Нашите цветя - обща тема 25

• 26 959
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Anyyyone, имам като лявото кониферче, пак купено от Кауфланд пролетта, засадено в голяма саксия в момента е около 50-60см високо. Не знам точно какво иглолистно е.

И аз с въпрос за разпознаване. Това цвете как се казва и как се гледа? Става като малко храстче-топка, цъфтяло пролетта, но това сега е напъпило... от едно коренче излизали много издънки. Гугъл ми предлага Астра, алпийска, но не мога да намеря по-ясни снимки на клончетата за да преценя дали е такова.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 11:57 от mentolka

# 121
  • Пловдив
Вчера вятър ли е духало, някоя от животинките ли е направило беля, но са ми се отчупили клонки от кученцето, дали ще мога да ги захвана?

# 122
Anyyyone, имам такова със сивкаво-сините иглички, купено миналата година от Кауфланд. Расте много бавно - явно е джудженце. Първо го сложих в дъното, но с този темп на растеж го преместих по-напред. Смятам след 2-3 седмици да го преместя вече на първа линия и там да си остане. Тази седмица търсих в близкия Кауфланд да му взема две братчета, но нямаше същите...

# 123
  • На планетата Земя
Mеntolka, точно астра е.

Деси  не ми се вярва, че ще се получи.

# 124
Астра е. Подобно на хризантемите. Виждал съм подобни в доста цветове.
Относно двете дървета, трябва да се прочете описанието колко растат и вече да знаеш кое зад кое е.
Другото какво се води? Аз обожавам Кипарис и туи. За съжаление само по гробища срещам.
Имам братовчедка която много си пада по такива и растения които се подстригват по форма, примерно спирала.
Относно кученцето. Останаха ли корени в саксиите?
Не знам дали е късно да го кажа, но най-долните кутийки съхнат първо. Ако имате такива изкарайте семето и го запазете за другата година. За тази е късно.
Във интернет пише това:
Антиринумът може да се размножава чрез разделяне на издънки, които се засаждат през пролетта. Хубаво е да се подпират, за да пораснат добре изправени и бухнали.
Всички счупени парчета, им махаш долу листата и във вода. Дано станат. Гледам че има дръжки на цветоноса, значи са паднали сухите със семена.
Бучни ги в бутилка с вода.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 18:16 от pisnami42

# 125
Момичета, какво е това цвете? Има го на междуетажната собственост и в една бутилка са сложени около 5...6 резници  от него, с вече оплетени корени.

Прилича ми на катарантус ( мадагаскарска винка).

# 126
Кученцето е едногодишно и се размножава чрез семена. Никога не се знае дали пък някой упорит резник няма да пусне корен. Счупени са, нещо не ти пречи да боднеш едното в пръста, другото в чашка с вода и каквото стане.

Копривката ме изненада с промяна на цвета

Загуби се червеното в листата.

# 127
  • Варна
Много благодаря!
Тази година отгледах мини астри от семена, които си останаха много хилави а и мислех, че са едногодишни. А тези са с по-различни листа, явно са различни сортове.

# 128
  • Пловдив
Сега да си проличи каква цветарка съм 🙂 семената ги купувам от магазин или ги събирам някъде от цветето?

# 129
  • София
Момичета, какво е това цвете? Има го на междуетажната собственост и в една бутилка са сложени около 5...6 резници  от него, с вече оплетени корени.

Аз като разглеждам изображения, оприличавам на китайска роза. Видях какво е винка,но по снимки е ниска и с малко по различни листа. А пък това цвете е високо.
Аз не мога да използвам гугъл разпознаване, и затова попитах тук,за което благодаря.

# 130
  • Карлово
Кученцето е едногодишно и се размножава чрез семена. Никога не се знае дали пък някой упорит резник няма да пусне корен. Счупени са, нещо не ти пречи да боднеш едното в пръста, другото в чашка с вода и каквото стане.

Копривката ме изненада с промяна на цвета

Загуби се червеното в листата.
Еха! Как го направи?

# 131
Баба ми беше фенка на компривки. Като са на сянка, не пряка светлина стават ярко зелени или розови. Но сложите ли ги на слънце се обезцветяват. Така знам.

Китайската роза нямаше ли остри краища на листата? Самите листа са като назъбени.

# 132
Скрит текст:

Аз като разглеждам изображения, оприличавам на китайска роза. Видях какво е винка,но по снимки е ниска и с малко по различни листа. А пък това цвете е високо.
Аз не мога да използвам гугъл разпознаване, и затова попитах тук,за което благодаря.

Не, не е китайска роза ( хибискус роза синенсис).
Аз не ползвам програми за разпознаване, ползвам само собствените си знания. Според мен е точно катарантус ( мадагаскарска винка). Винка и катарантус не са едно и също растение, но на катарантуса често му казват и винка, защото цветовете си приличат, листенцата също. Но катарантусът, за разлика от винката, цъфти само на върха на клонките, а при същинската винка, цветовете излизат от пазвата на листата по дължина на клонката. Винката е влечаща, катарантусът - предимно изправени храстчета, но има и ампелни форми.
Ниските, които гледаш на снимки, са млади разсадчета.
Виж тук описанието на катарантуса - височина до 1 метър, лъскави листа със светли жилки. Огледай хубаво листата от снимките. Ще видиш, че са същите, като от твоята снимка. Лесно се вкореняват клонки във вода, но размножаването е предимно чрез семена.
https://telopeanursery.com/fullpreview.php?plant=871
Ако на снимката ти имаше и цвят, щеше да се убедиш. Мисля, че не е на слънце, затова няма цвят.

Катарантус

Винка минор

Винка майор вариегата

ЕДИТ
Ето снимка на по-голям катарантус, с вдървенели клонки, както от твоята снимка

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 12:45 от Diorela

# 133
Сега да си проличи каква цветарка съм 🙂 семената ги купувам от магазин или ги събирам някъде от цветето?
Май не са ти отговорили все още. Можеш и двете. За по-лесно се купуват. Но можеш и да си събереш - в нета има клипчета за събиране на семена отнай-различни цветя. Тази година на пролет си посях астри микс от пакетче - излязаха различни цветове, различно кичести и различно издържливи като рязан цвят. Събрах си семена само от тези, които ми харесаха най-много. Надписах пликчетата и следващата година ако реша да имам астри - ще e само най-доброто Simple Smile

# 134
  • гр.Пловдив
Това е дръгливо,дърто,окапало подобие на дървото на живота.Причини довели до това му състояние -неизвестни,листата изгарят на короната и капят,какво да го правя-да го режа ли из дъно ?

Общи условия

Активация на акаунт