Махане на памперс и биберон - 4

• 13 744
  • 323
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
Тук става въпрос просто за един памперс.
Хайде да не правим завой към деца с дефицити, хронични заболявания или увреждания.

# 241
Оставете го цял ден без гащи да видите реакция като му се доака. Може да седне на тоалетната или прав над гърнето (да наподоби акането в гащи). Няколко пъти като види че не е страшно, може и да се пречупи да седне. Всеки път с голямо браво като се изака.

Всъщност дете, което не иска да ака в гърне или тоалетна, просто стиска. И оттам идват после и храносмилателните проблеми. Nerd

# 242
Оставете го цял ден без гащи да видите реакция като му се доака. Може да седне на тоалетната или прав над гърнето (да наподоби акането в гащи). Няколко пъти като види че не е страшно, може и да се пречупи да седне. Всеки път с голямо браво като се изака.

Всъщност дете, което не иска да ака в гърне или тоалетна, просто стиска. И оттам идват после и храносмилателните проблеми. Nerd

Тук трябва да накараме едно дете да ака. Да го направим на игра, да го излъжем, да го научим. Няма какво да се разсъждава, не е ядрена физика.

# 243
За да не стиска детето, трябва от рано да се слага на гърне, за да свикне. Колкото по-късно, толкова по-трудно става и е по-стресиращо и за дете и за родител. Казвам го като родител на две деца, едното сядаше на гърне от 9ти месец, на годинка всяко ако му беше в гърнето, после като проходи имаше отдръпване от гърнето, но повечето пъти пак си акаше в него. Махнах памперса на 1г10м без никакъв стрес и никакви усилия. Другото ми дете също сложих на 9м на гърнето, но то плачеше все едно го беше страх от гърнето и реших, че ще чакам да стане “готов”. Ами стана на 2г3м и така и не беше готов, дойде лято и реших че няма да е на памперси вече, да, но той вече си беше изградил ритуал за акането и не искаше да ака по друг начин, а като се наака се ужасяваше от акото и започна да стиска и да не иска да ака никъде. Отне цял месец да разбере, че не е страшно да се изака в гърнето или в тоалетната, но за да се случат нещата изхабих много нерви и цялото семейство беше под стрес, но се радвам че успях. Защото познавам деца на по 4-5 години с памперс, слагат си го даже сами. Едно познато дете, в момента на 15г до 8-9г възраст акаше само в гащите, после отиваше да си ги изпере и да се измие само… За мен, за деца без дефицити, идеалната възраст за приучаване на гърне е до 18-24м. След това колкото по-късно, толкова по-трудно. Защото ако 2 годишно може да се стиска за акане, то едногодишното не може.

# 244
  • София
Аз мога да кажа точно обратното Simple Smile Също като родител на две деца. Едното мъчене рано другото малко преди да навърши 2г

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 09:27 от I.R.

# 245
Момичета,както предполагах стискането нощем е било временно явление . Вчера и днес се събужда напикан .
Да слагам ли пелени под него и да го пставя така или да слагам памперса нощем .

# 246
Аз мога да кажа точно обратното Simple Smile Също като родител на две деца. Едното мъчене рано другото малко преди да навърши 2г

Същото мога да потвърдя и аз, слагах детето на гърнето, още щом започна да седи самостоятелно. Нямаше никакъв смисъл, само аз се напичах излишно.. Детето започна да си ползва гърнето, когато беше готово (на две години). Nerd

# 247
Някой с по-голямо дете, който да е посещавал детски психолог, който да препоръча? .... три месеца...

Аз ви връщам към това.
Какво значи по-голямо дете аз попитах но отговор  за сега няма. Ако детето е в рамките между 2 и 3, то не е по- голямо, то е в подходяща възраст за научаване. Може би изглежда на майката голямо , но не е. Можело е по-рано да се започне но и този процес зависи от много неща. Ако всъщност детето е на  4,5 г. или по-голямо? Да голямо е, може да се говори за него като по-голямо и ако на тази възраст върши голямата работа на гащите 3 месеца, без напредък,  ситуацията  не изглежда безобидна и само приложение обикновен протокол няма да свърши работа. И не е въпрос на грешка на майката. Съответно определението  "по-голямо" е това, което може да даде насока. Ако е на 4 и нагоре, молбата за психолог е напълно адекватна , ако е  2-3 детето просто още няма готовност. между 3 и 4 години ако това се случва  вече говорим за рискова, нестандартна ситуация.

