Киста на яйчника – 4

• 8 883
  • 189
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, момичета. Ще споделя моята ситуация и ще се радвам на мнения.

Малко предистория: Абдоминопластика и херния с платно от януари т. г. Минаха няколко безпроблемни цикъла оттогава. През август ми закъсня с 10 дни, после дойде и беше нормален цикъл. През септември пък подрани с около 4-5 дни, като преди това имах 1 седмица кафеникаво слабо течение, след което ми дойде официално, но този път не е чак толкова обилно, както по принцип.

Междувременно тревогите ми дойдоха от това, че 2-3 седмици преди цикъла корема ми се поду много, започнах да усещам дискомфорт в операцията и при определени пози виждам изразено подуване от ляво. Постепенно дискомфорта започна да преминава в болка, не постоянна, по-скоро импулсна, най-вече при напрягане на коремната стена. В момента, в който ми дойде, подуването стана безобразно, дори за 1 час така ме заболя в ляво, че не можех да ходя. Болката се разпростираше от кръста до бедрото. Посетих хирург, който ме успокои, че с операцията всичко е наред. Веднага след това минах при гинеколог само набързо за консултация, понеже се бях разтревожила от какво е всичко това. С коремен ехограф ми откри киста 6 см на ляв яйчник. Каза да чакаме да мине цикъла и да я види след 2 седмици.

Цикъла свърши, подуването в корема поспадна, но все още имам дискомфорт и голямо притеснение. Възможно ли е една киста да причини всичко това? Или да търся причината другаде?

# 31
Здравейте, момичета. Ще споделя моята ситуация и ще се радвам на мнения.

Малко предистория: Абдоминопластика и херния с платно от януари т. г. Минаха няколко безпроблемни цикъла оттогава. През август ми закъсня с 10 дни, после дойде и беше нормален цикъл. През септември пък подрани с около 4-5 дни, като преди това имах 1 седмица кафеникаво слабо течение, след което ми дойде официално, но този път не е чак толкова обилно, както по принцип.

Междувременно тревогите ми дойдоха от това, че 2-3 седмици преди цикъла корема ми се поду много, започнах да усещам дискомфорт в операцията и при определени пози виждам изразено подуване от ляво. Постепенно дискомфорта започна да преминава в болка, не постоянна, по-скоро импулсна, най-вече при напрягане на коремната стена. В момента, в който ми дойде, подуването стана безобразно, дори за 1 час така ме заболя в ляво, че не можех да ходя. Болката се разпростираше от кръста до бедрото. Посетих хирург, който ме успокои, че с операцията всичко е наред. Веднага след това минах при гинеколог само набързо за консултация, понеже се бях разтревожила от какво е всичко това. С коремен ехограф ми откри киста 6 см на ляв яйчник. Каза да чакаме да мине цикъла и да я види след 2 седмици.

Цикъла свърши, подуването в корема поспадна, но все още имам дискомфорт и голямо притеснение. Възможно ли е една киста да причини всичко това? Или да търся причината другаде?
Според мен е възможно.Кистите правят така,че яйчникът да отделя по-голямо количество естроген,а това може да влияе на много неща.А от личен опит-и аз имах подобни оплаквания,може би същите,но по-слабо изразени.Болката от кръста до бедрото е по-скоро от нервите в гръбнака,но задържане на вода или фазите на МЦ влияят на това кога е по-лесно да преведеш нерв.

# 32
Зависи от това колко е голяма, расте ли колко бързо, какво е съдържанието. Гърне за мен ти си късметлийка, че още първият лекар я е разпознал и после се е потръдило от още двама.

Моята беше ендометриозна. Ендометриозните кисти се пукат много много трудно, по-често се случва да се усукват. Което съм чувала от позната, че е страшно болезнено.
При мен отне около 8 месеца от откриването на кистата до операцията. Не смятам, че съм прибързала или сгрешила. Година и половина след операцията (първият цикъл след лечението) имах нова киста после и още една на другият яйник. 3 години си ги "отглеждам" вече.
На моменти се замислям тази зима да ги махна, но това че може да се върнат още първият месец за сега ме спира. А аз нямам партньор в момента и не правя опити. Отделно пък си мисля и колко време още е удачно още да изчакам.

# 33
Здравейте момичета! Simple Smile

Надявам се всички да сте добре. Исках да попитам тук дали на някой друг му се е случвало това което на мен. Аз ппц много често бях с фоликулни кисти и кисти на жълтото тяло преди да забременея (сега съм бременна в 4ти месец). Проблемът е, че те ставаха по 4-7см. Имала съм страшни болки след полов акт, стигала съм до спешни и тн. Ако някоя друга е изпитвала такива, най-вероятно знае за какво говоря. Когато разбрах, че съм бременна отново имах 4см киста на жълтото тяло. На последния преглед лекарката каза, че вече е изчезнала, а и това се очакваше. И преди ми се е случвало, това което сега, но си мислих че е заради кистата, а сега нямам. Преди да отида по голяма нужда, преди да стигна до тоалетната, изпитвам страшна спазмична болка като прерязване, все едно нещо ще ми се спука такова е усещането (или както като имах киста). Направо ми прималя, отивам до тоалетна и ми минава. След няколко дни пак може да ми се случи, наистина е много странно и неприятно. Има ли някоя от вас, на която и се е случвало това?

