Можеш ли да избягаш от семейния модел

• 7 275
  • 142
  •   1
Отговори
Здравейте, не знам от къде да започна, но съм отчаяна, ще се опитам да обясня какъв е проблемът.
Наскоро разбрах, че майка ми, която е трайно безработна, е навъртяла кредити с много кредитни карти, бързи кредити, прехвърля от една в друга, а наскоро намерих едни съобщения и мисля, че е ипотекирала и апартамента, в който живеем. Няма да ми стигнат пет страници да опиша отношенията ни, но винаги ме е критикувала, обиждала за щяло и нещяло на кучка, уруспия, дори курва. За нея всички успели са курви, по втория начин, с връзки. А тя е духовно извисена с прекрасно възпитание и затова не се котира. Аз не съм успяла - бях отличничка от горе до долу, учех си на кухненската маса и спях години наред на пробит диван, никога нямах собствена стая. Едно време имахме 2 апартамента и го продаде заради дългове към топлофикация, наемателите не бяха плащали много неща също и вместо да задели останалото, търкаше билетчета и се разпростираше. Баща ми не присъства в картинката, дядо ми, който частично я издрържаше с пенсията си, вече не е измежду живите. Защо не работи- работила е 17-8 години и после я съкратиха с още много хора.

Проблемът не е просто имотен. Ще трябва да се откажа от наследство и съм на улицата, просто години наред бях манипулирана да уча, да  не бързам да работя, никога не съм канила човек вкъщи, защото винаги е било кочина, не само проади липса на пари, а и заради мързел. Контрол винаги се е упражнявал, като изляза вечер- постоянно звънкане уж от притеснение кога ще се прибера, с какво, по 4-5 пъти. В момента също - кзах ѝ, че се махам и не искам да я познавам, тя ме обвинява, че съм меркантилна, че съм се опълчила на майка си, после казва, че двете ще се справим. Ама аз никога не съм видяла чувство за сигурност от тоя човек. Взимаше ми пари назаем от стипендията от 20 лв като ученичка. Когато съм била болна, винаги е била екстра грижовна, което ме е заблуждавало, че имам все пак нормални родители, просто без възможности, че са направили, колкото могат. А май не е така.  Започнах работа по- късно, изпитвах панически страх да ходя на интервюта, в резултат на което постоянно ми се натяква, че съм мързелана, а не е така, защото се раздавам на работата и ме ползват като магаре постоянно. Повишават усмихнатите, които си проправят път, а не смотлата, която трепери да не я махнат и приема всичко.
В момента- болнава съм, имам постоянно здравословни проблеми,в които често ми се случва да наливам пари, сама съм, нямам мъж до себе си, приятели нямам също. На никого никога не съм споделила това всичкото, защото ме е безкрайно срам - не сме цигани, родителите ми са с хубави професии уж, аз съм високо образована и добре облечена, възпитана. Със сигурност ми личи липсата на самочувствие, поради което често привличам хора, които ме изполват. Не лежа на безплатно, от години плащам всички разходи, както и давам малко отгоре. Направих някои подобрения, а сега бяхме говорили да вложа едни пари в дома. Ако бяха просто ме оставили на произвола на 18, досега щях да съм си взела живота в ръце, а сега и за ипотека става късно, камо ли в София. Отчитам грешката си, че съм стояла толкова дълго, но разберете- не е толкова лесно, винаги се намира нещо, което да почака, да трябва да се направи. Имаше здравословен проблем и вместо да си запази част от парите, защото беше ясно, че ще се стигне до операция, ги занули до край и аз трябваше да събирам за операцията. Трябваше да я оставя да се влачи ли, не знам, явно винаги e успявала да ме връща с нещо.

Често имам мисли за самоубийство, нямам какво да губя, нито детенце, което исках, но така и не заъврях никого, макар да ме харесват като цяло. Да, знам, че има много хора с нулев старт, но как се живее така - сам самичък, без никого около себе си, на една заплата и ако те махнат от работа, падаш и умираш. Ако се разболееш, пак падаш и си до там. Има ли бягство от такова нещо до приемлив начин на живот и ли съм обречена да се скитам и лутам.

# 1
Много се надявам форумът по някакъв начин да ти помогне.

На колко години сте с майка ти?

На прима виста - да, можеш, но битката е огромна, щетите след това се лекуват с много усилия (здравословните проблеми са точно от стрес, ниското самочувствие е заради тормоза у дома, и това е само повърхността на всичко). Мисля, че единственият начин да тръгне животът ти в някаква положителна посока е, ако скъсаш пъпната връв веднъж завинаги и тръгнеш да се бориш с живота сама. Двете с майката сте в порочен зависим кръг и единственото спасение е да излезеш сама от него. По-добре късно, отколкото никога.

