Изневярата и след това ...

• 56 257
  • 1 574
  •   1
Отговори
# 1 470
И като стана дума, назад споменах някои интересни неща за женската природа, но те бяха игнорирани, защото не са изгодни Wink
Аз не съм ги игнорирал - чел съм и Sex at Dawn, и Red Queen и други книги за еволюционна биология.
Така си е.
При хората според мен жените са серийно моногамни - искат да намерят един, с най-качествени гени, който да им помага да отгледат детето, докато е невръстно, понеже сами са безпомощни около и след раждането, после докато кърмят (детето на хомо сапиенс не може да ходи и да се храни само веднага, както при повечето животни).
След което търсят следващия, с още по-добри гени (ако се намери) или просто за генетично разнообразие. А ако не се намери - и същия става. Затова и приказките "любовта трае 3 години" и другите подобни миймове.
Мъжете пък... да не почвам по-добре, че се отваря дълга тема.

# 1 471
Няма "мъжка психика"/ или женска. Изучава се психология на човека.
Например, ако терапевт работи с невротичен/тревожен тип със съпътстващите казуси социализация, реализация и тн., дори чисто полови въпроси като влечение, сексуалност и прочее, са общовалидни.
Сега, това че е мъж и го е страх да заговори жена, там може да се обсъждат различията, но дори Фройд е казуален, когато прави тези разлики (какво блокирал Ханс, какво истеризирала Анна). Не извежда от казусите отделна психология.

# 1 472
  • София
Мъжете, Крис, искат да "разпръснат" на максимално много места, защото женските при човека не спят само с един, и така си увеличават шансовете поне на едно място да има тяхно Wink Ако женската природа беше толкова моногамна, това щеше да е излишно. Затова и са наложени браковете и девствените булки - намесване в естествения подбор и природата и опит на мъжете да си гарантират продължаването на гените по "неестествен" начин. В по-първобитни времена, децата са се гледали от цялото племе и жената не е зависила от един мъж, така че всякакъв вид моногамия е бил излишен. Та толкова за природата. Разбира се, има и други доказателства за това, като формата на главичката на п*ниса, която "изчиства" чуждата семенна течност. Споменах вече и за различните предпочитания на жените спрямо цикъла. Но това е точно природа и първобитни общества. Ние живеем в цивилизация, напреднали сме много и в умствено развитие, и най-първичтните ни инстинкти не са единствения фактор, който определя поведението ни. Ако се върнем към тях, много други елементи от нашата цивилизация ще се сринат. Ти искаш мъжете да се отдадат на природата, а жените да я подтиснат, но това просто няма как да се случи. В някои общества се налага насила, но тези общества са много по-първобитни, а агресията и опасностите, включително за мъжете, много повече. Животът там е с много по-ниска стойност, а условията - много по-лоши. Няма как да вземеш най-доброто и от двата свята.

# 1 473
Имаше там разни неща и за богомолките Wink Малко секс, малко вечеря и да му е светъл пътя.

# 1 474
Жените не са задължително моногамни и също изневеряват. Обаче аз така и не видях една полза от конфигурацията 2ма мъже - 1 жена в 1 домакинство. А от обратната, колкото и да е сложна, виждам ползи. Не значи, че не бих ревнувала. То не е за всеки.
Първобитните племена, където е имало една жена с много мъже, не са просъществували дълго и не са били в разцвет. Обратното - империи с режим “харем” са били културно, военно и финансово добре - Китай, Великобритания, Руската, Османската. И жените са се редили на опашка да са част от “харема”. Т.е. жените са по-склонни да приемат, дори ако ревнуват. Западът точно това продължава да практикува - любовници, за които се знае и които са издържани от мъжете, повишавани и така. С което не казвам, че приемам изневярата или че жените не трябва да се развеждат. А че има разлики между мъжете и жените в някои отношения.
В крайна сметка, доверието е доверие, независимо от пола. Мъж с две жени може да се рационализира. Но когато има една договорка, очаквания и чувства, това е вид нарушение и от изневярата боли.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 12:56 от Linda*kiss

# 1 475
  • София
Не са били "по-склонни" жените, просто са били по-притиснати материално и за тях е било по-изгодно от алтернативата.

