Можеш ли да избягаш от семейния модел

• 7 292
  • 142
  •   1
Отговори
# 90
Невена, пак се излагаш с някакви сметки, не си струва...

Скрит текст:
Срещат се двама приятели, единият пуши.
Вторият:
- Бе ти не знаеш ли, че пушенето не само е вредно, ами е и скъпо? Ти пушиш по 2 кутии на ден, по 5 лева  - 10 лева.
За година - 3650лева, за 20 години - 73000 лева! Знаеш ли, че толкова струва чисто ново Ауди?
Първият :
- Ти нали не пушиш? Къде ти е ауди-то?

# 91
На типичната "Невена" тук примерно, Аудито ѝ е вкъщи, в случая има си дом, семейство, работа и няма лоши кредити, за разлика от Авторката на темата. Която се е вкопчила в майка си и се оправдава с нея за проблемите си в живота - "нямам партньор, защото съм неприятна компания. Такава съм защото съм нещастна. Такава съм защото живея с майка ми. Правя го защото ми е по-лесно."
Ако не можеш да си уредиш собствения живот, как ще отглеждаш и възпитаваш деца...

# 92
Именно, да, майка й виновна, баща й също, че и дядо й. Че няма мъж, приятели, жилище, че работата не й харесва. Помрънка тук, прочете, че майка й е виновна, и се успокои. И нищо няма да предприеме.
Ми бори се бе, жена, животът е борба. Много са малко тези, на които всичко е дадено на готово. Като те е страх, че ще останеш без работа, а в тази не те ценят, си търси нова. Разучи точно как стоят нещата с дълговете на майка ти, апартамента ипотекиран ли е. Кой я издържа?  Някаква пенсия все пак взима ли? Ако ти я издържаш, й постави ултиматум да почне работа.
Само с обвинения към другите и самосъжаление нищо няма да промениш. Същата си като майка ти. Казваш, че си работила в чужбина, вариант да заминеш пак? Или тогава някой се е опитал да ти помогне, ама на теб не ти е харесало?

# 93
Здравей и добро утро, като за начало си смени ника, че с този не се класираш във Висшата лига на форума. След това ще можем вече да обсъждаме тези работи с кредитите, проблемите с майка ти и т.н.

# 94
  • София
99то пример на тежка зависимост.
След около два месеца освобождавам моето място под наем. Предложих на брат ми да му го дам. Това означава без депозит, с минимален наем. Ами не го иска, ще си живее с ония луди старци. А е на 1 км от тях, т.е. може да ги посещава.
Ами какво да кажа - ако сам не си помогнеш и Господ да слезе, няма да може.

# 95
  • Paris, France
Хора, Lost one е в тежка депресия, с всякакви паранои и абстрактни, черни мисли. Това, което описва даже може да не е реално толкоз черно, колкото го описва. Има панически страх от нищета, самота, загуба на пари, позиция и стиска малкото, което има - майка си. Затова и писах да иде на психиатър.

Тя е отишла някъде, но се е върнала поради здравословни проблеми. Не знам в коя държава е била, но даже и в Англия и САЩ повечето чужденци си лекуваме болестите без да се налага да се връщаме да живеем у родителите. Имам познати, които се върнаха да раждат или защото нямало кой да им помага за бебето, като че ли едно бебе изисква не знам какво си. Имали са страхове - върнали се.

Да иде при психиатър! Може заболяването, от което се лекува, да и разбрицва и мозъка.

Тя има нужда от реални и палпабилни неща. Нека да идат с майката при финансов консултант или имотен! Може да се окаже, че не е толкова зле положението. Да си напише на лист или в приложение един бюджет с пера за дрехи и козметика и да намери начин първо да заделя парите, които би давала за наем. Оплаква се, че храни майка си, но много хора хранят сами по 2 деца и пак не се оплакват от това, от което се оплаква тя.

99то пример на тежка зависимост.
След около два месеца освобождавам моето място под наем. Предложих на брат ми да му го дам. Това означава без депозит, с минимален наем. Ами не го иска, ще си живее с ония луди старци. А е на 1 км от тях, т.е. може да ги посещава.
Ами какво да кажа - ако сам не си помогнеш и Господ да слезе, няма да може.

Предложи го на авторката! 🌞

# 96
Здравейте, не знам от къде да започна, но съм отчаяна, ще се опитам да обясня какъв е проблемът.
Наскоро разбрах, че майка ми, която е трайно безработна, е навъртяла кредити с много кредитни карти, бързи кредити, прехвърля от една в друга, а наскоро намерих едни съобщения и мисля, че е ипотекирала и апартамента, в който живеем. Няма да ми стигнат пет страници да опиша отношенията ни, но винаги ме е критикувала, обиждала за щяло и нещяло на кучка, уруспия, дори курва. За нея всички успели са курви, по втория начин, с връзки. А тя е духовно извисена с прекрасно възпитание и затова не се котира. Аз не съм успяла - бях отличничка от горе до долу, учех си на кухненската маса и спях години наред на пробит диван, никога нямах собствена стая. Едно време имахме 2 апартамента и го продаде заради дългове към топлофикация, наемателите не бяха плащали много неща също и вместо да задели останалото, търкаше билетчета и се разпростираше. Баща ми не присъства в картинката, дядо ми, който частично я издрържаше с пенсията си, вече не е измежду живите. Защо не работи- работила е 17-8 години и после я съкратиха с още много хора.