# 34
Здравейте!
От две години се предполага, че имам еднометриозна киста на десния яйчник, но тя не расте изобщо. Ходила съм на много лекари в различни градове и никой не може да ми каже на 100% нищо, защото… тя просто така си стои, няма 3 см дори.
В амбулаторния лист я описват като овална ехогенна структура в областта на десния яйчник с размери 18/19 мм.
Един лекар имаше съмнения и за фибром.
Туморния ми маркер е 22.48 ( реф. Стойност <35 )
В началото на другия месец ще ходя в Пловдив да ми правят хистероскопия - ще ми махат полип на матката. И се чудя какво да питам доктора… примерно ако се направи скенер.. цветна снимка… няма ли да се види реално какво е?
На 26 години съм, нераждала.

# 35
ЯМР е това, което може да покаже ясно структурата, ако не могат да се ориентират чрез ехографа.
Предвид, че е малка, почти всички лекари изчакват и назначават хормонални препарати. Дори за ендо кистите. Особено, ако няма придружаващи симптоми.

# 36
ЯМР е това, което може да покаже ясно структурата, ако не могат да се ориентират чрез ехографа.
Предвид, че е малка, почти всички лекари изчакват и назначават хормонални препарати. Дори за ендо кистите. Особено, ако няма придружаващи симптоми.

Нищо не са ми назначавали, казват ми, че се оперират, но и никой не се наема.. казват ми да се следя и това е. Но така е вече 2 години и никакво развитие и на всеки 4-5 месеца ходя на прегледи и то във тази връзка ми откриха и полипа иначе нямаше и да знам за него.
Адски е досадно и ми се иска да се реши проблема да се види наистина какво е, а не само да предполагат. Нямам симптоми като цяло.  
Аз между другото попитах веднъж един доктор за скенер и  той ми каза, че нищо нямало да се види ..
сега ще попитам и този, който ще ми маха полипа, но не съм сигурна, че ще ми помогне. Когато бях на преглед при него му казах за въпросната киста, но той нищо не коментира.. малка била.  😒 притеснява ме, все пак и дете ще искам след някоя друга година.. не знам какво да правя.

# 37
Кисти под 3 см не се оперират, ако не предизвикват проблеми. Така процедират повечето лекари.

Освен това всяка операция на яйчника, дори и лапароскопската може да повлияе на яйчниковия резерв и това е една от причините да не се оперират твърде малки кисти.

Звучи ми като да сте ходили в кабинети, където се извършват само прегледи и амбулаторни процедури и лекарят не е бил опериращ.

Скенер и ЯМР са две различни неща. За ЯМР направления гинеколозите трудно дават.

# 38
Кисти под 3 см не се оперират, ако не предизвикват проблеми. Така процедират повечето лекари.

Освен това всяка операция на яйчника, дори и лапароскопската може да повлияе на яйчниковия резерв и това е една от причините да не се оперират твърде малки кисти.

Звучи ми като да сте ходили в кабинети, където се извършват само прегледи и амбулаторни процедури и лекарят не е бил опериращ.

Скенер и ЯМР са две различни неща. За ЯМР направления гинеколозите трудно дават.

Оперириращи бяха. В София- Вита  при д-р Попов също ходих. Попитах и доктора, който ще ми маха полип на матката.. едно и също. Не обръщат внимание.  А то май не е точно киста.. не се знае какво е, както споменах имаше предположения и за фибром. 😶

# 39
Ами, какво да кажа, не ме учудва отговорът им...Не обръщат много внимание на дребните образувания, когато не е очевадно, че са нещо супер сериозно.

При мен също има незнайно образувание (имам 2 операции вече), което засега си къткам и ще видим.

Вариант е сама да отидеш на ЯМР, т.е. без направление, но не е евтино, ако много се притесняваш.
Или да търсиш още мнения.

# 40
Здравейте, момичета! Ходих при двама други лекари и се оказа,че киста няма! Спукала се е! Съветвам всички- винаги искайте няколко мнения! За съжаление лекарите напоследък се възползват от неграмотността ни в дадена област. Хубав ден на всички и успех!

# 41
Здравейте!

Днес бях на преглед, за да проследим един задържан фоликул - смалил се е спрямо миналия месец - 18мм-14мм е сега, почти 2.5 по-малък от преди. Това добре. Нямам кисти, нямам полипи.