Момичета,както предполагах стискането нощем е било временно явление . Вчера и днес се събужда напикан .
Да слагам ли пелени под него и да го пставя така или да слагам памперса нощем .
ако сте решили нощем да се връщате към памперс, слагайте едва след като детето заспи и го махайте поне час преди да се събуди. Следете и самият памперс. Опитайте се да определите колко пъти пишка нощем. Важно е за сега са разберете дали е един или повече пъти. Изкарайте в този режим някакво време и  ако продължава да пишка нощем значи цялостно времето му през нощта е прекалено много за да изкара без да ходи междинно в тоалетната. и ще трябва да се мисли за някаква нощна аларма, която да го буди в момента в който започне да пишка. Иначе ще трябва да го буди усещането че е мокър.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 11:36 от _re_ge

# 248
  • Sofia
Същото мога да потвърдя и аз, слагах детето на гърнето, още щом започна да седи самостоятелно. Нямаше никакъв смисъл, само аз се напичах излишно.. Детето започна да си ползва гърнето, когато беше готово (на две години). Nerd
В книгите, които съм чела, пише точно това - детето става готово около 2г.
Аз и на тримата им махнах памперса лятото след като навършиха 2г. За около 2-3 седмици махнахме дневния и следобедния.

Оставях ги да търчат на терасата и на двора по голо дупе и за около седмица разбираха какво се очаква от тях. За още седмица вече и го правеха. Третата седмица последва и памперса за следобедния съм. Не е имало нерви или проблеми.
Само първата седмица беше малко по-тегаво. Каката я беше страх да пишка в гърнето (направо изпадаше в истерия), следователно трябваше да я гушкам и да й говоря докато седи на гърнето. А малката изобщо не вдяваше какво се иска от нея - чак в края на седмицата загря.
След това около месец да е имало единични инциденти и до там.

# 249
Дали имате опит със седалките за тоалетна със стълбички? След каква възраст са удобни за детето и въобще практични ли са? Колебая се дали да взема такава или обикновена седалка за тоалетна. Благодаря

И също - възможно ли е гърнето да не е удобно за детето? Има едно икейско, тръгва да сяда, но се изправя. Чудя се дали да го сменям или направо на тоалетната да свиква.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 15:47 от Like_Smoke

# 250
  • София
На голямата ми дъщеря взехме някъде след 3г. възраст и си я ползваше до към 5г. Според мен и беше доста удобна и крачетатаз не висяха, което за мен беше важно.

# 251
Малкия има своя седалка на тоалетната чиния.
Вече я ползваме доста време и му е много удобно да я използва.Ползва я повече от 2 години.

Гърнето може да не му е удобно.
Вземете седалка със сигурност ще е по удобно на детето.

# 252
Да споделя опит - дъщеря ми е на 3г и 8 месеца. Смучеше си палчето много усилено, никога не съм се опитвала да я отучвам. Един ден просто отиде на градина, разболя се, запуши й се носа и оттогава повече не го е слагала в устата. Беше на около 3г.

С памперса беше голяма драма - опитвах се много пъти, по всякакви начини. В продължение на година опитвах, но нещата не се получаваха. Започваше да стиска и не пишкаше по 15 часа. Реших да я оставя. Предлагах й от време на време и лека полека тя просто започна сама да си казва да й сложа гащички вместо памперс и да пишка в тоалетната. Отне време докато го свали напълно памперса, но беше без никаква драма. Сега за номер 2 иска да й сложа памперса. Мисля да процедирам по същия начин - без натиск и когато е готова.
Може би непопулярно мнение - но при нея наистина не стана по друг начин. Късно или не, важното е да се случи в крайна сметка.

# 253
При нас нещата стават все по-добре.
Онзи ден бяхме на разходка и поиска да отиде до тоалетна в химическа тоалетна ,влязохме нищо не прави ,реших че е искал само да огледа. След 10 мин отново поиска ,седна и този път наистина свърши работа(голяма) . Мъчи го запек, но въпреки това започна да сяда на гърнето . Днес е свършил работа и разбрахме като погледнах случайно гърнето иначе нямаше и да разбера.

# 254
Да питам един въпрос - как пишкат малките момиченца извън вкъщи? За момченцата е лесно, ама при момиченцата? В парка е ясно, питането ми е - на гости, в заведение и т.н.? Аз в обществени тоалетни не се допирам до нищо например. Държите ли ги някак?

Общи условия

Активация на акаунт