Проблемът не е просто имотен. Ще трябва да се откажа от наследство и съм на улицата, просто години наред бях манипулирана да уча, да  не бързам да работя, никога не съм канила човек вкъщи, защото винаги е било кочина, не само проади липса на пари, а и заради мързел. Контрол винаги се е упражнявал, като изляза вечер- постоянно звънкане уж от притеснение кога ще се прибера, с какво, по 4-5 пъти. В момента също - кзах ѝ, че се махам и не искам да я познавам, тя ме обвинява, че съм меркантилна, че съм се опълчила на майка си, после казва, че двете ще се справим. Ама аз никога не съм видяла чувство за сигурност от тоя човек. Взимаше ми пари назаем от стипендията от 20 лв като ученичка. Когато съм била болна, винаги е била екстра грижовна, което ме е заблуждавало, че имам все пак нормални родители, просто без възможности, че са направили, колкото могат. А май не е така.  Започнах работа по- късно, изпитвах панически страх да ходя на интервюта, в резултат на което постоянно ми се натяква, че съм мързелана, а не е така, защото се раздавам на работата и ме ползват като магаре постоянно. Повишават усмихнатите, които си проправят път, а не смотлата, която трепери да не я махнат и приема всичко.
В момента- болнава съм, имам постоянно здравословни проблеми,в които често ми се случва да наливам пари, сама съм, нямам мъж до себе си, приятели нямам също. На никого никога не съм споделила това всичкото, защото ме е безкрайно срам - не сме цигани, родителите ми са с хубави професии уж, аз съм високо образована и добре облечена, възпитана. Със сигурност ми личи липсата на самочувствие, поради което често привличам хора, които ме изполват. Не лежа на безплатно, от години плащам всички разходи, както и давам малко отгоре. Направих някои подобрения, а сега бяхме говорили да вложа едни пари в дома. Ако бяха просто ме оставили на произвола на 18, досега щях да съм си взела живота в ръце, а сега и за ипотека става късно, камо ли в София. Отчитам грешката си, че съм стояла толкова дълго, но разберете- не е толкова лесно, винаги се намира нещо, което да почака, да трябва да се направи. Имаше здравословен проблем и вместо да си запази част от парите, защото беше ясно, че ще се стигне до операция, ги занули до край и аз трябваше да събирам за операцията. Трябваше да я оставя да се влачи ли, не знам, явно винаги e успявала да ме връща с нещо.

Често имам мисли за самоубийство, нямам какво да губя, нито детенце, което исках, но така и не заъврях никого, макар да ме харесват като цяло. Да, знам, че има много хора с нулев старт, но как се живее така - сам самичък, без никого около себе си, на една заплата и ако те махнат от работа, падаш и умираш. Ако се разболееш, пак падаш и си до там. Има ли бягство от такова нещо до приемлив начин на живот и ли съм обречена да се скитам и лутам.

Никакви пари за майка ти и инвестиция в дома. На колко си години? Бягай далече, работи и си оправяй живота. Спри да спасяваш майка ти, защото тя самата не го иска и да спасяваш някого против неговата воля има ли смисъл. Да, майка ти утре ще и на улицата вероятно, но искаш ли и ти да си с нея. Ще кажеш ама майка ми е, до кога ще потъваш с нея? Ние не осъзнаваме, че понякога някои хора доброволно живеят така, искат да живеят така и не искат изход. Майка ти ако иска, ще работи най-малкото. Затова спаси себе си и това не е егоизъм.

# 97
Nevena Virolan, защо постоянно и набиваш, че била в "тежка депресия". Ами дори не е в депресия, камо ли в тежка.
Така и даваш ново поприще да е жертва, този път на ДЕПРЕСИЯТА. Айде няма нужда да се самосъжалява колко тежка депресия и е докарала майка и.

Защото видиш ли си написа, че си мислила за самоубийство и вече е в депресия - 60% от населението има така наречените "черни мисли" т.е. мислят за своя край или смъртта на любимите хора. Нищо кой знае какво не е.

# 98
  • Paris, France
Защото всичките и мисли са черни, чувства се в безтегловност, тревожна е и нищо положително не вижда наоколо.

# 99
Е, нали е тук да се оплаче и да си излее? Ясно е, че ще напише само лошото, което я гризе.

# 100
  • Paris, France
Не, не е ясно. Повечето хора имаме и добро, и лошо в живота. Ако в момента не сме доволни в семеен план, все имаме за какво да живеем. Реално всичко, което може да и се случи евентуално, може да се случи на всяка една от нас, но ние не го мислим и не се вторачваме. От две години и половина гледам всеки месец хора, били собственици на къщи  апартаменти, бизнес, с прекрасни родители и семейства, хубави и здрави деца. Война иииииии край. Щастливците успяват да си запазят ...... някои роднини живи и това е. По цяла Европа, в търговски обекти, хотели, офиси, работят неквалифицирани работа украинци с по 2-3 езика и минимум магистратура без да се оплакват. И оцеляват, смеят се, градят, имат мечти.

