Не се наемам да гадая.
Може и да е било защото децата от друга - не законна жена - са незаконни и не могат да те наследяват. То и в Европа така е било.

# 1 432
Хората са хора навсякъде по света и тези страсти и дилеми ги е имало и продължава да ги има и в Европа и не само. Ситуации различни.

# 1 433
По повод хигиената, точно мъже, които изневеряват или уж на добри позиции, и уж изгодни партии, не се пазят. А мъже дето съзнателно имат повече контакти или са в открито отворени връзки, практикуват 3-ки, 4-ки, винаги са се грижели много добре за хигиената. Ама това е от моя опит и споделяне от моето обкръжение.

# 1 434
  • София
Мъжете по високи позиции и с власт са самонадеяни и арогантни, затова не се пазят и не смятат, че нещо може да ги хване, от друга страна на им дреме за жените.

Мен лично ме плаши как мед ви капе от устата български мъже да говорите за по 3 съпруги, които по принцип могат да се убият и с камъни, нали... И робини, и не знам си какво. Явно много мразите жените.

# 1 435
Робините и "излишните" жени (такива, за които няма мъж, защото е умрял във война и някой трябва да ги изхранва, понеже няма къде да работят извън къщи) са били преди 1000 години.
Сега това отдавна е минало, но говорехме по принцип възможно ли е мъж да обича повече от една жена. В тази връзка питах защо тогава мюсюлманите са си вземали по няколко - до 4? Ако е само за секс и слугуване, можело е да си ги държат като робини, не съпруги.
Това е целият аргумент, а че сега никой няма да си вземе робиня или втора/трета/четвърта съпруга - няма, не бойте се.

# 1 436
  • София
Не, питаше се дали човек може да обича повече от двама души. Не мъж повече от една жена.
Просто на вас не би ви било угодно да сте един от двамата мъже, в които е влюбена жената.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 13:12 от The Catcher in the Rye

# 1 437
Има един сериал, в който един мъж е много влюбен в две жени и това толкова го измъчва, че се самоубива. После двете жени стават любовници. Верно сериал е, но няма невъзможни неща, може да се обичат повече от един мъж/жена, но мисля че това е доста рядка конфигурация. В реалността един е трудно да обича или да го обичат, какво остава за повече.

# 1 438
  • София
В реалността често не става дума за любов, а за предназначение.

# 1 439
Не казвам, че аз бих могла да приема спокойно полигамия, обаче си мисля, че де факто един мъж може да разполага с финанси, физически възможности да помага битово и, не се смейте, но и либидо, от които може да се облагодетелстват няколко жени. И тези жени да са осигурени и за тях да е поета отговорност пред закона. И те да не спят с други мъже, а публично да се знае, че те са с този мъж. Казвам това, защото има случаи, в които детето от любовницата не получават нищо, нямат и същия достъп до мъж, който реално както е харесвал жена си едно време, така може да е харесал и другата. Не знам, не знам… Разсъждавам. Емоционално несъмнено вероятно е трудно.
А иначе изневярата си остава като понятие. Щом са се съгласили на едно и единият лъже.
Обаче много хора са в “отворен” брак или жени, които се правят, че не знаят. А ако нещата не са уредени на светло, като че ли е по-вероятно да се стигне до нечестни ситуации.

Според мен мъж може да обича две, но различно. А при повече може да не става въпрос за обич, а за симпатии, нужди или предназначение, както казва Лъвица, не знам. А пък за влюбен, мисля, че може да е влюбен само в една едновременно.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 15:04 от Linda*kiss

Общи условия

Активация на акаунт