Тук има много жени, които нямат връзка я с единия, я и с двамата (живи) родители, а и въобще всякакви роднини. Не всички случват на семейство. Понякога единствената алтернатива е да обърнеш гръб на собствената си кръв.

С риск да прозвуча нетактично и грубо, макар че имам точно обратните намерения - няма да си първата, която се чувства сама, която в момента живее от заплата до заплата, която се е родила в кофти семейство. Пред очите ми има такива хора всеки ден, които обаче не спират да се борят за щастието си. Гарантирам ти, че ти си също толкова силна, колкото тях. Мачът не е свършил още, дай си шанс.

Препоръчвам филма "Есенна соната" на Бергман и книгата "Тялото помни" на д-р Бесел ван дер Колк.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 00:23 от Анонимен

# 2
  • Melmak
На колко си?

Чак да е късно да си теглиш кредит за ипотека? Защо нямаш приятели? Имала ли си сериозна връзка?

Според мен няма шанс майка ти да се оправи, сама няма да осъзнае проблема си.

Явно е, че шансът да замине и този апартамент е голям. Съветвам те да се изолираш от нея и да си хванеш живота в ръце. Не разчитай на наследство, а на себе си.

# 3
Може би ти става по- леко като обвиняваш майка си за тъжния си неудовлетворяващ те живот, но истината е, че всеки кове сам живота си според обстоятелствата. Никога не е късно за едно начало. Пожелавам ти да намериш смелост за това.

# 4
На колко години да си, че да е късно да си вземеш живота в ръце? Казваш, че имаш образование, че те харесват. Как така  нямаш приятели.  Отдели се от майка ти и не се поддавай на манипулации за връщане. Горе главата. Работи върху самочуствието си. Написано изглежда лесно, трудно се прави, но стъпка по стъпка се получава. Кураж и постоянство ти пожелавам.

# 5
Що народ няма помощ от родители и разчита само на една заплата, че и деца гледа, ти си седнала да се вайкаш.
Казваш, "обречена да се скитам и да се лутам". Къде? Живяла ли си изобщо самостоятелно?
Не е ниското самочувствие проблема, самосъжалението ти е голямо.
Изнеси се моментално. Да живееш с майка ти не води до нищо добро.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 03:24 от Elizabeth_

# 6
От словореда допускам , че дамата е в зряла възраст.
Както и да е. Няма непоправими неща, освен едно (тя си го мисли).

Ако човек има желание, намира начин. Ако няма желание, намира оправдания.
Тук четох само оправдания.

# 7
  • София
Това, което прочетох - ах, аз жертвата и горката, пък майка ми е лоша. Ами не, няма да успееш да избягаш така.

# 8
Стана ми много тъжно като те четох. На колко си години? Единственият ти полезен ход е да се опиташ да се отделиш от майка си. Разбирам, че е страшно, че мислиш че има нужда от теб, може би все пак частица от теб мисли, че само тя ти е близък човек. Тя не ти е близък човек, тя е егоист и използвач. Работи, излез под наем и си живей живота. Изгради си го сама без воденични камъни на шията, какъвто е майка ти. Защо нямаш приятели?

Аз съм в сходна ситуация. Нямам на кого да разчитам, напълно сама съм. Разбирам те много добре как се чувстваш и аз също се моля са съм здрава и да не оставам без работа, че иначе съм дотам. От скоро живея сама и плащам наем и страхът ми се утрои. Животът не е лек. За хора като нас съвсем. Имам приятели, които ги е грижа за мен, но не бих ги товарила и разчитала твърде много. Всеки си има живот и проблеми.

Но поне роднините ми не ме тровят чак толкова. Опитвам се да се съхраня и да имам личен живот. Имам чувството че много си се вкопчила в майка си и животът ти се върти около нея. Кога ще живееш за себе си? Тя е бита карта колкото и гадно да звучи. Само ще те повлече със себе си. Зарежи апартаменти и каквото и да е, да продава, да изпива парите, на улицата да остане нейна си работа. Откъсни се и живей за себе си.