Днес имаме апартамент, но утре блокът може да се срути. Сгради се срутват. Днес имеме деца, но докато остатеем може да ни напуснат, даже и завинаги, да умрат преди нас. Зрелият, възрастен човек знае житейските реалности, но функционира въпреки тях. 

Тя върти около някакви хипотетични вероятности и се вкопчва във всичко, което е нейно и даже още не е. Стиска се във всякакъв план, освен външен вид.  Ето, премисля какво ще наследи или няма да наследи и как ще се отказва от наследство. Има богати хора, които решават нищо да не завещават, прехвърлят или даряват на децата си и децата им не умират от този факт.

Пише и, че няма връзка с мъж, а иска семейство, няма приятели, притеснява се да не си загуби работата. Тревожността и изолацията са големи негативи, които я дърпат надолу.

Тя има всички шансове да изплува и да си изгради приличен живот, като нашия, че и по-хубав, но се чувства изгубена и не знае откъде да започне.

# 101
Няма приятели, връзка и колегите ѝ не я понасят, защото занимава всички с измислените си проблеми. Колко време ще издържи някой да му дуднат ежедневно за мама, дядо и тати, 35 годишна жена?
Ей сега даваха по БТВ май беше за дете заминаващо за Индия за трансплантация на сърце и бял дроб. Това са проблеми, нейното е безмислено писане по форуми, защото никой в реалния живот не я търпи.

# 102
Не правите ли разлика между психиатър и психолог...
Депресията не е чак за психиатър, не че няма да ѝ вземе парите и да я натъпче с лекарства.
Тя просто е неподготвена за живота, не знае елементарни неща, неинформирана е, не е възпитана правилно. Трябва ѝ психолог за да ѝ обясни кое какво е и как се прави и как и защо се живее.
Аз лично не мога да повярвам в тази литература, не проумявам как е възможно толкова да не уважаваш живота си и самия себе си. Но явно има и такива случаи.

# 103
  • Paris, France
Правим разлика между психиатър и психолог. Психолозите нищо конкретно не обясняват и с нищо няма да бъдат полезни на авторката. Даже и тук, професионални психолози са го писали. Помагали човек сам да разбере какво да направи. Това за нормално функциониращите хора го правят семейството, роднините и приятелите. Ако психиатърът прецени, че психолог би бил полезен, ще я прати на такъв и минава по здравната каса.

Никакви пари няма да и вземе психиатъра ако е осигурена и иде с направление от ЛЛ или постъпи по спешност в болница със симптоми, за които се прецени, че са психиатрични. Няма и с лекарства да я натъпчат, споко. Дори и да се наложи медикамент, няма да го приема вечно.

Срещала съм повече хора, които в последствие се пропиха, самоубиха или спряха да функционират, защото не са отишли навреме на доктор, отколкото натъпкани с лекарства ей така.

Пишете за самоуважение, но аз виждам липса на сила да се вдигне и да промени каквото и да било. Не мога да кажа какво и има и какво и липсва, но консултация със специалист няма да навреди.

Колко време ще издържи някой да му дуднат ежедневно за мама, дядо и тати, 35 годишна жена?

Правилният човек - цял живот, с часове. Има си хора за всичко. Аз нито мога да слушам за мама, тати и дядо, нито говоря за това. 95% от приятелите ми не биха ме изслушали и 60 минути ако им говоря за парфюми, парфюмни масла, кремове, но има едни 5%, с които можем с часове да говорим за това. Приятелка не търпи дискотеки, аз пък не търпя барове и да ми мели за мъже. Срещаме се в домовете си и говорим за друго. Вероятно не е единствената с такава майка, но понеже няма личен живот, и се струва, че е.

# 104
  • Между гори и планини
Аз избягах от семейния модел, но го направих още на 20 години. Била съм много смела. Но с баща пияница и майка невротик не се живее. Само аз си знам в какви дупки живях докато изпълзя на светло. Започнах да работя на пълен работен ден от 17 годишна, на 20 се изнесох, на 21 родих, на 22 се разделих с физически насилник ( баща на детето) и започнах борбата за двама. Към днешна дата съм щастливо омъжена с две големи деца, със собствен дом и спокоен живот. С родителите си не контактувах много дълго, после опитах някаква връзка с майка ми, но преди година я прекъснах окончателно. Нищо не съм искала от тях, нищо не съм очаквала, въпреки това 3 години плащах хосписа на баща ми, преди той да почине. Емоционално не се чувствам свързана с тях.
Аз съм от хората които мислят позитивно, правят добрини, имат приятелски кръг и са уважавани. Така че смятам успешно съм избягала от семейния модел.

Общи условия

Активация на акаунт