Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 409
  • 558
  •   1
Отговори
# 60
как разбрахте, че са криви от фронтална снимка?

# 61
Вижда се как растат и бутат другите, поне тези долу.

# 62
Точно такива мъдреци бяха и на дъщеря ми. Извадиха се преди да махне брекетите.

# 63

Вярно, че нося очила, но пък чак толкова да недовиждам.. Отделно моите на фронтална някога бяха същите, та и от опит го казвам. Извадих ги с удоволствие след много възпаления. А резците са ми като хармоника благодарение на тях.. Последните кътници също са ми леко извъртяни от натиска.

# 64
  • София
Моето непрофесионално мнение е, че за 17 годишен младеж, трябва да се извадят тези мъдреци, а премоларите да се запазят задължително. На 17 години челюстта има шанс да си се разшири и зъбите да се наместят без вадене на премолари. Според мен е идеалния момент да извадите мъдреците. Леко тръгнали да израстват, но без големи корени.
Ластици се носят почти винаги. Не разбирам каква му е драмата на ортодонта с носенето на ластици.
И само да вметна, че аз имам почти същите (ретинирани) мъдреци. Нямам никаква драма с тях. С тях или без тях, място за нареждане на зъбите ми нямаше, така че ми извадиха 4 премолара. Но на 40 години нещата стоят по много по-различен начин отколкото на 17.
Мъдреците ще си стоят, докато не ми създадат проблеми (което може никога да не се случи).
Ако това ви е първата консултация с ортодонт, задължително направете още поне 2, за да се почувствате сигурни в решението си.

# 65
Ретинирани - напълно задържани в костта. Ако са такива, драма може и наистина да няма цял живот. Виж с полуретинираните е друга работа.

Гуанчи, как така не е можело да се освободи място от нито един мъдрец? От чисто любопитство се интересувам. 🙄

# 66

Вярно, че нося очила, но пък чак толкова да недовиждам.. Отделно моите на фронтална някога бяха същите, та и от опит го казвам. Извадих ги с удоволствие след много възпаления. А резците са ми като хармоника благодарение на тях.. Последните кътници също са ми леко извъртяни от натиска.
аз не разбрах, коя част от моят въпрос, те кара да скачаш по този начин?!
в този форум, всеки ...с номера си...Rolling Eyes

# 67
Не скачам, не съм искала да изглежда по този начин. И не сън нападнала никой, нито пък съм казала нещо лошо.
Просто съвсем ясно се виждат наклонените зъби, какво има да му се обяснява на това?

# 68
попитах, отговориха ми
не съм предполагала, че трябва да обясня
 за мен не е ясно, още повече, че виждам подобна конфигурация при една от моите дъщври, и  никой от 4мата зъболекари, които я гледаха не казаха нищо подобно

# 69
Когато има място не е проблем да се види накъде ще се позиционират мъдреците.Дали въобще ще
пораснат също.При моя син имаше място, особено като събраха зъбите( защото имаше голяма челюст и малки зъби), така че мъдреците се наместиха и израснаха и даже е добре, че ги има, за да пречат на зъбите да се отдалечават отново.Но когато няма място, зъбите растат, то ще избутат предните, затова се проследяват или се махат.Не бих махала премолари за сметка на мъдреци.

# 70
Много благпдаря на всички  !!!
Всъщност ортодонта вижда проблем в синуса -бил голям и можело да е проблем,затова мисли да извадим мъдреците или премоларите .
Аз не разбирам толкова много и затова искам да се запозная по темата.

# 71
Аз бих се консултирала с още един ортодонт. Иначе любопитен факт (без да насочвам към вадене): в Германия масово препоръчват вадене на мъдреци дори да не правят проблеми 🤷🏻♀ Мен вече трети зъболекар ме съветва да ги махна. Тези зъби само пречели и човек не може да си измие съседните зъби от тях. А моите не ми създават проблеми. Освен, че единият ми го пломбираха в България преди 15 години, но миналата година с счупи и се наложи да го извадят.

# 72
Моите също стоят, на един имам пломба, но иначе са си здрави.Обаче, като бях към 20-22г, последният недоизраснал долу , изведнъж се активизира и скорострелно се появи, като ми избута зъбите от едната страна.Не е драматично, но в други случаи би било голям проблем:

# 73
  • София
Преди няколко години си извадих 2 мъдреца, защото единият се възпали венецът около него. Другият отгоре също замина, но той беше лесен за вадене, растеше към бузата. Сега съм твърдо решена да извадя и останалите 2 в най-скоро време, но на снимката единият ме ужаси как е застанал, сигурно ваденето му ще е кошмарно. Както и да е, друго исках да попитам:
Имам кръстосана захапка, особено изразена от лявата страна (там е и лошият мъдрец). Носила съм брекети преди години, но проблемът ми не е напълно решен, защото вече бях на 19-20 години и не съм носила експандер никога. Едната ортодонтка искаше да ми слага, мъчеше ме за кратко с някакви детски апаратчета, но аз отидох при друга и тя каза, че на моята възраст няма смисъл, а директно с брекети трябва да започна. Вероятно е и така, но започнах да гледам клипове в YouTube, как в други държави коригират такава захапка и видях, че правят операция и поставят експандер след това, като е на възрастен човек (вече съм на 38 години). Оттогава мира не ми дава, ядосвам се, че навремето не са ми казали и не са ми предложили това и искам да се подложа на такава операция, в случай, че изобщо намеря в България такъв специалист. Дори и да е според някои брутално и травматично, това е нещо относително и е редно да предоставят на пациента абсолютно всички възможности за лечение, от най-"меките" до най-силовите, а вече всеки сам да си преценява колко и какво може да изтърпи. На мен никой навремето не ми каза за тази опция, а съм обиколила не един и двама "светила".
Междувременно загубих и един молар отгоре, та не знам дали въобще ще могат да поставят експандер, защото той се захваща за 4 и 6 зъби като гледам (нямам единия 6ти вече). Има ли някой, който да е минал през такава операция? За чужбина знам, че го правят много, особено в Северна Америка, но тук сякаш се дърпат. За брекетите, поне при мен не дадоха нужното разширение на челюстта, добре ми е само дясната половина, но тя и преди брекетите беше приемлива. Съжалявам, че не съм носила експандер като дете, но тогава нямаше този достъп до информация и специалисти, какъвто има сега.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 01:15 от Lizzy_Crow

# 74
Може би ви трябва лицево челюстен хирург?

Общи условия

Активация на акаунт