# 9
Много тъжна история. Много ми стана жал за вас. Да осъзнавате, че животът се изнизал, а вие не сте направили нищо в този живот, е най-страшното нещо. Здравословните ви проблеми са от стреса и тормоза, на който сте подложена.Но при вас не е толкова лошо-имате работа, финанси и можете да си позволите да се махнете от този токсичен дом и майка. Не знам защо не сте го направили досега. Има хора без работа и финанси и те са в безизходно положение. Наистина при вас са оправдания. Ако стоите още в тази среда, здравето ще ви се влоши и няма да можете да ходихе на работа. Какво ще правите тогава без финанси? Парите са всичко, за да може да живее човек.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 08:13 от Анонимен_7

# 10
Майка ти е вампир. Пила е от баща си, пие и от теб. Освен това е авторитарна, манипулативна и опасна. Единственият лек за осъзнаване на такива хора е, да ги оставиш да стигнат дъното, без да се опитваш да ги спасяваш. Не знам къде живееш, но ако си в София, намери си на първо време квартира със съквартиранти, за да не си сама. От прочетеното останах с впечатление, че те е увредила емоцоинално. Единственото спасение е да се махнеш незабавно и категорично от тази жена. И тя да разбере, че няма спасители, на които да разчита, за да се вземе в ръце. Никога повече не и покривай дългове! Чети за съзависимите. И ти си такава понастоящем. Има изход. И той е в твоите ръце.

# 11
Разбирам те много добре. Отлагаш разни важни решения, защото все има някакви неотложни проблеми за решаване и си казваш, че като ги решиш, ще предприемеш нещо, обаче те нови се появяват, и докато се усетиш, времето минало. Като погледнеш назад си казваш, че е можело да не се занимаваш с някои неща, да предприемеш нещо, но няма как да се върнат нещата. Остава само да гледаш напред и да започнеш да действаш, без да се самообвиняваш и да съжаляваш как е можело да стане.

# 12
Може да се избяга, стига да иска човек.
Ако  е на ниво мрънкане и нищо не прави, няма да избяга.
Отдавна е трябвало да се отделиш при тези взаимоотношения, които имате.

# 13
Към повечето мнения, които подкрепям, ще добавя, че си направила първата най-важна крачка. Осъзнаваш, че този семеен модел и майчино поведение са грешни и вредни за теб и най-важното искаш да излезеш от него. Защото ако не виждаш проблема, а си се сраснала с него, не правиш нищо а продължаваш да дълбаеш. Така че поздравявам те за това.

И аз имах лоша и сбъркана семейна динамика въпреки загрижените родители, това ми е повлияло доста негативно на осъзнаването и самочувствието. Винаги съм го усещала, но някак бях твърде емоционално свързана и не можех точно да пресека тази зависимост и страх от конфронтация докрай. След като проблеми се натрупаха, ескалираха и бутнаха здравето ми май се осъзнах по-рязко. Сега с психологическа помощ опитвам да променя нагласата и подхода си. Бих ти препоръчала в твоя случай, при все че има и откровено насилие и зависимости.

П.П. Ако ще ти помогне един пример - за протокола на 36 съм, живея под наем, без мъж. Родителите ми са в друг град, насреща са, но отношенията са сложни и общуването ми с тях е нож с 2 остриета, за да се съхраня опитвам да е в ограничени лимити. Брат ми също е далеч, един роднина нямам тук, приятели малко. В момента не работя, това е временно, и то за да си закрепя здравето че бях стигнала до етап на неработоспособност /повече психически отколкото физически/. Звучи направо, че съм за умиране, но съм спокойна. Усещам как терапията ми помага, виждам под друг ъгъл това което ме е глождило откак се помня, както и скорошни ситуации, осъзнавам, бавно се надигам, усещам промяна. Иначе преди години рев и дупка от самота и чувство за несправяне /всичко от ниско самочувствие, а това от тормоз/. 
Има начин и път винаги, потърси своя, нещо за което да се хванеш, да намериш стимул, бъди смела и почни отнякъде.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 10:11 от Miss_Kaprisse

# 14
Не си случила, на майка, но оновният ти проблем е, че се приемаш за ЖЕРТВА. Сега ще ми се обидиш, че не разбирам, че не съм на твое място, че съм жеток човек и т.н.
Но в момента, в който осъзнаеш, че това е твоя живот и ще е такъв, какъвто го построиш и, че не си ЖЕРТВА ще си свободна от модели, токсични хора  и ще си свободна и щастлива.

Не си дърво - премести се. Като не ти харесва живота ти промени го.

Информацията, която си дала е малко, но си мисля, че за жена в твоето положение и отношения да отидеш в чужбина да работиш е най-добрия вариант към момента. Помисли за това. Да, учена си, умна си, ще почнеш от дъното - но и дънот е добро начало. Тъй като си отговорна и майка ти се манипулира ще откупиш тази вина с малки суми пари и това е!  Ще си свободна и на чисто!

Общи условия

Активация на акаунт