Нашите цветя - обща тема 25

• 26 429
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Аз ако не тази събота и неделя ,то другата мисля лека полека да ги прибирам . Имам едно боядисване на коридора и започвам да ги подреждам . Сакъзите трябва да окастря ама много ми се свидят .

# 616
Здравейте,
Може ли, моля, да ми препоръчате някакво стайно цвете, което ще стои на сянка. И ще бъде поставено на високо, та и да изглежда красиво...

# 617
Сенсевиера отговаря на тези условия, ще издържи без слънце, но с него се развива по-добре.

# 618
Monii, при мен успешно виреят папрати, замиокулкас и дяволски бръшлян !

# 619
Здравейте,
Може ли, моля, да ми препоръчате някакво стайно цвете, което ще стои на сянка. И ще бъде поставено на високо, та и да изглежда красиво...

Хлорофитум, има различни разновидности, гледа се почти самичко, ако от време на време му сипвате по малко вода.

# 620
Хлорофитума специално си иска много вода . Може да е на светло , може и да не е на пряка сл. светлина . На сянка няма да е красиво за дълго , започва да линее . Поне при мен е така . Имам около 10 саксии . Наистина е красиво и непретенциозно . Бих ти препоръчала Хамедорея . Обича тъмни места , малко като мини палмичка . Спатифилум също , семейно щастие ,

# 621
Благодаря много за всички предложения!
Спрях се на хлорофитума и папратовидните, сякаш те ще са най-подходящи.
Ще видя в цветарския какво ще предложат все пак...

# 622
Хлорофитума специално си иска много вода . Може да е на светло , може и да не е на пряка сл. светлина . На сянка няма да е красиво за дълго , започва да линее . Поне при мен е така . Имам около 10 саксии . Наистина е красиво и непретенциозно . Бих ти препоръчала Хамедорея . Обича тъмни места , малко като мини палмичка . Спатифилум също , семейно щастие ,

Всъщност не, не иска много вода, а умерени количества, при това е полезно за въздуха в стаята, защото го пречиства. Цитирам от Уикипедия: "Хлорофитум (Chlorophytum) е род растения с широко декоративно значение, известни като зелени лилии (въпреки че не са лилии). Това са непретенциозни към условията растения, които поглъщат формалдехид и въглероден оксид.
Непретенциозно растение, издържащо недостиг от светлина и влага. То е абсолютно безвредно и радва със свежест и зеленина целогодишно."

# 623
  • Бургас
Моите цветя са още навън. Нямам намерение да ги прибирам скоро. Добре им е. Цъфтят си.

# 624
Е то пак зависи и в каква почва са дали съхне бързо или не . Моите са с пръс и тор и лятото всеки ден искаха вода , а сега по няколко дни не ги поливам . Пробвала съм да ги гледам на по тъмно ами не става . Линеят и листата им се свиват .

# 625
  • Бургас
Ето тази статия четох,преди малко.
www.pazarstil.com
КАК И КОГА ДА ПОДРЕЖЕМ МУШКАТОТО?
За да може да отпочине след обилният летен цъфтеж, както много други цветя, така и обичаното от всеки градинар Мушкато, трябва да бъде подрязано. Извършват се два вида подрязване - пролетно и есенно. Че е е време за резитба, ще разберете по изтощеният външен вид на растението. Първи признак за това е, че листата започват да пожълтяват и да окапват дори докато са съвсем малки. Същото се случва и с цветовете, или пък цветове изобщо липсват. Докато пролетното подрязване има по- скоро "разкрасителен - козметичен" характер, т.е. да се оформи  растението, то есенното подрязване е от съществено значение. Цветето се подрязва основно и това е добре да се направи през месеците декември - януари. При резитбата трябва да се използва остър нож, или специална градинска ножица, за да се избегне повреда на стеблата. Изрязва се стеблото над  вторатата листна пъпка от повърхността на почвата, като след това се премахват и листата. По този начин се отрязват всички стебла. Тъй като след орязването зелената  маса значително е намалена,  за да не изгният корените, поливането трябва да се разреди и намали. Отстранените и почистени от листа резници, може да се  използват за размножаване на растението. За целта трябва да се поставят във вода  или влажен пясък, за да се вкоренят.

# 626
Резниците мушкато ще изгният във вода. Засушават се краищата им и се бодват в саксията на основното растение, така най-добре се вкореняват.

# 627
Резниците мушкато ще изгният във вода. Засушават се краищата им и се бодват в саксията на основното растение, така най-добре се вкореняват.
Супер хитро това да се бодват  в същата саксия. Така не се занимаваш с чашки и други заемащи място саксийки. Благодаря  за идеята.

# 628
  • Бургас
Аз съм пробвала и във вода. Някои пускат корени,но повечето изгниват. И в студено време по лесно се вкореняват.

# 629
  • София
Благодаря ви за полезната информация  Heart

Общи условия

Активация на акаунт