Махане на памперс и биберон - 4

• 13 752
  • 323
  •   1
Отговори
# 300
kene Споделете колко се използва в момента биберона, как се използва и се пригответе със стряатегии.

Ако се използва биберона за успокоение, през деня, започвайте да предлагате алтернатива на биберона.
Ако се използва за заспиване, вкарвайте нова асоциация за сън.

Докато в един момент не сте готови на няколко дена протести и просто махате. Вие ще си прецените какво точно ще кажете, че се е случило с биберона и защо го няма вече.

# 301
Kene, на каква възраст е детето?
Моето беше голямо.. на 3г+ казах му че е за бебета и че е голям. Изпратили сме го на едно бебе по еконта и така. Рева 1 ден, за около седмица имаше нарушения в съня и това беше.
Все отлагахме заради драмите или все нещо се случваше - болен, пътуване, промяна. Та закъсняхме... но поне стана сравнително лесно.

# 302
  • София
На 3+, използва го само за заспиване и през ноща я търси когато се пробуди.

# 303
  • Sofia
При нас не беше биберон, а палец.
Пробвахме какво ли не, нищо не действаше. Беше толкова пристрастена към палеца, че чак захапката й се измести.

Като стана на 2г започнах да я мажа с горчив лак. Проработи безотказно и без драми. Не знам дали би подействало и с биберон.

# 304
  • София
Какъв е този горчив лак? При по-големи деца най-вероятно ще кажат да се измие бибероната и няма да се хванат на номера.

# 305
  • Sofia
Аз ползвах горчивия лак на Daum-Exol.
Ами, не е нужно да ви вижда как го мажете. Измийте го пред детето и скришом пак го намажете.
Или не го мийте, а кажете, че биберонът се е развалил и затова е такъв.
Но пак казвам, нямам опит с биберон.
Не знам дали би подействало.

# 306

Значи на същата възраст като сина ми. И той го ползваше за същото.
Та както казах изчакахме подходящ момент - да е здрав и да не е на градина. Беше с татко си през тази конкретна седмица. Бяха излезнали в парка и още там му беше казал че на обяд като се приберат бибката няма да я има, понеже е дошъл куриера на еконт и я е взел да я занесе на едно новородено бебенце. За вас може да измислите друга подобна история, нашият често ходи с татко си по куриерските офиси и знае концепцията до колкото позволява възрастта му. Също отдалече го подготвяхме, че бибите са само за малки бебета, че той е голям и тн. Първоначално се е разстроил като е станало време да ляга, трудно е заспал, но все пак е заспал. Като се прибрах от работа се разплака и каза че иска да идем до магазина да купим нова. Казах му че не продават за толкова големи деца като него и магазинерката няма да ни я продаде. Поплака си, гадно беше, но за добро. Първата вечер до късно вилня, съответно се събуди и много рано. Беше спал 6-7часа макс. Съответно на следващия ден на обяд заспа по-лесно. На следващата вечер отново заспа малко по-трудно, но спа повече часове. И така всеки изминал ден ставаше по-добре.
Понеже е роден в началото на годината и беше на ясла, обяснихме да не му се дава (имат служебни, ако някое дете ползва, а са забравили). Взехме неговата. И така.. Всичко приключи. Много отлагах този момент, както казах вече. Но смятам, че понеже разбира доста минахме лесно. Сега ако види бебе с бибка, или не казва нищо или "х има бибка, защото е малко бебе" и до там.

В нашият случай, ако бяхме пробвали с горчив лак, щеше да иде да го измие сам. 🙈😅 понеже е доста оправен в това отношение

# 307
  • София
Режеш през меката част. Мажене с горчив лак също

# 308
Правилно и аз така се справих. Има детски седалки, които са удобни и бяхме само за месец на гърне, а после искаше, както го правят големите - на тоалетна…
 Но имахме и ситуации с нощно напикаване, а после обясняваше, че се появявала златна тоалетна в съня…
Пробвайте директно на тоалетната със седалка. Ние така успяхме. Дъщеря ми се страхуваше да си свърши работата в гърнето след няколко успеха преди това. С тоалетната имахме успех и така свалихме памперса.

# 309
Здравейте имам проблем, не издържам вече, на ръба съм на нервна криза, моето дете е на 3г.и 2м. ,от началото на юни сме махнали памперса, като все още не ака в тоалетната, а на пода или в гащите. Не мога повече, милиони обяснения, питам го по 100 пъти на ден иска ли да ходи до тоалетна, казва не и след малко се наакало в гащите. Не мога повече, има ли и други такива деца, как се справите с това. А като има пиш си ходи в тоалетната

# 310
звучи ми като, че с въпроса "искаш ли да ходиш до тоалетната?", само подсещаш детето и то се шашка, докато реагира правилно, направило белята

опитай да го слагаш, разсевайки го, казваш "днес не си акал, хайде да седнеш да изакаш едно хубаво ако, за награда ще получиш солетка, стикер, разходка с лодка (или там каквото не му даваш, а обича, за награда)

при някои хора директното "хайде седни", работи по-добре от "искаш ли да седнеш"
при други даването на награди работи
комбинирай

но не се очайвай, и ние махнахме памперса м юни и още се изпуска, не си сама

Здравейте имам проблем, не издържам вече, на ръба съм на нервна криза, моето дете е на 3г.и 2м. ,от началото на юни сме махнали памперса, като все още не ака в тоалетната, а на пода или в гащите. Не мога повече, милиони обяснения, питам го по 100 пъти на ден иска ли да ходи до тоалетна, казва не и след малко се наакало в гащите. Не мога повече, има ли и други такива деца, как се справите с това. А като има пиш си ходи в тоалетната

# 311
  • София
Не подкрепят награждаването… Не са кучета.

# 312
Не подкрепят награждаването… Не са кучета.

Много сте далеч от Приложния поведенчески анализ. Мотивацията и подкреплението са големи лостове. Мотивацията  на тази възраст е материална, придружена от социална мотивация. С порастване материалната намалява за сметка на социалната. Предварителното обещание на нещо е подкуп и детето може в един момент да, прецени че не си струва усилията.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 22:13 от _re_ge

# 313
  • София
Няма значение от какво съм далече и от какво не съм - казвам какво не подкрепям. Мотивацията не може да е само чрез наградки от сорта “Ще ти дам шоколадче”. Подкрепянето, обеснението и мотивацията са съвсем друго нещо.

# 314
Мотивирах детето с разни награди, разходки до детските кътове, не помага, показвам с "хайде да ходим до тоалетна", не помага, мили обяснения многократно през деня. Е нищо не помага, даже последвах един съвет, дадох му да си изпере напиканите гащички с цел да не му хареса, и да не се напишква в гащичките, а на него си му хареса да си ги търка гащите, нямаше нужния ефект. Четвърти месец вече се учим, около мен само слушам как се махат памперси от раз за два дни. Остава ми единствено да се примиря че нашия случай ще се проточи

Общи условия

Активация на акаунт