# 1 476
Calma, казвай някакви новости, да се върнем на битовизмите - той продължава ли да се държи добре? Другата приела ли е, че са скъсали? Знае ли, че са 😂

# 1 477
Ако е прието и обществено приемливо една жена да живее с повече мъже или един мъж с повече жени, изневяра няма. Така че където и както да се случва това, то няма отношение към изневярата.
Бях чела, че Мерилин Монро, преди да се омъжи за Артър Милър, е живяла с двама мъже. И какво толкова, ако всички участници са били о.к. с това. Не е изневяра.

# 1 478
  • Out of the Mix
Ама, разбира се.
То е "състояние на духа". Smile
Принципно, както се разберат двамата - ако ще е отворена връзка, отношения, ок няма изневяра, нали спазва се "уговорката".
Да живеем заедно, обаче, да се обясняваме в любов, моногамност, вярност и т.н., декларирано в началото на отношенията, и след това да се "злоупотреби", не става. Simple Smile Меко казано, перушина ще хвърчи.

# 1 479
Не разбирам идеите на отворените връзки. Ако ще си лягаш с всеки защо ти е, за Бога, ангажимент и връзка с някого?
//
Може да се обичат едновременно и две жени, и двама мъже. Не винаги с единият/едната от конфигурацията има споделена сексуалност.
///
Само да напомня – моногамен е човек, който за целия си живот е имал един-единствен партньор, а не поредно моногамен.

# 1 480
  • Out of the Mix
Окей, но широкото понятие е - имаш връзка, тя е ексклузивна, не си изневерявате. Нещо се сбъгясва, разделяте се, след което всеки си хваща друг. Вече много рядко хората изкарват до живот заедно. Някои от баби и прадядовци от предните поколения са изкарвали, може би повечето. Сегашните повечето не издържат и да порасне детето и приключват. Не издържат на стреса, може би изначално грешен избор на партньор и т.н.
Аз предпочитам да съм "поредно моногамен".

# 1 481
Само да напомня – моногамен е човек, който за целия си живот е имал един-единствен партньор, а не поредно моногамен.
Тук не си права, Базила. Моногамният има само един партньор за времето, през което е с него, това е дефиницията. Може и доживот, но може и до раздяла.

# 1 482
Да живеем заедно, обаче, да се обясняваме в любов, моногамност, вярност и т.н., декларирано в началото на отношенията, и след това да се "злоупотреби", не става. Simple Smile Меко казано, перушина ще хвърчи.
Е вие правите ли го това?
Никога с жена ми единият не е казвал на другия "обещай да си само с мен и ако те хвана с друг, перушина ще хвърчи" - нито сме се клели изрично във вярност. Като се женихме ни четоха стандартния текст и казахме "Да", но там не помня да имаше такива неща.

# 1 483
Тук не си права, Базила. Моногамният има само един партньор за времето, през което е с него, това е дефиницията. Може и доживот, но може и до раздяла.
Това ясно. Вметката беше, че рядко един човек може да изпълни дефиницията за моногамност в природата.

# 1 484
  • Out of the Mix
Хехе, рф. Simple Smile
Не така, както го описваш, много ясно.
Просто в процеса на опознаването и разговорите човек си казва какъв е, какво не би толерирал, приоритети и т.н.
След което връзката си върви, не се ревнувате, не се "следите", но имате едно "наум".
Е, не си ли казвате с жена ти думи от рода на "обичам те" и т.н. Или за много хора това са просто думи, нищо не значещи? Ясно, че думите трябва да са придружени и с действия, но все пак.
Човек не говори така, ако не държи на партньора си. А ако го прави, жалко за него, и влизаме в графа лъжи, манипулации и интересчийство.
Отново казвам, че на мен не ми се е случвало, дано и да не се. Може би късмет, или подбор на партньорки. Simple Smile

Базила...в какъв смисъл да "изпълнява дефиниция"?
Много е просто - не изневеряваш, докато си ангажиран с някой. :")
Пък вече в какви дефиниции се изпада...nevermind.

Общи условия

Активация на акаунт