Днес ми е 14ти ден и доктора изрично каза, че за момента няма данни за овулация, лигавицата все още не е "готова". На всичко от горе хормоните ми бяха извън нормата на предния цикъл, но ще ги следим и на следващия.

И като за финал сега почнах да кървя все едно ми е дошло. Усещам и лек дискомфорт, пак все едно току що ми е дошло.

Съответно се чудя - дали може фоликулът да се е спукал? Или възможно ли овулацията от "няма данни" за по-малко от 12 часа да проима и съответно това кървене да е заради нея?

По-предишното ми МЦ подрани - на 16ти ден, но тогава си имаше потвърждение, че е МЦ. Но от него се започна изследването на хормоните. Имам и ИР, за която започнах лечение с оземпик.

Като цяло май бая съм се счупила последните месеци...

Но сега това кървене тотално ме шашва - особено след днешния преглед...

На ръба съм да тръгна към спешното, но пък от друга страна нито кървенето, нито болката са толкова силни....

# 42
Здравейте!

Днес бях на преглед, за да проследим един задържан фоликул - смалил се е спрямо миналия месец - 18мм-14мм е сега, почти 2.5 по-малък от преди. Това добре. Нямам кисти, нямам полипи.

Днес ми е 14ти ден и доктора изрично каза, че за момента няма данни за овулация, лигавицата все още не е "готова". На всичко от горе хормоните ми бяха извън нормата на предния цикъл, но ще ги следим и на следващия.

И като за финал сега почнах да кървя все едно ми е дошло. Усещам и лек дискомфорт, пак все едно току що ми е дошло.

Съответно се чудя - дали може фоликулът да се е спукал? Или възможно ли овулацията от "няма данни" за по-малко от 12 часа да проима и съответно това кървене да е заради нея?

По-предишното ми МЦ подрани - на 16ти ден, но тогава си имаше потвърждение, че е МЦ. Но от него се започна изследването на хормоните. Имам и ИР, за която започнах лечение с оземпик.

Като цяло май бая съм се счупила последните месеци...

Но сега това кървене тотално ме шашва - особено след днешния преглед...

На ръба съм да тръгна към спешното, но пък от друга страна нито кървенето, нито болката са толкова силни....
Спокойно! Вероятно ти няма нищо.Болката от спукана киста е силна и е точно между краката.Не всяка кръв от там е същинска менструация и не всяка менструация е свързана с овулация.Кистите обаче покачват естрогена и може да получиш кръвоизлив,ако се задебели ендометриума.До колкото разбирам при теб няма тякова нещо,иначе щяха да ти кажат.Не искам да те плаша,но ако това стане,няма как да не разбереш и тогава вече си за кюретаж.

# 43

Спокойно! Вероятно ти няма нищо.Болката от спукана киста е силна и е точно между краката.Не всяка кръв от там е същинска менструация и не всяка менструация е свързана с овулация.Кистите обаче покачват естрогена и може да получиш кръвоизлив,ако се задебели ендометриума.До колкото разбирам при теб няма тякова нещо,иначе щяха да ти кажат.Не искам да те плаша,но ако това стане,няма как да не разбереш и тогава вече си за кюретаж.

Мерси за бързия отговор. Болката (която е като при започване на МЦто) е по-скоро от двете страни около яйчниците. Може ли да е предишния задържан фоликул? Доки бая гледа и бърка, за да огледа всичко... Но ако доки каза буквално преди 12часа, че няма все още овулация и че е рано за МЦ.... може ли просто да се яви МЦ?? Или просто разбърканите хормони да ми правят бели около наближаващата овулация/среда на цикъла?
Вече се чувствам тотално хахо...

# 44

Мерси за бързия отговор. Болката (която е като при започване на МЦто) е по-скоро от двете страни около яйчниците. Може ли да е предишния задържан фоликул? Доки бая гледа и бърка, за да огледа всичко... Но ако доки каза буквално преди 12часа, че няма все още овулация и че е рано за МЦ.... може ли просто да се яви МЦ?? Или просто разбърканите хормони да ми правят бели около наближаващата овулация/среда на цикъла?
Вече се чувствам тотално хахо...
Това казвам,че можеш да имаш кървене и без овулация. Сега без усукване,без подскоци,че да не се пръсне кистата.Предполагам също,че и хормони са ти изписали да пиеш.Идеята е да се абсорбира,а не да се пукне. Не се филмирай,има хора,които имат кисти,но не знаят,че ги имат,защото не са ходили на доктор.Може и да преболява от страни,поне моята я усещах,но и без кървене пак я усещах.Докторът ми каза че ако не е силна болка точно между краката,едва ли се е пукнала.

Общи условия

Активация на акаунт